avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... retragerea plangerii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

retragerea plangerii

Retragerea plangerii si impacarea partilor inlatura raspunderea penala intr-un caz de complicitate la talharie?
Adica cercetarea penala inceteaza sau se opreste?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: marianghimpeteanu , utilizator 19:02, 19 Martie 2009
Ok, victima fiind un minor de 16 ani, a fost deposedata de telefonul mobil de catre un alt minor (15 ani) acesta fiind insotit de inca doi prieteni, unul din ei major (fiul meu). Victima a spus ca fost deposedata de catre acel minor amenintandu-l sa nu se duca la politie, in timp ce ceilalti doar au ascuns faptul ca stiu unde se afla telefonul. Pentru aceasta fiul meu si celalalt au fost retinuti de catre poilitie si audiati, iar politistul a zis ca sunt cercetati pentru savarsirea faptei de complicitate la talharie. Azi victima a venit la mine si m-a rugat sa fac intr-un fel sa-si recapete telefonul, ceea ce am si facut, iar el spus ca de fapt nu a fost amenintat, insa ii era frica de parinti sa se duca acasa fara telefon si de aceea a recurs la aceasta declaratie, parintii lui abia ieri afland de acest lucru. Am mers azi cu victima la politie pentru a-si retrage declaratia, insa politistul a spus ca nu se poate, ca dosarul este plecat la procuratura si ca pt talharie nu se poate retrage plangerea, desi atat victima, cat si eu am aratat ca nu mai exista infractiunea de talharie, atata timp cat victima isi schimba aceasta declaratie.
Ce sa fac?
Cam problematic. Erau deja 3 persoane acolo cand victimei i s-a luat telefonul. Incadrarea initiala este intradevar talharie.
Depinde si ce au declarat fiul dvs si celalalt. Victima poate sa-si schimbe declaratiea dar, este vorba si de celelalte probe in dosar. Faptul ca victima si-a primit inapoi telefonul nu inseamna ca nu subzista infractiunea de talharie.
Sa spunem ca se poate schimba incadrarea juridica, dar numai daca toate probele arata asta.
Este foarte important ce declara victima si spun si parinti acestuia. La fel de important este si faptul ,daca patrile se cunosteau,erau amici,conteaza foarte mult. Mai sunt a serie de elemente favorabile,autorilor,inca ,in aceasta faza a cercetarilor.Se mai poate marja pe ...lipsa elementelor constitutive ale infractiuni.Depinde de ce probe sau administrat pina acum si de ce vor sistine participanti la fapta,la fel si victima. Trebuie aparator.
Faptul ca fiul dvs. major fiind a participat la savarsirea faptei alaturi de minori fata de o persoana minora constituie o agravanta pt el. Fiul dvs. este complice la sav. infr de talharie asa cum au precizat org de politie nu autor, dar pedeapsa intr-un final are acelasi cuantum cu cea aplicata autorului. In speta insa, autorul este minor iar unul dintre complici este major ceea ce va duce la o diferentiere in privinta cuantumului ped.
Am explicat acest lucru deoarece treb sa vedeti foarte clar ca fiul dvs. se afla intr-o situatie delicata la acest moment, cu atat mai mult cu cat plangerea penala nu poate fi retrasa de parte vat. indiferent ca si-a recuperat sau nu prejudiciul (tel. mob.). Pericolul social ramane si tocmai asta e ideea in penal: nu doar tragerea la rasp penala a persoanelor care au savarsit infractiuni ci si protejarea societatii in ansamblu.
Dosarul va pleca in instanta cu siguranta si va sfatuiesc sa angajati un avocat pentru ca sunt sanse totusi ca fiul sa nu primeasca o pedeapsa cu executare in regim de detentie (asta numai daca veti sti sa va folositi de orice proba care este in favoarea fiului).
Intr-adevar, asa este, insa am mentionat ca victima si-a schimbat declaratia spunand ca nu a fost amenintat niciodata, i s-a spus doar sa nu se duca la politie ca se duce degeaba, ceea ce au declarat si autorul, cat si complicii, atunci unde mai sunt probele sau alte elemente ale infractiunii de talharie? Bineinteles ca angajez si un aparator, insa doar ca sa demontez aceasta incadrare, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzat pe nedrept pauldorin87 pauldorin87 sunt acuzat intr un dosar penal prin declaratie mincinoasa precum ca as fi deposedat de o suma de bani pe un amic.am asistat la un schimb de telefon intre 2 ... (vezi toată discuția)
Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si alte violente? Lauriano Lauriano Buna ziua. Fratele meu avand un conflict la scoala cu un coleg de clasa, a decis sa se razbune pe acel copil. A luat alti doi prieteni cu masina si au mers la ... (vezi toată discuția)