avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de locatari ma pune sa achit o suma inca o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de locatari ma pune sa achit o suma inca o data

Asociatia de locatari ma pune sa achit pe toata luna iulie gazele, desi eu am achitat direct la furnizor gazele pe perioada 8-7-2013 pana pe 5-8-2013, asa cum scrie pe factura emisa de furnizor.
Contorul a fost instalat pe data de 12-7-2013.
De la asociatia de locatari mi s-a spus ca se face asta in baza legii 230 pe 2007.
Legea este foarte lunga si nu stiu sa o interpretez.
Doar ca nu mi se pare normal sa achit o suma de 2 ori, adica si la asociatie unde mi se baga mult mai mult decat ce scrie la contor dar si la firma furnizoare, unde pretul este mai mic.
Este problema la o singura luna de zile unde ar trebui sa achit partial, din punctul meu de vedere.
Matematic ar fi usor de facut, se impart cei ~30 de lei cat imi cer pe luna, la zilele care nu sunt deja achitate pe cealalta factura, doar ca cei de la asociatie nu vor sa faca asa, ei vor pe toata luna.
Deci asociatia de locatari ar trebui sa imi ia cam 6.79 lei dupa calculul meu (30 lei/31zile =0.97 leu pe zi), ca restul este achitat direct la furnizor.
Avand in vedere ca nu este o suma mare, sper sa nu fie nevoie sa ajung la un proces, ca m-ar costa drumul la tribunal si avocatul mai mult decat am de recuperat, si nu ar mai avea nici un sens (stiu ca banii de avocat se recupereaza daca castig, dar pana atunci tot eu trebuie sa ii achit).
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:38, 27 August 2013
In principiu aveti dreptate, dar trebuie lamurita o chestiune:
- daca administratorul dv. lucreaza cu un program cumparat sau lucreaza cu propriul soft sau cu creionul pe hartie.

Daca lucreaza cu program cumparat e de discutat:
- daca programul permite fractionarea in vreun fel a cheltuielilor repartizate pe numar de persoane, cum e cazul la gaze....sau nu.
Ma gandesc ca nu permite intrucat aceste programe nu sunt atat de sofisticate.....

Daca lucreaza cu propriul sau soft (ex. in excel) sau chiar cu creionul pe hartie, ii ia maxim un sfert de ora sa se ocupe de aceasta chestiune pentru a o rezolva corect.
Raspunsul cu ....legea 230/2007 e pentru fraieri. In lege nu spune cum sa se repartizeze gazele sau alta cheltuiala si mai ales cand e vorba de o exceptie. Spune in HG 1588/2007, dar fara a intra in amanunte. Acolo esti sau nu esti trecut ca persoana prezenta in luna respectiva. Ma rog, nu intram in amanunte, deoarece nu este o problema juridica, ci o problema de aritmetica pura.

Deci, cum as face eu daca un locatar mi-ar prezenta factura lui de la gaze si dovada ca pe 12 ale lunii iulie i s-a montat contorul nou, asta presupunand, evident, ca i s-a sigilat vechea legatura cu instalatia blocului:

- iau factura asociatiei si o impart la 31 zile sau la 30 zile (cat e pe factura). Rezulta consumul blocului /zi din iulie.
- inmultesc consumul / zi cu 12 zile si rezultatul il impart la numarul de persoane din iulie, inclusiv dv. Rezulta cat trebuie sa plateasca o persoana pentru primele 12 zile, adica si dv.
- inmultesc consumul / zi cu restul de 19 zile si rezultatul il impart la numarul de persoane din iulie, mai putin 1, adica dv.

Pe lista lunii Iulie, dv. va pun cat a rezultat pentru primele 12 zile gaze/nr. de persoane, iar restului ii adun cat rezulta din 12 zile + cat rezulta din cele 19 zile.
A durat mai mult sa scriu decat as fi facut calculul.

Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montaj ct adridalma adridalma Buna seara ! Am montat o centrala de apartament cu o firma care a solicitat ca acte o copie de buletin, una dupa actul casei si o factura de gaze. Dupa montaj ... (vezi toată discuția)
Teava de gaze comuna a blocului mariuselectric mariuselectric Adresez o intrebare celor in tema, referitor la teava de gaze a blocului care trece prin fiecare apartament. Majoritatea proprietarilor si-au montat contoare ... (vezi toată discuția)
Legalitatea taierii tevii de gaze ContSters61266 ContSters61266 precum am expus acum ceva timp, noul presedinte al asociatiei a impus in comitetul executiv ca, in urma contorizarii separate la gaze a majoritatii ... (vezi toată discuția)