avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan = anulare permis?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan = anulare permis?

buna ziua.am o problema care ma streseaza f mult.in urma cu 2 zile am fost prins la volan dupa ce am baut cateva pahare cu vin.rezultatul la etilotest a fost de 0,50 in aerul expirat.am fost dus la spital pt recoltare de probe de sange.2 la interval de 1 ora cred.care vor fi consecintele?am sanse sa scap de anulare?ce trebuie sa fac?ajutati-ma va rog
Cel mai recent răspuns: claudiubalai , utilizator 10:49, 13 Iulie 2018
Conform codului rutier (pe care trebuia deja sa-l cunoasteti fiind sofer) :
1) conducere sub influenta bauturilor alcoolice (<0.8mg/L alcool in sange) => suspendare (nu anulare) permis pentru 90 de zile
2) conducere in stare de ebrietate (>0.8mg/L alcool in sange) => dosar penal

Alcoolemia din sange nu v-a fost facuta cunoscuta ulterior?
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
EdgeGL, utilizator
EdgeGL a scris:

2) conducere in stare de ebrietate (>0.8mg/L alcool in sange) => dosar penal


Unde exista in legislatie aceasta definitie a starii de ebrietate?
se asteapta prelevarea probelor de sange apoi mi se va comunica (cred)decizia...prelevare pe care eu trebuie sa o suport daca vreau ca dosarul sa mearga mai repede.altfel tre sa astept 3-4 luni mi s-a zis..ma gandeam ca poate asi avea cumva sanse sa scap cu suspendare pe 3 luni...
De regula cu valori in etilotest peste 0,4 nu se scapa doar cu suspendare pe 3 luni.
Cu 0.5 in etilotest poate va incadrati pe la 0,8 -0,9 in sange dupa recalculare si scapati cu o amenda aministrativa de 1000 lei si 3 luni suspendare permis.
Trebuie doar sa aveti un avocat care sa stie cum sa "puna" problema si care sa va sfatuiasca ce sa declarati.
Nu mai aveti de ce sa asteptati prelevarea probelor de sange, acest lucru deja s-a intamplat dupa ce ati fost surprins in trafic si ati fost verificat cu etilotestul.
Valoarea probelor biologice, intradevar, trebuie sa le platiti daca vreti sa se rezolve dosarul mai repede, conform legii ar trebui sa fie achitate din fondurile MAI dar cum bugetul este mic si guvernul neputincios...
In mod normal contravaloarea acestor probe ar trebui platite de catre persoana surprinsa sub influenta alcoolului, daca se constata ca nu este depasita valoarea impusa de 0.8 de la care se considera infractiune atunci statul sa restituie contravaloarea probelor. Ca o va face dupa "n"spe ani nu mai are importanta, conducatorul auto o sa fie fericit ca a scapat doar cu o suspendare a permisului si va avea ocazia sa mai consume bauturi alcoolice inaint de a se urca la volan.
conducere în stare de ebrietate - infracţiune prevăzută de O.U.G. nr. 195/2002 (Art.87) ce constă în fapta unei persoane care, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai. Dacă persoana aflată în aceste situaţii efectuează transport public de persoane ori transportă substanţe sau produse periculoase, fapta sa constituie o variantă agravată a infracţiunii.
( [ link extern ] )

Corectare: 0.8g/L in sange, nu mg cum am scris anterior. Poate la asta te refereai?
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
EdgeGL, utilizator

Alte discuții în legătură

Permis retinut tibuleac tibuleac Mi-a fost retinut permisul pt consumul de alcool,e si normal dar vreu sa stiu dak se poate sa mi-l anuleze din cauza alcoolemiei care am avuto adica 2,31 in ... (vezi toată discuția)
Conducerea in stare de ebrietate pyl pyl Buna ziua as avea si eu o intrbare si as vrea ca sa ma sjute cineva cu un respuns daca se poate.Am fost depistat in trafic cu masina conducând in stare de ... (vezi toată discuția)
Recalculare alcoolemie, declarații la începerea urmăririi penale. la ce să mă aștept, ce trebuie să declar? nikeni nikeni Buna ziua. Am avut alcoolemie in sange 0.85 iar peste o ora 0.65. Am fost acum sunat si informat ca mi-a inceput urmarirea penala si s-a dispus recalcularea si ... (vezi toată discuția)