Buna ziua, sunt intr-o situatie mai delicata in care suspectez ca am platit caldura vecinilor.Doua familii suntem pe acelasi contor de caldura iar cu defalcarea se ocupa vecinul cu care suntem legati iar administratorul este responsabil doar cu semnarea actelor si afisarea chelutielilor.(am aflat ulterior,nu ne-a spus nimeni asta).Banuiesc ca sunt multe ilegalitati aici. De cand ne-am mutat acolo am platit sume exagerate la caldura. Apartamentul nostru are aproximativ 70 mp,iar al lor banuiesc ca 150,dar nu pot dovedi asta.As dori sa se faca o recalculare a spatiului incalzit pentru amandoua apartamente.Problema este : in cazul in care ei nu sunt de acord cu aceasta recalculare ce pot face?
Eu cred ca au importanta atat marimea caloriferelor cat si marimea camerelor incalzite.
Are importanta, suprafata radianta a caloriferelor, volumul camerelor, vecinatatea acestora (pereti exteriori, interiori)... in determinarea consumului de agent termic.
Daca o camera are 60 metri cubi si are un calorifer mic iar camera de alaturi tot de 60 m.c. are un calorifer de 3 ori mai mare, pentru a obtine aceeasi temperatura in ambele camere, in prima termostatul (robinetul) e deschis la maxim iar in a doua, robinetul este deschis doar la 1/3.
Apoi daca 2 camere au aceeasi marime si aceleasi calorifere, pentru a avea in fiecare 23 grade, se consuma agent termic diferit (robinetii se deschid diferit) in functie de izolatie, de pereti exteriori, de geamuri, de asezare s.a.m.d.
Repartizarea consumului de agent termic pe baza repartitoarelor de caldura, in blocuri sau alte cladiri cu mai multe locuinte, tine cont de mai multe variabile si nu numai de marimea caloriferelor si de marimea camerelor.
De aceea acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, varianta cea mai buna este ca fiecare apartament (din bloc sau din villae) sa aiba contorizare separata la intrarea si nu mai avem scandal cu vecinii atat la apa cat si la agent termic, gaz...
multumesc pentru raspunsuri.ideea era ca aveam o factura la caldura extrem de mare. intr-adevar locuinta este si ea mare,2 camere, 70 mp, 2 calorifere intr-o camera, unul in cealalta,unul pe hol,unul in baie si unul in bucatarie,toate a cate aproximativ 10 elementi. problema era ca nu eram eu lamurita ce este cu acel indice de 24,care este trecut la suprafata locuibila pe lista de cheltuieli. voiam doar sa stiu cum se calculeaza si sa stiu de ce platesc atat de mult,dupa care am rugat administratorul sa imi explice,acesta n-a stiut si mi-a spus ca nu el se ocupa cu defalcarea.aveam nevoie de lamuriri si nimeni nu mi le-a putut da,de aceea am presupus ca este vorba despre un furt,ca cineva sigur nu calculeaza ceva bine.