avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare - cumparare imobil catre minori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare - cumparare imobil catre minori

Buna ziua,
Parintii mei proprietari a doua apartamente vor sa faca act de vanzare - cumparare nepotilor lor ( copii mei ) in varsta de 3 ani respectiv 9 ani. Mentionez ca doresc ca in actele de vanzare-cumparare sa fim trecuti atat eu cat si sotul meu cu drept de uzufruct viager ca minorii sa nu poata instraina bunurile pe toata perioada vietii noastre si totodata sa le putem administra bunurile.
Intrebarea noastra este ce pasi trebuiesc urmati din punct de vedere legal .
Va multumim.

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:25, 13 August 2013
În opinia mea, nu există în acest caz nicio prezumţie de gratuitate, ceea ce înseamnă că moştenitorii care vor invoca gratuitatea actului (şi asta doar în situaţia încălcării rezervei) vor fi obligaţi să facă dovada gratuităţii. Aşa spune legea (codul de procedură civilă):

Sarcina probei

Art. 249. - Cel care face o sustinere in cursul procesului trebuie sa o dovedeasca, in afara
de cazurile anume prevazute de lege
.

Cazul prevazut de lege ar fi acela al existenţei prezumţiei de gratuitate. Nu e cazul aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare nedumerita25 nedumerita25 Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare...fara plata pretului popescumariaioana popescumariaioana buna ziua! speta e foarte simpla...posibilitatile sunt multiple! bunicii mei au 4 copii si 5 nepotii. unul dintre nepoti sunt eu! in urma cu 8 ani s.au decis ... (vezi toată discuția)
Donatie teren si casa unui nepot Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Poate fi facut act de donatie de la bunic la nepot, copil de 5 ani cu clauze pt parintii nepotului? Ma intereseaza in cel mai mult sa stiu daca ... (vezi toată discuția)