avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Publicatie de vanzare , dosar din 2012, posibil abuz ...
Discuție deschisă în Executare silită

Publicatie de vanzare , dosar din 2012, posibil abuz executor!

Buna ziua, am participat la o licitatie a unei case unde am avut surpriza ca executorul sa-mi spuna in fata ca el nu ne va declara adjudecatari, considerand suma licitata ca fiind derizorie.
Executorul a solicitat minim 30% din valoarea de evaluare a bunului pentru a ne declara adjudecatari motivand ca asa cere noua lege si ca el nu vrea sa-si murdareasca numele fiind foarte posibil ca debitorul sa depuna contestatie.
Cu alte cuvinte am inteles ca tine mult sa nu-i fie patata reputatia...

Precizez ca bunul a fost evaluat in 2010 iar dosarul de executare e din 2012. Pretul de pornire la licitatie 235542RON( 75% din 314056RON), eu am oferit 71000RON fiind cea mai buna oferta! Era a 9-a Publicatie de vanzare si pana acum am fost singurii participanti.
Nu am avut incotro fiind constransi de executor si de lipsa informatiilor si a trebuit sa ofer un 92000RON.
Dosarul fiind din 2012 nu se liciteaza conform vechii proceduri?
Cine si cum stabileste daca o suma e derizorie?
O suma care acopera creanta bancii, cheltuielile de executare si mai ramane si debitorului ceva poate fi considerata derizorie?

Ma intereseaza daca:
- executorul a procedat corect, el a fortat si obtinut o suma de aproximativ 28% din evaluare
-legat de evaluare, nu ar fi trebuit refacuta atata timp cat se bazeaza pe fals( ex: parterul e calculat in evaluare ca fiind construit din caramida si grinzi betonate, in realitate fiind construit pe lemn) si preturile din calculatie fiind neactualizate.
-astazi am reusit sa gasim diferenta de bani si am achitat integral pretul licitat.Ce ar trebui sa facem mai departe?
-daca licitatia e asimilata unei vanzari si impozitata ca atare nu ar trebui ca executorul sa solicite si evaluarea energetica a casei?

Multumesc,
Stefan
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 20:12, 11 August 2013
executorul a procedat corect
intr-adevar, pe vechiul cod de procedura civila se prevede ca daca nimeni nu ofera pretul de pornire, bunul se va adjudeca la cel mai mare pret. In practica instantelor au fost anulate actele de adjudecare atunci cand bunurile au fost vandute sub 30% pentru pret derizoriu, instantele apreciind ca este nula vanzarea prin coroborare cu dispozitiile din codul civil care trateaza conditiile pretului.
Eu zic sa ii multumiti executorului judecatoresc pentru ca a procedat asa, nu de alta, dar primul pagubit ati fi fost chiar dumneavoastra.
In noul cod de procedura civila vanzarea nu mai poate fi anulata pt pret derizoriu, existand o dispozitie expresa in acest sens. Sunt insa executori care si-au pastrat aceeasi imagine circumspecta asupra vanzarii la preturi derizorii, iar din punctul meu de vedere procedeaza corect.
Mi se pare hilar ca un om, fie el debitor, sa ramana fara o casa pentru o creanta de 20.000 lei si sa nu mai ramana cu nimic. E adevarat ca daca ar ajunge la un acord cu creditorul si ar vinde el bunul la un pret mai mare, ar fi sigur ca ii ramane ceva. Dar de cele mai multe ori creditorul e banca si n-ai cu cine sa discuti acolo. Pe de alta parte debitorii sunt asa cum sunt relativ la cunostintele juridice, In fine, asta cu NCPC e o alta discutie, vom lasa practica.
Raspunsul meu: nu a fost abuz, ba chiar v-a facut un serviciu.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
Mihaela Enache, Avocat
Eu sunt in calitate de debitor si mor cand vad astfel de oameni! Ar vrea sa ia pe nimic, nu se gandesc la faptul ca cei ce pierd locuintele suporta niste costuri mai rau ca la camatari, ca banca te prinde si te nenoroceste! Ce n-as da sa apuce si dosarul meu pe mainile unui astfel de executor!
Doamna, trebuie sa fiti diligenta. Gasiti dvs un cumparator, ca sa obtineti un pret bun, sau mergeti la licitatie si contestati pentru pret derizoriu, daca vanzarea se va face la un pret prea mic. Daca se vinde la mai putin de 30% aveti sanse mari sa obtineti anularea licitatiei.
O intrebare pentru Mihaela 88.
Eu sunt in calitate de debitor. Am gasit cumparator la un pret rezonabil, insa banca imi spune ca nu pot vinde pe cale amiabila, ca nu sunt la zi cu plata ratelor. Ba chiar potentialul cumparator a facut o oferta in scris, ca sa nu mai spun ca acum 3 luni am gasit alt cumparator cu un pret mai bun, banca la fel, a refuzat-verbal, pentru ca oficial nu m-a instiintat.Intrebarea mea este: cand executorul imi va vinde apartamentul, daca va "obtine" un pret mai mic fata de cel oferit de cumparatorii gasiti de mine, pot sa-l dau in judecata sa-mi achite diferenta pana la pretul oferit de cumparatorul gasit de mine? Sau va ramanae pierderea mea, pe langa onorariul executorului, dobanzi, penalitati...? Si alta intrebare, daca port beneficia de ajutor public judiciar, in sensul onorariului execotorului, dat fiind faptul ca sunt in somaj, 2 copii in intretinere?
Multumesc frumos!
Daca pretul oferit de dvs. a fost sub 30%, atunci intr-adevar executorul a procedat correct.Nu aveti de ce sa va plangeti. Puteti insa sa faceti o noua evaluare daca imobilul nu este construit exact cum este in proiect sau este din alte material, pretul putand sa scada sub valoarea initiala. Atunci faceti o actiune si cererti bancii sa diminueze pretul pana la valoarea noua aratat de expert....Cam asta ati intrebat...Succes!

Alte discuții în legătură

Intrebari referitoare la o licitatie la executor judecatoresc omisi omisi Buna seara. Vreau sa cumpar un imobil casa + teren dat in executare la executor judecatoresc de catre o banca. Pretul actual este mai mic cu 25% fata de ... (vezi toată discuția)
Licitatie crismiti crismiti Am niste nelamuriri privind licitatiile. Va expun situatiile cu care m-am intalnit: 1) Executorul mi-a spus ca banca care a cerut executarea nu accepta mai ... (vezi toată discuția)
Care este pretul minim de vanzare a unui imobil prin executare silita cristap cristap Am un credit ,pe care nu l-am mai putut achita,binenteles girat cu un imobil.Acuma am fost somat la plata si urmeaza executarea silita a acestuia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)