avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere

Buna ziua! Am un contract de intretinere cu mama mea care traieste.In contract se stipuleaza ca eu sa ii asigur cele necesare traiului: mancare , haine ,medicamente etc. In realitate ne-am inteles ca voi avea grija de ea doar cand va cadea bolnava la pat. A facut acest contract ca sa-mi ramana mie garsoniera si sa faca oarecum dreptate, fiindca in urma cu 10 ani i-a cedat sora-mii casa parinteasca (dupa decesul lui tata ) facandu-i act de vanzare cumparare dar in realitate a fost donatie ,mama neprimind niciun leu. Intrebare: sora-mea poate sa atace contractul meu dupa decesul mamei pe motiv ca nu am intretinut-o? Eu nu am dovezi ca am intretinut-o.fiindca nu a fost nevoie. Mama intentioneaza sa se mute la sora-mea in casa ca sa o ajute cu ce poate .(mama s-o ajute pe sora-mea nu invers).iar garsoniera s-o inchirieze. Dupa decesul mamei sora-mea ar putea zice ca a intretinut-o ea,nu eu si demonstreaza ca mama a stat la ea cu martori.Are sanse de castig daca ataca contractul de intretinere ? Si 2: Pot sa vand garsoniera daca eu am nuda proprietate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters292785 , utilizator 13:49, 20 August 2013
Titular al unei actiuni pt neprestarea intretinerii este doar mama, nu si sora dupa decesul acesteia.

Mama nu poate inchiria imobilul, dvs aveti nuda proprietate, poate ceda doar dr de uzufruct viager.

Cat despre o vanzare a imobilului, puteti face acest lucru, insa cumparatorul va tb sa respecte uzufructul viager al mamei.

Titularul uzufructului poate renunta la acest drept.
iertati-ma ca insist stimata doamna avocat Gerberga dar unii sustin ca sora poate dupa decesul mamei sa ceara anularea contractului ( la fel si d-l avocat Themis de mai sus).Imi puteti indica un temei legal sa ma documentez? La intretinere mama poate sa renunte tot asa ca la uzufruct?
gerberga a scris:


Mama nu poate inchiria imobilul, dvs aveti nuda proprietate, poate ceda doar dr de uzufruct viager.




Mama poate închiria apartamentul. Mai mult, poate culege chiria în nume propriu. Este de esenţa uzufructului:

art.703 NCC:

- Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanța.

art.711 NCC:

- Fructele civile se cuvin uzufructuarului proporțional cu durata uzufructului, dreptul de a le pretinde dobândindu-se zi cu zi.

art.521 din vechiul cod:

Uzufructuarul are drept de a se bucura de tot felul de fructe ce poate produce obiectul asupra căruia are uzufruct, fie naturale, fie industriale, fie civile.

art.523 din vechiul cod:

Fructele civile sunt chiriile caselor, dobânzile sumelor exigibile, venitul rentelor; arendele intră în clasa fructelor civile.
Prestarea întreţinerii reprezintă, în sarcina debitorului, o obligaţie de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezoluţiunea contractului respectiv

Fiind, totodată, un contract intuitu personae" - nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat. Dreptul de întreţinere, indiferent de izvorul său, legal sau contractual, este un drept personal şi, ca atare, este netransmisibil prin succesiune, deoarece se stinge la moartea beneficiarului. De aceea, sora dvs, în calitate de moştenitoare nu poate , după moartea mamei, beneficiara a întreţinerii, să intenteze acţiune în reziliere pentru neexecutarea acestei prestaţii.
Va multumesc mult, amandurora: in ceea ce priveste chiria are dreptate dl.avocat Themis iar in privinta rezilierii contractului dupa decesul mamei cred si sper ca aveti dreptate dvs stimata doamna avocat. Chiar am citit undeva despre contractul de intretinere si era scria cu rosu faptul ca nu poate fi contestat de mostenitorii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Uzufructuarul poate inchiria? ionutneamtu ionutneamtu Buna ziua! Va rog sa-mi dati o parere cu privire la o problema: in urma cu mai multi ani, in baza unui contract de vanzare-cumparare am dobandit un apartament ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elmona elmona Buna ziua, Sunt intr-o foarte dificila situatie, care succint se prezinta asa: Sunt nudul proprietar al unui imobil unde si locuiesc de fapt (am carte de ... (vezi toată discuția)