avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... De la 1 august sedinta de informare privind medierea ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

De la 1 august sedinta de informare privind medierea este obligatorie, altfel pierzi procesul chiar daca ai dreptate pe fondul cauzei

Buna dimineata.
De ieri sedinta de informare privind medierea este obligatorie. Daca nu prezinti in in stanta dovada ca ai facut sedinta de informare pierzi procesul indiferent ca ai dreptate pe fondul cauzei.
Vrea sa dau in judecata angajatorul care face in permanenta abuzuri si am fost ieri la un mediator.
Din cate stiu eu sedinta de informare este gratuita insa mediatorul mi-a cerut bani pentru 'deranj', ca 'consultatie', ca'informare', si i-am spus ca nu am bani si mi-a spus: atunci va gasiti alt mediator.
Am fost la alt mediator si acelas lucru: mi-a cerut spaga.
Unde sa ma mai duc? As dorii un raspun neevaziv.
BicovStefan a scris:

Mergeti direct la un avocat , acesta poate sa va informeze asupra medierii gratuit,fara spaga.


Avocatul poate sa faca informarea insa trebuie sa o faca in conformitate cu prevederile legale si cu procedura/ghidul emis de autoritatea in materie (Consiliul de mediere) prin invitarea partilor la sedinta de informare privind medierea. Daca gasiti un avocat dispus sa faca invitatii gratuit in conditiile in care nu va mai putea pleda in acel caz (deoarece s-a implicat in mediere) atunci sunteti un norocos. Daca va duceti la un avocat doar ca sa va printeze o hartie (ca o formalitate), s-ar putea sa aveti surpriza ca cealalata parte (angajatorul) sa solicite respingerea cererii ca inadmisibila deoarece nu va exista dovada ca a fost invitat (cu confirmare de primire a invitatiei) la sedinta de informare.
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Dragos Corbuleanu - Birou de Mediator, Mediator
mediator_craiova a scris:

cred ca de fapt a fost vorba de cheltuieli ocazionate de invitarea celeilalte parti si nu un onorariu pentru informare, care este GRATUITA.


"Reclamantul este obligat sa participe la sedinta de informare, in vreme ce paratul este invitat, de catre reclamant" - atunci de unde costurile ocazionate de invitare?

"Cu toate acestea, potrivit unui ghid emis in luna martie de Consiliul de Mediere, sunt si cazuri in care mediatorul poate solicita onorariu, dupa cum urmeaza:

- In situatia in care la mediator se prezinta o singura parte in vederea informarii si partea nu poate sa asigure prezenta celeilalte/celorlalte parti, mediatorul va proceda la convocarea acesteia/acestora, la solicitarea partii prezente in baza unui contract. Cheltuielile aferente procedurii de invitare a celeilalte/celorlalte parti vor fi suportate de parte solicitanta.

Adica in primul rand reclamantul este obligat sa se prezinte la mediere, in caz contrar se respinge plangerea, fiind totodata obligat sa asigure si invitarea celeilate parti iar daca partea adversa nu se prezinta atunci reclamantul treb uie sa solicite mediatorului in baza unui contract sa invite la medierea partea adversa. Ce se intampla daca nici dupa invitarea de catre mediator partea adversa nu se prezinta? Reclamantul ramane si cu problema nerezolvata si cu banii luati!
Acum sa fim seriosi, daca cineva da in judecata pe altcineva pentru un motiv oarecare, care ar fi motivele pentru care acesta din urma s-ar prezenta de buna voie la mediator? Nu i-ar face viata cat mai grea?
Care ar fi avantajele unei medieri pentru cineva care este dat in judecata? Eu nu vad niciunul.
Nu am avut timp sa ma informez despre tot ce presupune medierea dar exista sanctiuni si pentru cei dati in judecata si care nu se prezinta la mediere?


- In situatia in care o parte se prezinta la mediator in vederea derularii procedurii de mediere si ii solicita acestuia declansarea procedurii de mediere, mediatorul va proceda in baza unui contract la invitarea celilalte/celorlalte parti. In aceasta situatie, mediatorul este indreptatit sa solicite onorariu si cheltuieli ocazionate in derularea procedurii de pregatire a medierii."

Care va rezultatul medierii in acest caz daca partea adversa nu se prezinta la sedintele de mediere? Reclamantul nu va ramane ca si in primul caz cu problema nerezolvata si cu banii luati drept onorariu?

Pe langa cheltuielile ocazionate de invitarea celeilalte parti poate mediatorul se gandeste si la oferirea unor cafele, crantzanele, prajiturele sau la o masa de impacare dupa finalizarea medierii.

@codulmuncii
...nu trebuie sa adoptati solutii extreme, i-ati face o bucurie partii adeverse!:)
codulmuncii a scris:


Din cate stiu eu sedinta de informare este gratuita insa mediatorul mi-a cerut bani pentru 'deranj', ca 'consultatie', ca'informare', si i-am spus ca nu am bani si mi-a spus: atunci va gasiti alt mediator.
Am fost la alt mediator si acelas lucru: mi-a cerut spaga.
Unde sa ma mai duc? As dorii un raspun neevaziv.


Am si eu o intrebare: Sunteti activ pe acest site de ani de zile, aveti peste 28 de pagini de mesaje pe forum. Dvs ati asteptat ani de zile sa se faca 1 august si exact in prima zi v-ati dus deja la doi mediatori care v-au cerut spaga? Adica Dvs considerati ca avem capul doar ca sa nu ne ploua in gat?
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Dragos Corbuleanu - Birou de Mediator, Mediator
Ok. Inseamna ca nu ma cunoasteti faorte bine. Cand spun ceva este adevarat.
Nu am mai spus restul pentru ca m-am gandit ca-mi sare toata lumea in capi: am fost si la al treile mediator si mi-a cerut si acesta spaga.
Nu mai stiu ce sa fac.
In cazul unei medieri nu vad rostul achitarii taxelor de mediere de catre "partea invitata".
Eu stiam ca invitatii nu ii pui la plata!:)

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)
Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)