avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar

O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar.
Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri o astfel de indicatie/obligatie iar functionara imi spune ca judecatorul a scris cu pixul pe margine sentintei ca trebuie sa o public.
Am publicat un extras din sentinta si am mers dinou la judecatorie si surpriza, aceiasi functionara imi spune ce nu este bine cum am publicat, trebuia sa public tot dispozitivul#-o.
Are cineva idee unde scrie in codul de procedura asa ceva??? Puteti sa imi dati un sfat ce este de facut?
milika, io zic să nu vă lăsaţi.

Ce dacă eu spuneam că NCPC reglementează nu doar citarea, ci şi numirea unui curator

art.167 NCPC:

(3) Odata cu incuviintarea citarii prin publicitate, instanta va numi un curator dintre avocatii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor paratului.


curator pe numele căruia se vor comunica toate actele de procedură, inclusiv hotărîrea? Asta e doar o părere argumentată pe text de lege, nu un adevăr absolut, imuabil. Aşa că, tot înainte!

si dă-i, si luptă...

:training:
:rofl:

pai asta nu intelegeti voi...
fieresc sa fie citat curatorul cum e firesc sa se reafiseze procedura/hotarrea daca e dispare de la consiliul local-masura mai exigenta si in favoarea publicitatii comunicarii si nu invers

altfel mergem cum zic

o vad si pe nicoleta online si o invit sa zica daca vrea ceva despre asta

poate gresesc
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
ContSters297103, utilizator
Milika, eu cred că mă vedeai prin ceaţa de la cabana Postăvaru, dar daca zici tu că eram şi online, hai să mă amestec şi io în vorbă. :)

u.b.i.k. a scris:

Unde scrie ca trebuie sa comunic paratului cu domiciliul necunoscut sentinta prin ziar?


Inteleg ca discutam de vechiul CPC. (iertare, dar mi-e cam lene să citesc toate postările, căci abia am coborât din munte, cum ziceam)

art 226 alin 3 - "Hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul când aceasta este necesară pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului"

Există vreo "scutire" de la comunicarea hotărârii pe motiv că citarea s-a făcut prin publicitate!? Nici vorbă! Dimpotrivă, dacă nu găsesc o cale de comunicare, termenul de apel, bunăoară, nu se va împlini pururea şi-n vecii vecilor...

ªi atunci întrebarea este: cum comunicăm hotarărea DACÃ s-a dispus citarea prin publicitate? TOT prin publicitate...zic unii şi eu cred că nu zic rău. (art 266 coroborat cu 95).

Hai să vedem ce înseamnă publicitate.

Art 95 - (care by the way este aflat sub titlul citarea ªI COMUNICAREA ...) zice aşa: "Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei. Citaţia se publică şi în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar mai răspândit, în cazurile în care preşedintele judecătoriei sau completul de judecată apreciază că o asemenea măsură este necesară".

Avem conjuncţia ªI.
Deci citare/comunicare prin publicitate înseamnă atât AFIªARE la uşa instanţei, cât ªI adică plus ... una din doua: publicare în M.Of sau într-un ziar mai răspândit.

Cât de lungă sau de scurtă (dispozitiv sau toată hotararea) ar trebui să fie comunicarea, e discutabil. Întradevar aici sunt de acord cu tine, Adalbert, dacă tot o comunicam ar trebui comunicată toată.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
romascanu, moderator
scorul e de 2-2...si asta pentru ca doamna nu a putut si/sau nu a vrut si/sau nu a avut chef sa citeasca toate postarile..

altfel eram in avantaj;)
Avem conjuncţia ªI, e adevărat. Dar avem şi continuarea: în cazurile în care preşedintele judecătoriei sau completul de judecată apreciază că o asemenea măsură este necesară.

În speţă, dacă citim extrasul din sentinţă, vom constata că ea este pronunţată într-un litigiu cu SC ....... cu sediul în ............. Nu putem presupune că o societate comercială are sediul necunoscut. Chiar dacă, în fapt, şi-a schimbat sediul, actele de procedură se vor comunica la sediul declarat (cel de la ORC), comunicarea fiind opozabilă societăţii. Obligarea reclamantului la publicarea sentinţei, în speţa de mai sus, nu pare deloc conformă textului legii.

Pe de altă parte, este adevărat că legea (vechiul cod de procedură) poate fi interpretată în sensul în care modalitatea privind comunicarea citaţiei pri publicarea în MO sau într-un ziar ar putea fi extrapolată şi asupra modalităţii de comunicare a sentinţei. Nu prea sunt de acord şi apreciez că, în acest caz, firesc ar fi fost ca legea să precizeze că această modalitate se aplică şi comunicării sentinţei sau a altor acte de procedură, nu să o reglementeze doar cu privire la citaţie. Nu o face. De ce am face-o noi sau judele? Mă rog, putem discuta, dar...

Dacă ar fi aşa, atunci extrapolarea ar trebui extinsă, de exemplu, şi asupra comunicării prevăzute de art.289(2) din veciul cod, care dispune că Totodată, preşedintele va dispune să se comunice intimatului, o dată cu citaţia, o copie de pe cererea şi de pe motivele de apel, împreună cu copiile certificate de pe înscrisurile alăturate şi care nu au fost înfăţişate la prima instanţă, punându-i-se în vedere obligaţia de a depune la dosar întâmpinare cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru judecată.. Are preşedintele loc de întors? Nu. Legea zice clar că va dispune, nu că va putea dispune. Desigur, situaţia nu e similară, dar, dacă tot extrapolăm, s-o facem pînă la capăt.

Zic şi io...

În ceea ce priveşte noul cod, lucrurile sunt clare. Dispunînd citarea prin publicitate, instanţa este obligată să procedeze la numirea unui curator (avocat din baroul de pe raza teritorială a instanţei). Din acest moment, comunicarea actelor de procedură (inclusiv a sentinţei) este soluţionată: toate comunicările se vor face la sediul curatorului.

Alte discuții în legătură

Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Citatie prin publicare in ziar robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Mi s-a pus in vedere de instanta sa efectuez procedura de citare cu partea adversa prin publicarea citatiei intr-un cotidian de larga circulatie. In ... (vezi toată discuția)
Suspendã judecarea cauzei în baza dispoziþiilor art. 1551 cod proc. civ mariannet mariannet Buna ziua am un proces pe rol la care sa dispus Suspendă judecarea cauzei în baza dispoziţiilor art. 1551 Cod Proc. Civ datorita faptului ca nu sa putut ... (vezi toată discuția)