avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contradictie OUG 97/2005 vs. Legea 677/2001
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contradictie OUG 97/2005 vs. Legea 677/2001

Avem urmatorul act normativ :
OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Art. 38
(2) Cartea de imobil se întocmeşte şi se actualizează de către persoana anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociaţia de proprietari; în cazul asociaţiei de proprietari, responsabilul cărţii de imobil este, de regulă, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociaţiei.
(3) Păstrarea, actualizarea şi utilizarea datelor din cartea de imobil de către persoana desemnată în acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 39
(1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.
Art. 43
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 şi 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
Acum vine nelamurirea : Detinatorul cartii de imobil, fie el persoana desemnata fie administratorul asociatiei sau membrul din comitet, este operator de date cu caracter personal pentru a-i comunica aceste informatii? Daca da, cum aflu numarul lui de inregistrare? Toti operatorii de date cu caracter personal stiu ca sunt inregistrati. De asemenea cum aflu eu cand acesta imi foloseste datele fara acordul meu? Stiu ca argument ca OUG 97/2005 ma obliga sa comunic aceste date, dar ma intereseaza daca nu e in contradictie cu Legea 677/2001, mai ales ca se face referire la ea.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 15:27, 15 August 2013
elga50 a scris:

Interesanta epopee...!

Completarea cartii de imobil este importanta pentru politie in primul rand. Reprezentantii ei ne-au adus noua un asemnea registru, ei ne intreaba de una de alta din cartea de imobil. Pentru noi este o corvoada si as putea spune ca este de-a dreptul inutila.
Asa ca politia are tot interesul sa stie si sa faca lucrurile legal, nu asociatia de proprietari sa umble dupa "cai verzi pe pereti".

credati-ma ca si asociatiile de proprietari sunt interesate, chiar mai mult decat politistii. cotele de intretinere se calculeaza si la numarul de persoane dintr-un apartament, nu numai la numarul de apartamente.
in concluzie, se incalca legea 677/2001 prin prevederile legale mentionate mai sus din OUG 97/2005? cat de legale sunt aceste prevederi? cu privire la asociatiile de proprietari sa zicem ca sunt undeva la linie ( se danseaza pe sarma, in sensul ca daca e bine totul e bine, daca e rau, atunci sa raspunda femeia de serviciu sau instalatorul :P). insa ce facem in cazul blocurilor iesite de sub jurisdictia unei asociatii de proprietari? furnizezi datele unui vecin, numai pentru ca el s-a oferit sa tina aceasta evidenta? opinia mea e ca, desi se face trimitere si la Legea 677/2001, OUG 97/2005 vine in contradictie cu aceasta. Pt. ynocentta : proprietarii nu sunt salariati in cadrul asociatiei, insa administratorul, femeile de serviciu, instalatorul sunt.
arockz a scris:



Ba se incadreaza draga @ynocentta si stimabile @vldstf, pentru ca sunt angajatori si sunt obligati sa completeze Revisal si Reges.


Din intreaga dvs insiruire nu a rezultat ca proprietarii care sunt obligati sa se inregistreze in cartea de imobil au calitatea de angajati in cadrul asociatiei de proprietari
In cazul dvs a fost necesara inregistrarea la autoritate nu pentru cartea de imobil ci pentru
faptul ca la sectiunea IX ati declarat colectarea imaginii, va informam ca, in situatia prelucrarii datelor prin intermediul unui sistem de supraveghere video, se impune declararea prelucrarii datelor in acest scop (monitorizarea/ securitatea persoanelor, spatiilor si/ sau bunurilor publice/ private) prin completarea unui formular de notificare distinct, in forma \"notificare generala\" potrivit cerintelor Legii 677/2001, modificata si completata, si deciziilor emise in aplicarea sa.

Este o diferenta semnificativa intre datele din cartea de imobil si inregistrarile sistemelor de supraveghere video
Posibil,dupa cum cum in Romania totul este posibil,ca normele in vigoare sa nu fie unitar aplicate
In Bucuresti ,ca asociatie de proprietari ,in trecut ,am solicitat inregistrarea ca operator de date cu caracter personal-strict pentru datele continute in cartea de imobil-tocmai pentru ca in cazul unor verificari ,plangeri sa nu fim pasibili de sanctiuni
Autoritatea a comunicat oficial "in cazul asociatiilor de proprietari ,pentru datele inregistrate in cartea de imobil - norma in vigoare nu prevede inregistrarea ca operator cu date cu caracter personal "

Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
ynocentta, utilizator
ynocentta a scris:
Asociatiile de proprietari nu se incadreaza in disp HG nr 500/2011,iar proprietarii nu au calitatea de salariati,astfel incat persoana care inregistreaza datele acestora in cartea de imobil nu detine calitatea de operator de date cu caracter personal


@ynocentta
Va rog nu trunchiati citarile din mesajele mele astfel incat sa va convina dvs.
Atrageam atentia ca este falsa afirmatia ca Asociatiile nu se incadreaza in dispozitiile HG500/2011. Este fals, deoarece asociatia este un anagajator si HG 500/2011 exact asta reglementeaza raportarile si situatiile angajatilor si angajatorilor in renuntari la vechile carti/ carnete de munca. Faptul ca face referire la prelucrari de date este total adiacent, nu are legatura cu proprietarii dar are legatura cu angajatii asociatiei.

Utilizatorul @vldstf avea/ are o dilema asupra oug 97/2005 si legea 677/2001 si Dvs. veniti cu o explicatie corelata de HG500/2011 si o concluzie halucinanta ca asociatiile nu se incadreaza in dispozitiile HG500/2011.

Mai departe, insiruirea mea, cum o numiti, este un caz real, adevarat, si aduce informatii suplimentare asupra faptului ca nu exista obligativitatea Asociatiilor de a fi operatori inregistrati de date cu caracter personal, raspunsul autoritatii cred ca este concludent. Ei au decis, si nu eu sau Dvs., ca in cazul asociatiilor "nu este necesara notificarea prelucrarii datelor cu caracter personal cand prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la proprietarii sau chiriasii unui imobil folosit in comun este efectuata de catre asociatiile de proprietari sau locatari, in exercitarea drepturilor si obligatiilor stabilite prin lege, in scopul administrarii acelui imobil."

Apropos, acordarea faimoasei inregistrari se face in urma notificarii (cum o numesc ei) din partea solicitantului. Deci eu ca solicitant, notific autoritatea ca prelucrez date cu caracter personal si ei iimi spun daca e nevoie sa ma inregistreze ca operator sau nu.

Dar totusi trebuie sa respectam prevederile legii privind prelucrarea, confidentialitatea si securitatea acestor date.

Si nu am mentionat deloc ca suntem operatori de date cu caracter personal. Din contra ni s-a refuzat "aceasta mica placere". Dar ni s-a atras atentia ca beneficiind de avantajele unui sistem de supraveghere video, ar trebui sa fim doar pe acest segment, nu si al cartii de imobil, si sa depunem solicitarile / notificarile de regoare.

Se presupune ca exista un presedinte statutar in care oamenii au incredere, de asemenea un comitet executiv care se bucura de increderea oamenilor, o comisie de cenzori interesati de soarta asociatiei, de legislatie, de buna convietuire in respectivul condominiului intre proprietari dar si in exterior cu institutiile statului, cu reprezentantii acestora si chiar cu organisme internationale si legi cu aplicare europeana. De aceea probabil legiuitorul a hotarat ca asociatiile nu au nevoie sa fie operatori inregistrati.

Vad ca in toata aceasta discutie se uita de obligatia proprietarilor de a depune in copie la asociatie copie a actului de proprietate.

HG 1588/2007 - Norme de aplicare a L230/2007
Art. 12/ B. Obligatii
g) Ia dobândirea proprietatii, sa depuna In copie, Ia asociatie, actul de proprietate;


Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
arockz, utilizator
Nu stiu daca se mai justifica continuarea discutiei in conditiile in care initiatorul topicului a pus in discutie

OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Acum vine nelamurirea : Detinatorul cartii de imobil, fie el persoana desemnata fie administratorul asociatiei sau membrul din comitet, este operator de date cu caracter personal pentru a-i comunica aceste informatii?

in schimb dvs faceti precizari si postati citate referitoare la aspecte total diferite de datele din cartea de imobil,respectiv

Totodata, avand in vedere faptul ca la sectiunea IX ati declarat colectarea imaginii, va informam ca, in situatia prelucrarii datelor prin intermediul unui sistem de supraveghere video, se impune declararea prelucrarii datelor in acest scop (monitorizarea/ securitatea persoanelor, spatiilor si/ sau bunurilor publice/ private) prin completarea unui formular de notificare distinct, in forma "notificare generala" potrivit cerintelor Legii 677/2001,
, si mai departe intariti distinctia
Dar ni s-a atras atentia ca beneficiind de avantajele unui sistem de supraveghere video, ar trebui sa fim doar pe acest segment, nu si al cartii de imobil, si sa depunem solicitarile / notificarile de regoare.


Concret subiectul supus discutiei de autorul topicului a fost strict continutul cartii de imobil si nu sistemul de supraveghere video la care faceti in repetate randuri referire
Nu doresc sa intru in polemica,dar,instalarea de sistem de supraveghere video,impune respectarea dispozitiilor Legii nr 333/2003
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal.,solicitantii fiind obligati sa realizeze proiecte avizate de IGPR vezi H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006:
Sediile care necesita instalarea de sisteme de supraveghere video sunt
- obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
- magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii
Ca informatie certa,IGPR nu acorda licenta de instalat sisteme de supraveghere video si de stocat imagini pentru asociatii de proprietari

In final reveniti
se uita de obligatia proprietarilor de a depune in copie la asociatie copie a actului de proprietate.
,care nu are legatura cu sistemul de supraveghere video pentru care ati solicitat dvs inregistrarea ca operator de date cu caracter personal

Alte discuții în legătură

Protectia datelor personale Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel intamplator am participat la un seminar privind protectia datelor personale, la care un domn a mentionat faptul ca tabele privind calculul cheltuielilor comune ... (vezi toată discuția)
Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)