avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar

Buna ziua,

Am fost inregistrat cu aparatul radar pentru depasirea vitezei legale cu 25 km/h. Am solicitat agentului sa-mi prezinte atestatul de operator radar, buletinul de verificare metrologica si certificatul de conformitate al aparatului radar. Nu a dorit sa mi le prezinte, sustinand ca "nu-i mai lasa seful". Dupa mai multe minute in care nu mi-a permis nici macar sa scriu ca dansul nu doreste sa-mi prezinte actele mai sus mentionate, intr-un final, a cedat si am completat la "mentiuni" faptul ca nu doreste sa-mi prezinte actele respective.
Intrebare: Ce lege pot invoca in plangerea pe care o voi formula impotriva acestui proces-verbal? In sensul ca, exista o lege in care este specificat faptul ca agentii de politie trebuie sa aiba in posesie si sa prezinte aceste acte in cazul in care sunt solicitate?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CosminellO , utilizator 15:07, 15 Iulie 2013
Eram nervos pentru ca aveam 55 km/h, mergeam cu pilotul automat activat. De altfel, nu au putut prezenta proba video, au tras de timp invocand lipsa apararii, etc., iar apoi au spus ca au trecut 6 luni si s-au reinregistrat casetele video si nu mai detin proba video. In fine, buletinul metrologic era expirat, existau modificari in rapoartele lor din ziua respectiva numai in dreptul numelui meu, au gresit numarul de inmatriculare, dar acesta este un alt caz precedent pe care l-am castigat.

Pe mine ma interesa in cazul de fata daca exista undeva, in vreo lege, stipulat faptul ca trebuie sa posede si sa arate in momentul solicitarii aceste acte, pentru ca am auzit din foarte multe parti ca daca solicit si nu vrea sa-mi prezinte actele respective si scriu la "mentiuni" acest lucru, procesul-verbal se va anula in instanta.
în aceste condiții, instanța este obligată să procedeze la anularea procesului verbal. refuzul prezentării actelor de către agentului de poliție nu este motiv de anularea sine-die. însă dacă ați depus în termen contestația, aveau obligația să prezerve probele în cauză, respectiv imaginile, fie ele video sau foto, funcție de ce aparatură au folosit. lipsa certificatului metrologic sau folosirea unui aparat care avea verificare expirată este motiv de anulare.

cât era limita de viteză în zona respectivă?

PS nu vă bazați strict pe auto-pilot. acesta poate să indice eronat și el. la fel și vitezometrul de bord. taximetriștrii știu de ce...
Limita era de 50 km/h, dar, repet, acesta este un caz precedent pe care l-am castigat in instanta.

Eu vorbesc acum de un alt caz, total diferit, in care am avut 75 km/h in zona cu limita de viteza de 50 km/h, unde agentul nu a dorit sa-mi prezinte legitimatia de serviciu, atestatul radar, buletinul de verificare metrologica sau certificatul de conformitate al aparatului radar, iar eu am specificat acest lucru la rubrica "mentiuni". Initial, agentul nu a vrut sa ma lase sa scriu nimic de genul pentru ca ba nu mai e voie, ba nu e relevant, ba ca nu ii mai lasa sefii. Pana la urma a spus Imi calc pe cuvant, scrieti domne ce doriti, asta e...".
le-ați încurcat rău de tot...
eu nu...:)

Alte discuții în legătură

Lipsa datelor de identificare ale aparatului radar de pe procesul verbal Avocat Julea Stefan Avocat Julea Stefan Iata un nou motiv de anulare care poate fi des folosit: De obicei, pe procesele verbale de contraventie se mentioneaza ca x a fost depistat cu auto ... ... (vezi toată discuția)
Certificatul de omologare al cinemometrului.... awbdan awbdan Am fost surprins in localitate cu 114 km/h ( radar stationar), am cerut politistului certificatul de omologare, cerificat de operator radar, si ordin de ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar! rog raspuns! indubitabil indubitabil Buna ziua. Va postez mai jos contestatia pe care am facut-o in urma unui eveniment nefericit pe care l-am avut. Va rog sa imi estimati sansele castigarii ... (vezi toată discuția)