avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare/Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare/Concediere

Am urmatoarea situatie la firma: Mi s-a propus "tacit" prin acordarea unor bani demisia si eu m-am sfatuit cu familia ca este mai avantajos pentru mine sa optez pentru partea legala, preaviz, somaj. In contractu nostru scrie ca sunt interzise discriminarile. Toti avem salariu in euro pe contract la un curs de 3.8. Timp de peste 5 ani toti am primit salariu la cursu euro actual, de exemplu luna trecuta la 4.3, iar diferenta dintre 3.8 pana la 4.3 este trecuta sub forma de bonus. Astazi,zi de salariu, eu am primit la cursul 3.8, iar ceilalti colegi la cursul 4.3.
Acest lucru prevede discriminare? Prevede un viitor preaviz/concediere?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 1 August 2013
Pana acum in mail sub forma de "avantaje in natura" iar acuma sub forma de un procent de 14.1%, care dupa calculele mele reprezinta diferenta dintre 3.8 si 4.3
Diferenta de curs valutar nu poate fi platita sub forma de bonusuri. Exista un act semnat in acest sens?
Pentru bonus nu este semnat nimic.Am atasat mailul primit pe care il primim de atatia ani:
Buna ziua,
Astazi s-a efectuat plata salariilor pe cardurile dv.; salariile vor credita in scurt timp conturile ING BANK.
Salariul dvs. include o bonificatie de 14.87% aplicata salariului de incadrare.

Note:
ð statul de plata include ca si avantaje in natura, abonamentul pentru accesul la sala de sport si fructele saptamanale; salariul dvs. net nu a fost afectat [conform legii, suma bruta este adaugata salariului in scop de impozitare si retinuta suma neta];
ð incepand cu luna Iulie 2010, conform prevederilor legale, se retine impozitul aferent tichetelor de masa pentru persoanele care nu beneficiaza de scutire de impozit pe venit [acest impozit va afecta salariul net, fiind suportat de catre dvs. in cuantum de 16% aplicat la valoarea tichetelor de masa cuvenite pentru luna in curs].
ð pentru cei dintre dvs. avand abonamente medicale pentru familie, s-a retinut contravaloarea acestora pentru o perioada de 6 luni.

Deci de ce in mail este scris acea bonificatie iar pe card nu exista asa cum exista si in trecut? Nu trebuia macar sa ma anunte personal ca de acum incolo/sau ca urmeaza concediere si din cauza asta nu voi mai beneficia de aceasta diferenta?
Acest mail este catre toti angajatii(daca eu sunt mai special nu erau obligati sa imi dea mail personalizat cu ce bani voi lua sau nu?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Srb, utilizator
Conform Codului Muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca aferente perioadei lucrate.
Eu luna aceasta tinand cont ca a fost ultima pentru seful meu direct mi-am luat toate zilele de concediu care le mai aveam fractionate in fiecare luna ramasa pana la sfarsitul lui Decembrie. Exemplu 2 zile pe august, 2 pe septembrie etc. Cererile au fost semnate de seful direct si duse si lasate jos la HR pentru ca nu era absolut nimeni in momentul acela. O intrebare in cazul in care ma concediaza luna viitoare, eu mai am dreptul la banii de pe zilele de concediu care practic le-am depus la HR dar de care nu mai am cum beneficia de ele?
Si o a doua intrebare, in caz de abatere disciplinara ca am lipsit nemotivat(chiar daca in zilele respective aveam cererile semnate de mine si sef direct) se poate da in judecata si contesta cu seful direct ca martor? (In sensul ca daca ma gandesc mai bine cred in stare persoanele de la HR sa zica ca nu au gasit nicio cerere lasata)
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Srb, utilizator

Alte discuții în legătură

Retinere tichete de masa flory1986 flory1986 sotul meu lucreaza ca si sef de departament la o companie care detine un lant de magazine. in fiecare luna pe langa salariu ia si 24 de tichete de masa sub ... (vezi toată discuția)
Somajul Srb Srb Pentru mine este ceva neclar in legatura cu aces subiect. Daca firma pleaca/restructureaza si ni se dau salarii compensatorii din care putem trai lejer sa ... (vezi toată discuția)
Bonusuri vs salariu EpsioloN EpsioloN Buna seara. Lucrez intr-un call center , cand m-am angajat mi sa spus ca o sa am salariu fix +bonusuri in functie de target. 2 luni de zile nu am primit nici ... (vezi toată discuția)