avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire catre un singur copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire catre un singur copil

Buna ziua,

Problema care ne roade pe mine si pe parintii mei este urmatoare: tatal meu mai are din prima casatorie o fiica, care acum este stabilita in strainatate si care nu a mai tinut legatura cu noi deloc, neinteresand-o soarta tatalui meu. Parintii mei vor sa-mi lase apartamentul in care am locuit in toti acesti ani mie - din partea mamei nu sunt probleme insa din partea tatalui este problema legat de sora mea.

Ce putem face? Ne-am gandit la 3 variante:

1. Contract vanzare-cumparare intre parinti si mine cu pret real, martori la notariat (aici mentinonez ca nu avem cu sa facem dovada transferului bancar deoarece nu avem aceasta suma - aprox. 70.000 Eur). Din cate am inteles este mai bine ca intr-un astfel de contract sa nu fie introdusa nici o clauza (de intretinere de exemplu) pentru a nu putea fi considera donatie mascata.

2. Contract de intretinere intre mine si parinti. Aceasta metoda iarasi am inteles ca poate fi atacata de catre sora mea dupa moartea tatalui.

3. O matusa a venit cu o a treia propunere care sincer mi se pare cea mai plauzibila/sigura: Parintii mei sa divorteze iar la partaj tatal meu sa renunte la apartament in favoarea mamei - bineinteles ei vor trai impreuna in continuare, eventual se vor recasatori daca este cazul. Aceasta varianta este si mai ieftina si mai sigura (asta daca nu voi primi altfel de sfaturi pe acest forum)

Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa as avea nevoie de niste pareri de la oameni cunoscatori, deoarece in curand eu si parintii mei trebuie sa luam o decizie pentru a avea siguranta zilei de maine.

Multumesc!

Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
daniek0k, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:53, 29 August 2013
Cam curioasa solicitaarea. Parintii inca traiesc, dar toata familia sau numai dvs.(cu exceptia celei plecata in SUA) nu pot dormii din cauza viitoarei mosteniri!
In fond, doriti o solutie pentru a o exonera de mostenire pe sora vitrega.
Functie de "constiinta" dvs. si a parintilor solutia optima este contract de intretinere cu uz fruct viager.
daniek0k a scris:

as avea nevoie de niste pareri de la oameni cunoscatori, deoarece in curand eu si parintii mei trebuie sa luam o decizie pentru a avea siguranta zilei de maine.

A cui siguranţă, mai exact? Dinspre a cui siguranţă mi se cere să privesc problema?

Dacă îmi cere cineva un răspuns "moral" pentru ... "binele tuturor" imi aduc aminte că dinspre berbecul prăjit la proţap e acelaşi lucru dacă ajunge în burta lupului sau in burta ciobanului.

Dacă m-ar întreba tatăl dvs. i-aş spune că siguranţa ZILELOR LUI e dată de lăsarea lucrurilor exact aşa cum sunt... (deocamdată - câtă vreme nu se întâmplă să se simtă atât de aproape de groapă încât puţinătatea zilelor rămase să-i schimbe perspectiva).

Altminteri, tot apărându-se de LUP (fata "din strainătate") există riscul să ajungă într-una din zilele lui rămase, la ...discreţia ciobanului. (cerşind pentru ziua de mâine)

Dinspre berbec ... imi place mai degrabă LUPUL. Într-un fel, lupul rămâne dincolo de morală, în vreme ce ciobanii pot deveni "ucigaşi cu premeditare"... (în ziua în care ar frige la proţap berbecul pe care l-au păzit de LUP...pentru propria lor burtă).

Iată dificultatea răspunsului "moral" (şi a "binelui" făcut pe gratis). Daca îmi intra cineva în birou aleg varianta pentru ...binele cui întreabă (că doar de-aia a venit şi plăteşte pentru asta).

Nu există reţete pentru binele tuturor. Oricare dintre variantele 1,2,3 e bună ªI rea, uşor ªI greu de clintit ... depinde de unde priveşti.
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2013
romascanu, moderator
De ce curioasa? si eu vreau sa omit de la mostenire un copil, de ce nu am voie sa las bunurile dobandite prin munca mea, cui vreau eu? ca in America??? de ce sa las unui individ care nu merita , chiar daca este descendentul meu? poate se drogheaza , poate nu are simtul onoarei ? de ce sa ii las unui astfel de om ceva din ce am realizat eu?
gi-jane2 a scris:

De cand sau la ce va referiti ?

din iunie. OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Daca unul din copii are probleme in viata ,o parte din vina o au parintii. Legea este dreapta in acest sens.Un copil iubit si inteles de parinti rar o ia pe cai gresite dar si cel care greseste nu merita dispretul si ura parintilor. Nu uitati ca ce semanati aia culegeti.Nu va dezmosteniti copii ca s-ar putea ca cei pe care ii iubiti sa-si bata joc de dvs. iar cei pe care ii urati sa va iubeasca si sa va ajute.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2013
pusa2mimi, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiunea Nora74 Nora74 Cum se poate face succesiunea? Sotia si 2 copii sunt mostenitori pe 1/2 din casa (partea defunctului) , pe cealalta jumatate sotia este proprietar. In discutie ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare GAGIU1982 GAGIU1982 Dupa acest forum am inteles ca intre parinti si unul dintre copii nu se pot face acte de proprietate pe toata averea lor pe motiv ca toti copii au cota parte ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)