avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Impozit pentru vanzare imobil
Discuție deschisă în Executare silită

Impozit pentru vanzare imobil

Buna Ziua,am si eu o problema,am pierdut apartamentul la banca ,iar banca la vandut la licitatie,acuma dupa un an ne-a venit sa platim la finante 2000 de lei pentru vanzarea apartamentului,ce putem face daca stie cineva sa ma ajute,la finante ne-a spus ca asa este legea si ca persoana care a cumparat apartamentul nu poate sa il intabuleze pana nu platim si sa ii spunem persoanei respective sa il plateasca el.Este asa o lege daca banca iti ia apartamentul cu care ai girat un credit si il vinde acel impozit trebuie platit de noi?
Cel mai recent răspuns: CORINACARMEN , utilizator 11:40, 23 Iulie 2013
gi-jane2 a scris:

Nu cunosc vreun caz in care sa fi platiti banca impozitul sau executorul cand a distribuit sumele.
Vanzatorul plateste impozitul si chiar si in cazul unei executari sislite, dvs sunteti acela.
Oricum, faptul ca n-a reusit sa isi intabuleze cumparatorul casa, ar trebui sa nu fie grija dvs.



Dar sunt cazuri - și mai nou tinde să se formeze o practică (cel puțin la instanțele din anumite curți de apel) - în care OCPI să fie obligat prin hot. judec. să înscrie dreptul cumpărătorului în CF, deoarece acesta nu poate fi prejudiciat pentru o culpă care nu este a lui.

Deci se înscrie dreptul cumpărătorului în CF, iar problema impozitului se rezolvă între finanțe și vânzător.

Cum puteti spune ca nu ar trebui sa platiti impozitul, pentru ca nu ati beneficiat de suma obtinuta din vanzarea apartamentului?
Haideti sa simplificam problema, dumneavoastra ati luat o suma, x, de la banca, pe care ati folosit-o, apoi ati vandut apartamentul pentru a returna suma x. Trecem peste detalii gen dobandi, executari silite, etc. Astea sunt, in esenta, datele problemei.
Patrick_ a scris:

gi-jane2 a scris:

Nu cunosc vreun caz in care sa fi platit banca impozitul sau executorul cand a distribuit sumele.
Vanzatorul plateste impozitul si chiar si in cazul unei executari sislite, dvs sunteti acela.
Oricum, faptul ca n-a reusit sa isi intabuleze cumparatorul casa, ar trebui sa nu fie grija dvs.



Dar sunt cazuri - și mai nou tinde să se formeze o practică (cel puțin la instanțele din anumite curți de apel) - în care OCPI să fie obligat prin hot. judec. să înscrie dreptul cumpărătorului în CF, deoarece acesta nu poate fi prejudiciat pentru o culpă care nu este a lui.

Deci se înscrie dreptul cumpărătorului în CF, iar problema impozitului se rezolvă între finanțe și vânzător.





Am scris de asta pe pagina anterioara.
ori actioneaza in instanta OCPI si il intabuleaza apoi cu hotararea de la instanta.


In mesajul citat de dvs vb de cu totul altceva.



Pe site ANAF, Asistenta contribuabili, ANAFI - baza de date cu intrebari frecvente, gasiti publicata urmatoarea speta:
Speta publicata la data 1.10.2012
Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
3 Impozitul pe venit
Subdomeniu:
08^1 Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Scurta descriere:
Impozit transfer prop. imobil. prin exec. silita

Intrebare
Cum se stabileste si se plateste impozitul in cazul transferului proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal prin executare silita?

Raspuns
In conformitate cu punctul 151^2 din normele metodologice date in aplicarea art.77^1 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contribuabil, in sensul art.77^1 din Codul fiscal, se intelege persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului.
In cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie etc., cu exceptia transferului prin donatie.
Potrivit punctului 151^7 din normele metodologice date in aplicarea art.77^1 alin.(6) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
„In cazul transferurilor prin executare silita, dupa expirarea termenului de 10 zile inclusiv, in care contribuabilul avea sarcina declararii venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, organul de executare silita sau cumparatorul, dupa caz, trebuie sa solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului si emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentatiei aferente transferului.”
Potrivit alin.(6) al art.77^1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin.(1) si (3) si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.
Conform alin.(1) al art. 26 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare: „Platitor al obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care in numele debitorului, conform legii, are obligatia de a plati sau de a retine si de a plati, dupa caz, impozite, taxe, contributii, amenzi si alte sume datorate bugetului general consolidat.”
Totodata, in conformitate cu prevederile art.114 alin.(2^6) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care plata impozitului se efectueaza de catre o alta persoana decat debitorul, dispozitiile art.1472 si 1474 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.
Prin urmare, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, prin executare silita:
- contribuabilul, din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate, datoreaza impozit pe venit, in conformitate cu prevederile alin.(1) al art.77^1 din Codul fiscal, iar plata impozitului poate fi facuta de catre acesta, de catre organele de executare silita, sau orice alta persoana decat debitorul, in numele debitorului;
- intabularea dreptului de proprietate se poate face numai in baza documentelor care atesta achitarea impozitului, potrivit prevederilor alin.(6) al art.77^1 din Codul fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament executat - plata impozit la intabulare dtztz dtztz Buna seara. Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie \\" Prezentul act constituie [b]act de proprietate pt ... (vezi toată discuția)
Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde in lipsa proprietarului un imobil executat silit? alertbrain alertbrain Doresc sa cumpar la licitatie un apartament al unui vecin plecat din tara de 4-5 ani . Ap a fost executat silit.Executorul a trimis rand pe rand tot felul ... (vezi toată discuția)