avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar

O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar.
Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri o astfel de indicatie/obligatie iar functionara imi spune ca judecatorul a scris cu pixul pe margine sentintei ca trebuie sa o public.
Am publicat un extras din sentinta si am mers dinou la judecatorie si surpriza, aceiasi functionara imi spune ce nu este bine cum am publicat, trebuia sa public tot dispozitivul#-o.
Are cineva idee unde scrie in codul de procedura asa ceva??? Puteti sa imi dati un sfat ce este de facut?
Asa cum a precizat si colegul UBIK este necesar sa formulati cererea de legalizare inregistrata la instanta respectiva cu anexarea chitantei privind taxa de legalizare. In situatia in care se refuza eliberarea sentintei legalizata, aveti la dispozitie calea plangerii la CSM impotriva presedintelui Judecatoriei respective, aratand motivatia spusa de functionarul de la registratura si anexand copia sentintei....




[Mesaj editat - Nu este cazul să îi jignim pe magistraţi (şi nici nu este permis de regulament)]
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
oyyy fratilor:D

este foarte foarte probabil ca procedura de citare sa fi fost indeplinita prin citarea intr-un ziar de larga raspandire,,,,, adica prin publicitate

incheierea prin care a fost incuviintata citarea face corp comun cu hotararea, este

deci trebuie comunicat dispozitivul in aceeasi modalitate

:beer:


ps

am avut asa o situatie la sectorul 3

am facut cerere, am atasat dispozitivul publicat- ziarul
dupa depunerea cererii s-a comunicat sentinta catre fratele clientului meu
am primit termen pt solutionarea cererii de comunicare
cererea de comunicarea a fost respinsa pt ca la dosar s-a intor dovada ( dovada cu data ulterioara cererii mele):D
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
ContSters297103, utilizator
milika a scris:

oyyy fratilor:D

este foarte foarte probabil ca procedura de citare sa fi fost indeplinita prin citarea intr-un ziar de larga raspandire,,,,, adica prin publicitate

incheierea prin care a fost incuviintata citarea face corp comun cu hotararea, este

deci trebuie comunicat dispozitivul in aceeasi modalitate

:beer:


Zaaaau? Oaau! :bow: Multumim. Ne-ar prinde bine insa un articol din procedura civila care sa stabileasca o astfel de procedura de comunicare a hotararii. Stiti de ce? Pentru ca altfel ar rezulta ca se adauga la lege si ca din exces de zel ne substituim legiuitorului. Pot fi obligat in mod legal sa fac un lucru doar daca legiuitorul a stabilit o astfel de obligatie sau daca a permis instantelor sa stabileasca astfel de obligatii (situatiile acestea sunt semnalate in procedura civila prin expresia "instanta poate ... " care apare in Noul cod de procedura civila de 49 de ori).

In rest, discutam discutii

Art. 266
Hotararea se va face in doua exemplare originale, din care unul se ataseaza la dosarul cauzei, iar celalalt se va depune, spre conservare, la dosarul de hotarari al instantei.
Pentru judecatorii, presedintele va putea incuviinta ca in locul celui de-al doilea exemplar al sentintei sa se treaca intr-un registru dispozitivul ei, semnat de judecatorul si grefierul care au luat parte la judecata.
Hotararea se va comunica partilor, in copie, in cazul cand aceasta este necesara pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului.


Art. 95
Cand reclamantul invedereaza ca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta, nu a izbutit sa afle domiciliul paratului, presedintele instantei va dispune citarea acestuia prin publicitate. Citarea prin publicitate se face afisandu-se citatia la usa instantei. Citatia se publica si in Monitorul Oficial al Romaniei sau intr-un ziar mai raspandit, in cazurile in care presedintele judecatoriei sau completul de judecata apreciaza ca o asemenea masura este necesara. Afisarea, precum si publicarea citatiei in Monitorul Oficial sau intr-un ziar mai raspandit se fac cu cel putin 15 zile inainte de data fixata pentru judecata. Daca paratul se infatiseaza si dovedeste ca a fost citat prin publicitate cu rea-credinta, toate actele de procedura ce au urmat incuviintarii acestei citari vor fi anulate, reclamantul putand fi sanctionat cu amenda si obligat la despagubiri, potrivit legii.


Art. 85
Judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisarea partilor, afara numai daca legea nu dispune altfel.


[ link extern ]

....12.11.2007
Ora estimata:
Complet: Completul nr. 4 CIVIL (luni)
Tip solutie:
Solutia pe scurt: PENTRU CITAREA PÂRÂTULUI PRIN AFIªARE LA UªA INSTANŢEI ªI ÎNTR-UN COTIDIAN DE LARGÃ RÃSPÂNDIRE.
Document:



in spetza mea reclamantul avea acelasi domiciliu cu paratulB-)
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
ContSters297103, utilizator
Multumim pentru copy-paste, maestre. Ne puteti spune UNDE in articolele de mai sus scrie ca se comunica DISPOZITIVUL HOTARARII JUDECATORESTI cu ajutorul presei? NU? Asta ziceam si eu.

Este adevarat ca in cauzele in care unii parati sunt citati prin publicitate pentru ca n-au domiciliul cunoscut apare o problema. Fata de acestia hotararea judecatoreasca nu devine niciodata definitiva ori irevocabila pentru ca termenul de 15 zile in care partea dintr-un proces poate ataca hotararea cu apel sau cu recurs curge de la comunicarea hotararii. Problema aceasta a ajuns sai irite pe unii intr-atat incat au adaugat grosolan si nelegal legii procedura bizara procedura a comunicarii dispozitivului hotararii prin publicitate.De ce se publica numai dispozitivul cat timp celorlalte parti li se comunica toata hotararea iar in procedura civila apelul sau recursul se pot declara chiar si numai pentru ca motivarea hotararii e proasta, nimeni nu stie sa va zica.
Dupa ce trec cele 15 zile de la publicarea hotararii in presa inventatorii si practicienii procedurii acesteia considera ca hotararea devine definitiva/irevocabila pentru ca cel caruia i s-a comunicat hotararea prin publicitate nu mai poate declara apel/recurs.
Faptul ca procedura aceasta este nelegala si este doar o gaselnita a celor care nu vor/nu pot sa priceapa ca hotararea judecatoreasca poate sa fie definitiva pentru reclamant si nedefinitiva pentru paratul citat prin publicitate caruia nu i s-a putut comunica hotararea rezulta din mai multe aspecte.
Unu. Legea. Oricare cititor atent al art. 85-95 din procedura civila veche (despre dansa discutam acum) va observa cu usurinta ca toate articolele care contin cuvantul "citatie" contin si sintagma "celelalte acte de procedura" ... toate, mai putin unul. Art. 95 nu contine decat cuvantul "citatie" fara nicio referire la actele de procedura dovada clara a faptului ca legiuitorul nu a dorit decat citarea paratului prin publicitate, nu si comunicarea celorlalte acte de procedura.
Doi. Logica. Daca argumentul de mai sus, bazat pe interpretarea logico-gramaticala a textului normei nu a facut o gaura atat de mare in teoria comunicarii hotararilor judecatoresti prin publicitate incat n-a mai ramas nimic din ea putem sa ne intrebam: care ar fi ratiunea pentru care legiuitorul a stabilit procedura citarii prin publicitate si mai ales, in interesul carei parti exista aceasta procedura?
Trei. Stim de prin anul I de facultate ca hotararile judecatoresti au putere de adevar juridic ce nu mai poate fi discutat numai asupra partilor din proces iar fata de tori ceilalti doar o valoare egala cu aceea a oricarui act autentic, adica pana la proba contrara. Paratul citat prin publicitate este parte in proces iar fata de el urmeaza ca ceea ce s-a discutat si stabilit sa nu mai poate fi discutat intr-un alt proces. El poate fi undeva pe mare, poate fi prizonier al piratilor somalezi, poate fi intr-un ashram din Nepal (in cazul acesta l-ar putea avertiza divinitatea :D ) poate fi mort, poate fi mercenar in Cecenia, afacerist in China, poate fi oriunde iar legiuitorul a voit sa incerce sa-l avertizeze ca exista un proces la instanta X care-l priveste si pe el. Citarea prin publicitate este, asadar, o forma de avertizare a paratului conceputa de legiuitor pentru a proteja drepturile acestuia. Procedura nelegal-bizara a publicarii in ziar a dispozitivului hotararii este EXACT opusul art. 95 fiind conceputa pentru a-l proteja pe reclamantul care s-a judecat cu parati citati prin publicitate deoarece ii ofera reclamantului (care poate fi de rea credinta in sensul ca, exempli gratia, stie ca paratul este plecat pentru doi ani in Uganda) posibilitatea de a-l lipsi pe paratul citat prin publicitate de calea de atac.
D.m.e.c.d.d.v.s.s.

(adica: daca mai este ceva de demonstrat va rog sa-mi scrieti)
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Citatie prin publicare in ziar robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Mi s-a pus in vedere de instanta sa efectuez procedura de citare cu partea adversa prin publicarea citatiei intr-un cotidian de larga circulatie. In ... (vezi toată discuția)
Suspendã judecarea cauzei în baza dispoziþiilor art. 1551 cod proc. civ mariannet mariannet Buna ziua am un proces pe rol la care sa dispus Suspendă judecarea cauzei în baza dispoziţiilor art. 1551 Cod Proc. Civ datorita faptului ca nu sa putut ... (vezi toată discuția)