avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire catre un singur copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire catre un singur copil

Buna ziua,

Problema care ne roade pe mine si pe parintii mei este urmatoare: tatal meu mai are din prima casatorie o fiica, care acum este stabilita in strainatate si care nu a mai tinut legatura cu noi deloc, neinteresand-o soarta tatalui meu. Parintii mei vor sa-mi lase apartamentul in care am locuit in toti acesti ani mie - din partea mamei nu sunt probleme insa din partea tatalui este problema legat de sora mea.

Ce putem face? Ne-am gandit la 3 variante:

1. Contract vanzare-cumparare intre parinti si mine cu pret real, martori la notariat (aici mentinonez ca nu avem cu sa facem dovada transferului bancar deoarece nu avem aceasta suma - aprox. 70.000 Eur). Din cate am inteles este mai bine ca intr-un astfel de contract sa nu fie introdusa nici o clauza (de intretinere de exemplu) pentru a nu putea fi considera donatie mascata.

2. Contract de intretinere intre mine si parinti. Aceasta metoda iarasi am inteles ca poate fi atacata de catre sora mea dupa moartea tatalui.

3. O matusa a venit cu o a treia propunere care sincer mi se pare cea mai plauzibila/sigura: Parintii mei sa divorteze iar la partaj tatal meu sa renunte la apartament in favoarea mamei - bineinteles ei vor trai impreuna in continuare, eventual se vor recasatori daca este cazul. Aceasta varianta este si mai ieftina si mai sigura (asta daca nu voi primi altfel de sfaturi pe acest forum)


Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa as avea nevoie de niste pareri de la oameni cunoscatori, deoarece in curand eu si parintii mei trebuie sa luam o decizie pentru a avea siguranta zilei de maine.

Multumesc!

Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
daniek0k, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:53, 29 August 2013
@kiralyna: curioasa este si interventia dvs. Topicul se refera la o solicitare emisa de unul din copii, nu de parinti.
In fapt, fiecare parinte este liber sa dispuna de averea sa dupa cum doreste. Poate sa-i dezmosteneasca pe toti, sau poate sa favorizeze pe cine doreste, chiar si un strain.
Se pare ca in ziua de astazi, pentru unii familia este o sursa de acumulare, adica frate frate dar branza este pe bani.
Kiralyna a scris:

si eu vreau sa omit de la mostenire un copil, de ce nu am voie sa las bunurile dobandite prin munca mea, cui vreau eu?


Ia vedeţi, puteţi? Duceţi-vă la un notar şi spuneţi-i că vreţi să lăsaţi ce aveţi, cui vreţi. Credeţi cumva că vă dă afară? NU, nici vorbă. Vă autentifică testamentul...exact aşa cum vreţi.

ªi asta înseamnă că PUTEŢI!

Legea devine interesată de REZERVA succesorală a moştenitorilor rezervatari (descendenţi, de exemplu) abia când sunteţi dvs. ...deja decedată! Numai atunci se pot face calcule exacte referitoare la rezervă. (= ce aţi fi putut să lăsaţi, dacă nu dădeaţi pe gratis).

Restul sunt ...scenarii pentru că între data autentificării testamentului şi data îngropăciunii se pot întâmpla muuuulte! (de la câştigul la loto la pierderea întregii averi etc.).

În plus, după cum am mai spus-o, când crezi că ai aflat toate răpunsurile în materie succesorală, vine MOARTEA şi schimbă întrebările! (căci vorba nu ştiu cui: ne-am născut în ordine, dar plecăm ... pe sărite).






Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2013
romascanu, moderator
Problema era de principiu, ma mir ca un avocat nu suporta o "divagatie", problema esentiala nu era daca "pot sau nu" , problema era de ce legiuitorul roman nu gandeste ca legiuitorul american, de ce legiuitorul american ii da dreptul un om sa lase rezultatele muncii lui chiar si unui catel, iar legiuitorul roman (comunist) il OBLIGA pe cetatean sa lase bunurile sale NEAPARAT descendentilor, indiferent de SITUATIE. Oricum , va multumesc pt raspuns.
@romascanu

Multumesc, dar aceste lucruri le stie oricine, eu m-am referit la faptul ca legea romaneasca este diferita de legea americana si asta ma nemultumeste





Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Kiralyna a scris:

problema era de ce legiuitorul roman nu gandeste ca legiuitorul american, de ce legiuitorul american ii da dreptul un om sa lase rezultatele muncii lui chiar si unui catel, iar legiuitorul roman (comunist) il OBLIGA pe cetatean sa lase bunurile sale NEAPARAT descendentilor, indiferent de SITUATIE.


Ups... Legiuitorul ăsta comunist a reglementat materia rezervei succesorale cu mult înainte de apariţia comunismului. Undeva pe la 1864, dacă memoria nu îmi joacă feste.

Dacă luăm de bună afirmaţia dumneavoastră, Napoleon a fost protocomunist, deci numai bun de pus alături de trio-ul (celebru pînă prin ani '60) Marx, Engels şi Lenin.

Dacă doriţi opinii juridice, aţi nimerit bine. Aici se oferă astfel de opinii, cu titlu gratuit, întemeiate pe legea în vigoare.

Dacă doriţi să schimbaţi legea, atunci locul dezbaterilor de această natură este în altă parte, după părerea mea.

Alte discuții în legătură

Succesiunea Nora74 Nora74 Cum se poate face succesiunea? Sotia si 2 copii sunt mostenitori pe 1/2 din casa (partea defunctului) , pe cealalta jumatate sotia este proprietar. In discutie ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare GAGIU1982 GAGIU1982 Dupa acest forum am inteles ca intre parinti si unul dintre copii nu se pot face acte de proprietate pe toata averea lor pe motiv ca toti copii au cota parte ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)