Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , soferul nu a patit nimic nu a mai fost nimeni implicat ,acum am dus masina la remat , vreau sa stiu daca eu propritar al masinii am vreo vina?
Infracțiunea de încredințarea cu bună știință a unui autoturism spre a fi condus pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere auto nu are nici o legătură cu paguba. Deci acesta va răspunde pentru săvârșirea acestei infracțiuni dacă se dovedește că știa că persoana respectivă nu posedă permis de conducere. Problema este alta, dacă persoana respectivă a condus pe un drum de câmp și accidentul s-a produs pe acel câmp dacă nu este drum public nimeni nu va răspunde pentru nimic. În cel mai rău caz cel cu autoturismul poate să ceară daune pe cale civilă de la cel care a condus, întrucât pe penal nu poate fi încadrată fapta celui care a condus autoturismul nici la distrugere, nici la distrugere din culpă
ART. 86*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 86 se abrogă.
#B
Pentru aceasta infractiune puteti fi cercetat daca politia a fost sesizata de acest incident, dar daca nu ati cunoscut faptul ca respectivul nu a avut permis si declara si el in directia asta aveti sanse sa scapati.
,,soferul nu a patit nimic, nu a mai fost nimeni implicat ... , drum de camp.... Personal nu cred ca veti avea neplaceri, dar nu inteleg.... Exista vreun dosar in care se fac cercetari pentru tragerea la raspundere a celor implicati in ,, accident,, sau cei de la remat v-au spus ca s-ar putea sa aveti neplaceri din cauza acestui incident? Ce se intampla de fapt?