avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de locatari ma pune sa achit o suma inca o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de locatari ma pune sa achit o suma inca o data

Asociatia de locatari ma pune sa achit pe toata luna iulie gazele, desi eu am achitat direct la furnizor gazele pe perioada 8-7-2013 pana pe 5-8-2013, asa cum scrie pe factura emisa de furnizor.
Contorul a fost instalat pe data de 12-7-2013.
De la asociatia de locatari mi s-a spus ca se face asta in baza legii 230 pe 2007.
Legea este foarte lunga si nu stiu sa o interpretez.
Doar ca nu mi se pare normal sa achit o suma de 2 ori, adica si la asociatie unde mi se baga mult mai mult decat ce scrie la contor dar si la firma furnizoare, unde pretul este mai mic.
Este problema la o singura luna de zile unde ar trebui sa achit partial, din punctul meu de vedere.
Matematic ar fi usor de facut, se impart cei ~30 de lei cat imi cer pe luna, la zilele care nu sunt deja achitate pe cealalta factura, doar ca cei de la asociatie nu vor sa faca asa, ei vor pe toata luna.
Deci asociatia de locatari ar trebui sa imi ia cam 6.79 lei dupa calculul meu (30 lei/31zile =0.97 leu pe zi), ca restul este achitat direct la furnizor.
Avand in vedere ca nu este o suma mare, sper sa nu fie nevoie sa ajung la un proces, ca m-ar costa drumul la tribunal si avocatul mai mult decat am de recuperat, si nu ar mai avea nici un sens (stiu ca banii de avocat se recupereaza daca castig, dar pana atunci tot eu trebuie sa ii achit).
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:38, 27 August 2013
SorinRO a scris:
Este problema la o singura luna de zile unde ar trebui sa achit partial, din punctul meu de vedere.

Concret ce suma de plata vi s-a repartizat pentru aceasta luna in care ati beneficiat 12 zile de gaz din reteaua comuna?

30 si ceva de lei.
Inca nu a facut calculul sa imi zica suma exact, dar mi-a spus ca o sa achit intreaga luna, dar pe luna anterioara a fost 30 si ceva de lei, si la fel si pe iunie.
La o parte dintre cei care citesc topicul li se pare normal sa achit, ca asa merge treaba in Romania, dar mie nu mi se pare normal, ca o asociatie de locatari are cateva zeci daca nu sute de apartemente pe seama carora poate profita cand isi baga din cand in cand lumea contor de gaze.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
SorinRO, utilizator
SorinRO a scris:
30 si ceva de lei.
.... mie nu mi se pare normal, ca o asociatie de locatari are cateva zeci daca nu sute de apartemente pe seama carora poate profita cand isi baga din cand in cand lumea contor de gaze.

Dumneavoastra aveti dreptate in principiu dar in realitate este o suma derizorie pentru care nu merita sa se faca atata caz si nici efortul de a o repartiza pe zile, ore... Consumul gazului pe instalatia comuna la un bloc se repartizeaza pe numarul celor care locuiesc in acea luna in imobil si nu pe zile.
Daca ar repatiza administratorul pe zile/om poate ca ar fi trebyuit sa platiti vreo 12 lei iar ceilalti 18 lei (pana la 30) sa se repartizeze celorlati.
Poate ca va ganditi acum sa apelati la un avocat, sa dati in judecata asociatia pentru suma de 18 lei, suma ce credeti ca va apare pe lista urmatoare de plata. Este dreptul dumnevoastra sa actionati in instanta dar nu cred ca poate cineva sa garanteze ca instanta va obliga asociatia sa despagubeasca cu 18 lei. Nu cred ca se pune in discutue o asemenea cerere.
Iar daca asociatia, din cand in cand, atunci cand se mai debranseaza cate un proprietar de la gaze, repartizeaza acestuia o suma de 18 lei, nu inseamna ca "profita", ca inseala, ca cineva baga acesti bani in buzunar... Din moment ce acesti bani se incaseaza cu chitanta, intra in gestiunea asociatiei si impreuna cu sumele repartizate si adunate de la ceilalti proprietari se acopera si achita factura furnizorului.
La o parte dintre cei care citesc topicul li se pare normal sa achit, ca asa merge treaba in Romania, dar mie nu mi se pare normal, ......

Daca acum ca ati consumat nu vi se pare normal sa platiti, atunci cand se face revizia la vechea coloana de gaz (pe care acum nu o mai folositi) o sa fiti obligat sa o platiti la fel ca toti ceilalti proprietari cum o sa fie??
Asta conform HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiiIor de proprietari care la Art. 32 avem:
(3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Asta este legea, daca ne convine sau nu trebuie sa o respectam.
@thran In legatura cu acel articol 3, nu am decat sa respect legea, desi mi se pare o chestie anormala.Teoretic ar trebui sa existe variante de creare a unei tevi care sa imi ocoleasca proprietatea din moment ce eu nu o mai folosesc, si practic imi ocupa din spatiul meu.
Insa am impresia ca dvs. nu ati citit tot ce eu am scris, sau va faceti ca nu am scris, pentru probabil sunteti presedinte la vreo asociatie.
Mi se pare normal sa platesc, dar nu aceeasi suma cu ceilalti locatari, pentru ca eu am achitat deja cealalta factura (cand am primit factura, nu am primit si vreo solutie la aceasta problema, care nu ma asteptam sa apara, dar care probabil este cunoscuta celor de la gaze).
Normal era sa se faca instalarea noului contor pe 1 august, si debransarea sa fie tot pe 1 august de la vechea teava, si sigilarea acesteia, tocmai ca sa aiba logica sa achit o luna intreaga la asociatie.
Si de ar fi fost pe 1 august, cei de la asociatie ar fi putut zice foarte frumos, "Da dar debransarea nu a fost facuta la 00:01, a fost facuta pe timpul zilei, deci un numar de ore ati avut gaze de la noi, asa ca platiti toata luna.\"
Dar cum nu eu sunt director la gaze, nu pot face lucrurile cum mi se pare mie logic sa fie (plus ca asta ar insemna costuri mai mari de personal, ca toate racordarile sa fie doar intr-o anumita zi in fiecare luna).
Iar daca o lege este incorecta, nu inseamna ca nu poate fi schimbata.
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
SorinRO, utilizator

Alte discuții în legătură

Montaj ct adridalma adridalma Buna seara ! Am montat o centrala de apartament cu o firma care a solicitat ca acte o copie de buletin, una dupa actul casei si o factura de gaze. Dupa montaj ... (vezi toată discuția)
Teava de gaze comuna a blocului mariuselectric mariuselectric Adresez o intrebare celor in tema, referitor la teava de gaze a blocului care trece prin fiecare apartament. Majoritatea proprietarilor si-au montat contoare ... (vezi toată discuția)
Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)