avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante - penalizari - apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante - penalizari - apometre

Buna ziua.Am si eu o problema cu asociatia de proprietari,familia mea are o datorie destul de mare la intretinere in jur de 5000 lei,locuiesc la un bloc de camin:1 camera,nu am avut ceasuri in casa asa ca apa am platit-o la comun ,la 3 persoane intretinerea vine de la 250 lei in sus+vreo 300 lei penalitatile lunar in jur de 700 lei intretinerea.Sa platit 2000 lei acum 5 luni,dar datoria a crescut inapioi in max 3 luni,si nu se poate sa platim totul pentru a ajunge la zi.As dori sa stiu daca mai exista acea lege in care daca platesc totul integral,sa pot plati fara a mai plati restantele?daca stie cineva,sa-mi explice cum sta treaba.Presedintele de bloc nu e f competent si daca il intrebi nu-l intereseaza.Vreau sa stiu exact cum sta treaba ca atunci cand ma duc sa-i explic,sa nu imi zica ca nu se poate si atat.

As aprecia daca mi-ar raspunde cineva
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
GabrielaGabriela1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:49, 9 August 2013
Ce mai era de zis,dar am spus sa nu complic prea tare discutia este ca,in bloc mai exista cativa restantieri,s-a facut sedinta cu cei din acest bloc si au hotrat sa ne inchida gazu-avem bucatarie la comun si ne-au scos de la spatele aragazului teava si au vrut sa ne inchida apa calda si rece pana se plateste tot sau macar jumate dar nu au reusit decat sa ne inchida apa rece in casa/wc/dus,acum am fost nevoiti sa aducem aragazul in casa cu butelie sa stam doar cu apa calda si sa caram la baie cu bidoane de apa iar la dus au luat robinetii si ne-au interzis sa-i punem inapoi.Am vrut sa ne facem un dus-sa suplimentam dusurile de la baie si sa il inchidem- sa punem ceasuri si in casa si la baie pt a incerca sa reducem din costurile f. mari care ne vin in fiecare luna(cei care au ceasuri in casa/baie le vine intretinerea 70 de lei la 3 persoane) si am pus ceas in casa,ne-au spus ca nu ni le sigileaza sau ca nu le ia in considerare pana nu platim tot,pana nu fac asta o sa-mi vina lunar altii 700.
Doamna, pot sa va spun ca de-a lungul timpului am avut responsabilitati de serviciu in legatura cu astfel de locuinte si locatari/proprietari. Unitatea la care am lucrat avea cam 7-8 blocuri/camine in care locuiau salariatii nostri, in general cei care nu puteau sa primeasca apartamente (prin anii '70-'80 se spunea ca orasul este "inchis"). Acum nu as vrea sa va suparati pe mine daca am sa va spun ca la aceste camine, chiar in conditiile in care unitatea facea eforturi deosebite de disciplinare prin administratori si tot felul de controale, era o mare harababura produsa in general de "tineretul factor activ" care populau in marea lor majoritate aceste camine.
Dupa anii '90 cand au inceput sa se vanda aceste spatii catre locatari, lucrurile au inceput sa se mai aseze, insa obiceiurile vechi, inca predominau - inclusiv aceste restante la plata serviciilor si utilitatilor. Daca pana atunci costurile erau suportate de unitate, odata cu infiintarea as. de proprietari, blocul respectiv a devenit autonom si atunci, in conditiile aratate si de dvs. in ultima postare, conducerile as. prop. au inceput sa faca tot ce depindea de ei ca asociatia sa functioneze, adica proprietarii care-si achitau la timp obligatiile catre asociatie, sa poata beneficia in continuare de aceste servicii, iar pentru cei care nu puteau sa tina ritmul acestor plati, se luau masuri de limitare a consumurilor (oprit gaz, apa, servicii).
Ei, in conditiile in care s-a hotarat ca consumurile de apa sa fie contorizate, nu pot sa va inteleg de ce nu ati optat toti la aceasta masura, tinand cont ca un apometru costa cam 40-50 lei si costul intretinerii pentru 3 persoane este de doar 70 lei pe cad pentru cei fara "ceasuri" costul este de 10 ori mai mare! Pe la noi este o vorba, " cap ai, minte iti mai trebuie...". Pai cu 700 lei poti sa cumperi intr-o luna 10 apometre, astfel ca nu inteleg de ce va complaceti in aceasta situatie, ca apoi sa va plangeti de situatie...
Acum ce sfat sa va dau? Faceti ce puteti-ce nu puteti si achitati-va debitele si intrati in rand cu oamenii, alta solutie nu este daca mai vreti sa locuiti acolo. De fapt, acest lucru trebuie sa-l faca toti vecinii dvs care nu si-au montat "ceasuri", pentru ca in continuare vor fi asemenea discrepante cu privire la costurile intretinerii. Luati masuri la nivelul as. prop. pentru o cat mai buna gospodarire a resurselor si pentru ca activitatea sa se desfasoare cat mai bine, chiar asa in conditiile unor locuinte tip "camin". V-am spus, in tara romaneasca sunt sute de astfel de situatii, dar nu peste tot este ca la dvs. Daca este intelegere din partea proprietarilor, se poate trai decent, pana cand se vor crea conditii de achizitionare a unei locuinte mai bune.
Va doresc numai bine!
Intrebati administratorul dv. daca asociatia de proprietari are un sistem de penalizare propriu aprobat de comitetul executiv si despre modul de incasare a penalizarilor.

Trebuie sa stiti ca atunci cand vi se incaseaza o suma partiala din restanta, se incaseaza in mod proportional atat cotele de baza restante, cat si penalizari, in ordinea vechimii.

In rest, ceea ce ne descrieti in ultima postare tine de organizarea asociatiei si cum intelege conducerea ei sa foloseasca anumite mijloace ca sa ii faca pe restantieri sa-si achite restantele.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
elga50, moderator
Multumesc pt raspunsul dat Adam Grecu,acesta este marea greseala pe care am facuto si nu am pus ceasuri,am preferat sa scapam intai de datorii,am reusit sa dam 1 data 10 mil,iar dupa vreo2 luni inca 20 de mil,dar au reaparut in max 3 luni,acum nu cand am pus ceasuri nu vrea sa le ia in considerare,mi'ar fi mult mai usopr sa platesc cu ceasurile puse ,daca asa ma invart in cerc ori platesc putin si vine la intretinere lunar mai mult-asa nu rezolv nimic,ori tre sa fac imprumut sa platesc la intretinere iar apoi nu o sa am bani sa platesc ca tre sa achit imprumutul,ma invart in cerc

Aveti ceasuri dar nu vi le ia in considerare?

Alte discuții în legătură

Refuz administratie de a lua in calcul apometrele individuale de apartament Steliana1 Steliana1 Locuiesc intr-un bloc care este contorizat la toate apartamentele de peste 5 ani numai ca dupa ce au fost instalate pe banii locatarilor s-a observat ca sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul intretinere si penalitati intarziere unique636 unique636 Buna ziua Locuiesc cu chirie si am restanta la intretinere pe mai multe luni dar am achitat o parte destul de semnificativa. Intrebarile mele sunt: 1. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema,detin ... paula38 paula38 Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema,detin o garsoniera din luna august anul trecut si pina in prezent nefiind in tara ,nu am putut citi ... (vezi toată discuția)