avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dosar cu termen de recomandare în mai 2014. Ce pot ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dosar cu termen de recomandare în mai 2014. Ce pot face?

Buna ziua, am un dosar (contestatie decizie de concediere) inregistrat in mai 2013 la Tribunalul Bucuresti (sectia a VIII-a, Conflicte de Munca si Asigurari Sociale), pentru care inca nu s-a stabilit un termen de judecata. Cei de la registratura/arhiva mi-au spus ca am fixat un termen recomandat pentru mai 2014 (pe site-ul TMB dosarul apare fara termen de jdecata). Pentru mine acest termen este mult prea indepartat(aproape imposibil) si doresc sa-l reduc cat mai mult. Imi puteti spune daca este posibil si cum se procedeaza ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 23:42, 8 August 2013
Prin art. 212 din Legea nr. 62/2011, termenele de judecată în conflictele individuale de muncă au fost reduse la 10 zile. Cele 15 zile de la art. 271 alin. (2) din Codul muncii păreau o eternitate şi era nevoie de o normă nouă, paralelă, care să accelereze un pic judecăţile. Teoretic şi iluzoriu, cum adesea spune C.E.D.O. prin hotărârile ei. Pe legiuitor nu-l costă absolut nimic să pluseze pe hârtie oricâte drepturi, garanţii etc. etc. pofteşte. "Practica" spune altfel.

Cât priveşte giumbuşlucul termenelor de "recomandare" (nota 10 pentru ipocrizia şi cinismul celui care a inventat noţiunea asta, în afara legii), nu Codul de procedură civilă dictează, ci ECRIS-ul. Dacă pe calculator li se arată că următorul termen în litigiul de muncă e în 2014, apăi nu contează ce mai zice legea (nu urgenţă, nu termene scurte, nu citare rapidă, nu fixarea primului termen în cel mult 60 de zile de la rezoluţia ce urmează primirii răspunsului la întâmpinare etc.). Oricum, pentru nerespectarea termenelor procedurale instanţa nu se expune în mod concret la nicio sancţiune (tocmai de aceea poate face fix orice pofteşte). În schimb, dacă vreun "justiţiabil" depăşeşte fie şi cu o clipă termenul legal (ex. pentru depunerea contestaţiei, pentru exercitarea vreunei căi de atac etc.), discuţia se termină repede şi în defavoarea lui ("termenele sunt stabilite de lege!").

@Pentru mine acest termen este mult prea indepartat(aproape imposibil) si doresc sa-l reduc cat mai mult. Imi puteti spune daca este posibil si cum se procedeaza ?

Puteţi încerca iluzoria cale a contestaţiei privind tergiversarea procesului (art. 522 şi urm. din Codul de procedură civilă), însă aveţi grijă că în "practică" aceasta poate fi un bumerang - v. păţanii mai pe larg: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecare conflicte de munca Paradiso Paradiso Buna ziua, O contestatie la o decizie de sanctionare disciplinara depusa pe 5.02.2014, a primit termen si s-a judecat pe 5.03.2014. O alta contestatie ... (vezi toată discuția)
Noul termen la chemare in judecata la bucuresti, peste 14 luni justice123 justice123 Pardon, 16 luni =D> Doar o constatare. Stie cineva care e explicatia? (vezi toată discuția)
Cerere de preschimbare termen de judecata ContSters73633 ContSters73633 Buna ziua, In luna noiembrie 2012, am dat firma in judecata pentru conflict de munca, deoarece au emis o decizie pe care nu am semnat-o si au atatat-o celor ... (vezi toată discuția)