lucrez de peste 10 ani in strainatate. in romania nu am realizat in acest timp nici un venit.
sint in tara in concediu si am aflat cu stupoare de laanf ca am de platit asigurarea de sanatate obligatorie...5,5 % din salariul minim pe economie din urma. e vorba de o suma mare.
se poate asa ceva?...eu am asigurare in strainatate ..in tara in care lucrez.
singura problema ar fi ca nu mi-am schimbat pe pasaport domiciliul in strainatate cu toate ca am resedinta dobindita in strainatate.
va rog sa-mi spuneti daca este obligatoriu sa platesc acesti bani.
E 104 va este de folos, daca revenind in Romania doriti sa deschideti (redeschideti) drepturile de asig. medicala, in sensul ca in acel formular se vor regasi perioadele de asigurare in statul respectiv.( defapt E 104 este un atestat).
Insa in Romania legea cere ca procentul de contributie sa fie aplicat la mai multe categorii de venituri, printre care si cea din chirii, aspect care nu poate fi atestat in formularul E104, pentru simplu fapt ca acestea au fost obtinute in Romania.
Cu alte cuvinte daca nu ati fi obtinut si veniturile din chirii, nu s-ar fi creat situatia de care vorbiti, iar in baza formularului E 104 ati fi avut "continuitate " ca asgiurat pe teritoriul Romaniei, in cazul in care ati fi revenit.
Este doar opinia pe baza celor postate mai sus, iar daca sunt si alte aspecte, este bine sa va informati direct la Casa de Sanatate de care apartineti cu domiciliu.
Formular e 104
Liviu P
Buna ziua,
Soacra mea pensionara a muncit mai mult de 35 de ani in Romania. Avand o problema grava de boala, am luat-o sa stea la noi in Germania. Detine ... (vezi toată discuția)