avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce reguli / drepturi avem noi ca locatari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce reguli / drepturi avem noi ca locatari?

a rog frumos daca se poate sa-mi dati raspuns la o problema
locuiesc la bloc, iar administratorul de asociatie ne-a cerut acordul scris pt.a instala niste antene de telefonie pe bloc pe motiv caci cu banii incasati pe chiria lor ne va izola blocul pe exterior,plus multe altele, au trecut 3 ani de atunci,iar acum dorim sa izolam blocul si ne-am dus sa-i propunem acest lucru si se tot fofileaza si nu ne da unraspuns concret plus am cerut sa vedem si noi locatarii acel contract si ne spune ca nu e treaba noastra noi avem vreun drept in acest caz? va multumesc anticipat.
Domnule Adam Grecu, dumneavoastra sunteti un om cinstit si ganditi ca un om cinstit.
Problema este ca sunt multi care refuza sa respecte legea si nu prea ai cum sa ii faci sa o respecte fiindca la noi legile le respecta cine vrea si le incalca cine poate si este lasat.
Eu vorbesc din experienta personala cu astfel de oameni asa ca sfatul meu e acelasi cu cel de mai sus: cerere scrisa catre Presedintele Asociatiei sa arate contractul si sa spune unde sunt banii; iar daca refuza reclamatie la Primarie si apoi la Politie.
johnpescar a scris:

Legea 230/2007 a fost reactualizata si la Art.13 prevede pentru cazul veniturilor obtinute din exploatarea proprietatii comune, obligativitatea afisarii alaturi de listele de plata a unui raport periodic a sumelor vehiculate ca venituri si cheltuieli. Raportul se intocmeste trimestrial.

Semestrial si nu trimestrial. In cursul primului semestru al anului se afiseza situatia cu aceste fonduri asa cum este in evidentele contabile si in situatia soldurilor la data de 31 decembrie. Apoi in cursul semestrulului al II-lea cu situatia existenta la 30 iunie.

Mai multe mesaje indeamna initiatorul discutiei sa se adreseze presedintelui asociatiei pentru ca asa este corect si legal. Dar initiatorul o tine una si buna ca s-a adresat administratorului, ca administratorul a spus, ca...
Dumneavoastra, proprietarii ati ales in adunarea generala un presedinte, membrii comitetului executiv, membrii comisiei de cenzori. Acestia sunt cei carora trebuie sa va adresati si nu administratorului.

da ,multumesc de raspunsurile tuturor ,insa .....acele antene sunt instalate pe blocul unei singure scari, asociatia detine un cartier intreg de blocuri cred vreo 20 blocuri a cate 2-3 scari insa toata problema e la noi pe scara,acesti domni de la asociatie (Presedinte,Administrator si vice sunt in functie de 34 ani!! ) si nu se poate colabora cu dansii ! singura solutie ar fi sa-i dam in judecata ! A reusit seful de scara sa obtina o copie de pe contract de la firma de telefonie,iar acolo scrie ca in urma incheierii contractului intre asociatie si firma de telefonie asociatia de propritari a devenit Locator ar acestui chirias de telefonie pe toata perioada contractului 2007-2017.,si primeste anual suma de 4000 E /chirie.
In acest caz noi locatarii de pe scara cu pricina cum trebuie sa procedam pentru a obtine a cei bani? sau daca mai avem dreptul la acei bani si cum?
Tin sa mentionez ca din 2007 si pana in prezent din acei bani ni s-a izolat scara blocului sa ne "scoata ochii "si atat in valoare de 400mil vechi spun ei.
Noi acum dorim sa mai facem anumite imbunatari pe scara si dansii nu vor sa ne dea bani pe motiv spune Presedintele ca doreste sa mai izoleze si alte scari de bloc caci spune el are dreptul ca si asociatie.
Deci acei bani se pot folosi pentru intrg cartierul?
Ne-a zapacit de creier daca cineva ne poate lamuri concret cum ar trebui sa procem si care sunt drepturile noasttre in acest caz va rog frumos sa ne spuneti.

Va multumesc si astept un raspuns!1
Drepturile dvs., ale proprietarilor pe blocul unde sunt amplasate aceste antene trebuia clarificat inca de la inceput, deci inainte de a se inceia contractul de locatiune.
Trebuie sa aveti acces la documentele initiale (dosarul de inchiriere). Acolo sunt toate documentele si intreaga corespondenta dintre firma cu pricina si as. prop. - inclusiv aprobarea de catre AG sau a com. ex. ca presedintele - cel cu o vechime de 34 de ani in aceasta functie sa va reprezinte in relatiile cu firma de telefonie (asa zice si legea, nu?).
Bun, cred ca in toata discutia, relatia trebuie sa fie intre proprietarii blocului cu cele doua scari a carei terasa a fost inchiriata (aici trebuie sa vedeti ce suprafata a fost inchiriata si pe ce scara si daca a fost nevoie si de semnatura proprietarilor de la scara vecina).
Vedeti ca accesul la documente este foarte important, altfel vorbim discutii...
Dupa clarificarea acestor aspecte, comitetul de bloc/scara trebuie sa "vada" ce sume de bani au intrat in contul as. prop. ca chirie, ce bani s-au cheltuit si ce bani au mai ramas. Bine ar fi ca acel comitet de bloc/scara sa tina aceste evidentele acestor sume, intrate-iesite.

S-a vorbit mult pe forum despre veniturile unei as. prop. Dvs. vorbiti de niste sume importante care se vor acumula intrun fond special al blocului/scarii respective,si vor fi utilizate doarin exclisivitate pentru imbunatatiea confoertului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprritatii comune - vedeti prev. HG nr. 1588, art 24, alin.(6).
Sumele respective pot fi repartizate proprietarilor din acel condominiu, proportional cu sup. utila, ca sume disponibile a fi cheltuite conform hot. AG.
Ca sa fiu mai explicit, la fiecare alimentare a fondului, valoarea incasata se imparte la sup. utila a condominiului rezultatnd xx lei/mp sup. utila, suma ce se va inmulti su sup. utila a fiecarui apartament din acelasi condominiu, deci suma respectiva va trebui sa fie repartizata ca intrare in registrul fondului de reparatii in dreptul fiecarui proprietar. In acest fel de fiecare data se va sti, in cazul efectuarii unei anumite lucrari de reparatii, cu ce suma va mai trebui sa contribuie respectivul proprietar la reparatia respectiva (daca este cazul, pentru ca s-ar putea ca sa nu mai fie necesara contributia proprietarului).

Una peste alta, sumele respective nu vor putea fi repartizate tuturor proprietarilor din asociatia repectiva, asa cum sustine onor dom' presedinte (la atata vechime i s-o fi facut de-o schimbare...).
Dvs. nu discutati toate aceste probleme in AG a proprietarilor?
Succes!
In cazul unei astfel de Asociatii mamut discutiile in AG sunt inutile deoarece majoritatea decide iar cei care au inchiriat sunt o minoritate.
Singura solutie este sa va desprindeti din Asociatia actuala, chiar daca pierdeti banii de chirie deja platiti.

Alte discuții în legătură

Antene gsm marpl2005 marpl2005 Suntem o asociatie de proprietari constituita din doua blocuri(la distanta de 10cm unul de celalalt), pe unul din blocuri este montata o antena GSM pentru care ... (vezi toată discuția)
Pretentii intre asociatiile de proprietari ContSters58959 ContSters58959 in prima faza o singura asociatie de prop. pentru un bloc cu 2 scari care inchiriaza o supraf pe plefonul blocului respectiv pe scara 1 pentru o antena GSM, ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari are dreptul sa foloseasca proprietatea comuna ? albuemanoil albuemanoil Sau trebuie sa se limiteye la prevederile legii 230 / 2007 , adica sa gestioneye si sa administreye proprietatea comuna . (vezi toată discuția)