avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovedire calitate de mostenitor in vederea obtinerii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovedire calitate de mostenitor in vederea obtinerii istoricului de rol fiscal

Buna seara,


Va retin atentia cu o problema intampinata in relatia cu Directia de Taxe si Impozite Locale.

Am apelat la dansii in calitate de mostenitor al matusii mele in vederea obtinerii unui istoric de rol fiscal, intrucat nu sunt in posesia actelor de proprietate in original.

Mentionez ca decedata nu a fost casatorita si nu a avut copii, deci singurii mostenitori sunt eu ca nepot de frate si un alt frate al decedatei.

Functionarii DITL imi refuza eliberarea istoricului de rol fiscal, deoarece considera ca nu pot proba calitatea de mostenitor decat printr-un "certificat de calitate de mostenitor" emis de un notar public. Nu sunt insa dispusa sa solicit emiterea acestui certificat, deoarece presupune deschiderea succesiunii la notar, cale pe care doresc sa o evit din cauza taxelor notariale nejustificat de mari.

Din cunostintele dvs., exista un temei legal pentru solicitarea acestui "certificat de calitate de mostenitor" sau este suficienta dovedirea calitatii de mostenitor prin actele de stare civila si Anexa 24 emisa de Starea Civila (din care reiese ca decedata nu a avut copii)?

Va stau la dispozitie cu orice detalii suplimentare si va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

PS. Am facut deja declaratia de acceptare a mostenirii in termenul legal de 6 luni.

PPS. Ma pot lega de prevederea din noul Cod Civil conform careia, ca mostenitor din clasa a doua (colateral privilegiat) sunt considerat mostenitor sezinar si nu este necesara dovedirea calitatii de mostenitor?
Daca tot studiati legi, de ce nu le faceti domnilor de la DITL o cerere amplu motivata (avand anexate toate insrisurile de care ati facut vorbire) prin care le puneti in vedere ca si raspunsul lor, fie el si de respingere, trebuie sa fie in scris si motivat in drept? - ca sa aflu si eu care este acea dispozitie legala care zice ca numai CM dovedeste calitatea de mostenitor. (si le mai scrieti si printre randuri, ca nu de alta doriti raspunsul scris, dar ca sa stiti si dvs. cui cereti daune in cazul in care refuzul este din pricina ca "asa a vrut muschiul functinarului", ori cui faceti plangere pentru abuz in serviciu).
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Daca tot studiati legi, de ce nu le faceti domnilor de la DITL o cerere amplu motivata (si le mai scrieti si printre randuri, ca nu de alta doriti raspunsul scris, dar ca sa stiti si dvs. cui cereti daune in cazul in care refuzul este din pricina ca "asa a vrut muschiul functinarului", ori cui faceti plangere pentru abuz in serviciu).

Cu o astfel de cerere nu se obtine rezultatul scontat.
Prostul o arunca, plin de sine, printr-un sertar iar inteligentul, enervat, se da si peste cap si cauta pana gaseste ceva care sa-i sustina un raspuns negativ.
Amenintarea ramane tot... amenintare.

=D> Acum mi-am dat seama: va rog sa nu ma intrebati daca exista inteligenti angajati in institutii bugetare. Se mai intampla, datorita unor erori regretabile. :))
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sunt multe institutii care refuza comunicarea de date in lipsa unui certificat de grefa...

Dupa vreo 3 sferturi de pagina de argumente si temeiuri legale invocare, cererea mea adresata uneia din ele se termina asa:

Dacă temeiurile legale indicate şi argumentele invocate nu sunt suficiente pentru a ne comunica date în lipsa unei adrese din partea instanţei judecătoreşti sau a unui certificat de grefă (care presupun un proces pe rol) vă rugăm să specificaţi acesta, în mod expres, în adresa de răspuns...

Singurul raspuns (inteligent ce-i drept) pe care l-au putut formula a fost:

"Pentru intocmirea cat mai corecta a ...este necesar sa ne comunicati urm. informatii... si sa achitati taxa de ..."

Stiu si eu ca zambetul, vorba buna, etc. rezolva mai multe, dar daca e cazul ...imi aduc aminte si de T. Musatescu: "Poti sa te inclini si fara sa te pleci".

:offtopic: Gabriela Pintea, aveti ceva cu mine? (sau am eu o falsa impresie din unele mesaje mai taioase) Nu de alta, dar mie chiar imi plac "dusmanii" inteligenti. Nu exista invatatori mai buni.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
romascanu, moderator
:offtopic:

Cu dumneavoastra, doamna, chiar am ceva! De cate ori vreau sa citesc ceva inteligent si de cele mai multe ori amuzant, intru in contul dvs. Asa depasesc, de cand m-am inscris pe Avocatnet, zilele in care trebuie sa ascult o groaza de ineptii.
Mesajele mele sunt ca mine.

Dispretuiesc amenintarile dar ii dispretuiesc in egala masura pe cei care-si conduc viata dupa insiruirea de cuvinte "capul plecat sabia nu-l taie".
Ultima fraza era ontopic si am scris-o pentru ca l-ati mentionat pe Musatescu.

Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ma gandesc, functionarul ala public e obligat sa dea informatii numai mostenitorilor, nu potentialilor mostenitori...
De exemplu, daca se descopera vreo fiica a decedatei, cei doi (nepotul si fratele ei) nu mai sunt mostenitori, s atunci, cat o incurca functionarul ca a dat relatii unor persoane fara calitate?

Cata capacitate are el atribuita de lege sa constate ca o persoana are calitatea de mostenitor sau nu, atata timp cat legea acorda acest drept notarilor si instantelor...

Art. ala 25 e o mare tampenie si e discutabil... ce inseamna mostenitor acceptant? Exista si mostenitor neacceptant?
Mostenitorul e mostenitor si lui ii revine plata impozitelor...
Atata timp cat un functionar public nu poate, ihn baza unor acte de stare civila, sa determine daca eu sau nepotul decedatei suntem obligati, in baza art. 25, sa platim impozitul si nu ne poate executa... atunci nici in alte situatii nu poate constata calitatea noastra de mostenitori, nu?
Stiu ca esti de alte pareri, Nicoleta, astept sa ma combati, printre picaturile de timp liber pe care nu prea-l ai saptamana asta. ;)

ARt. 6 C. proc. fiscala duce la ideea Nicoletei, cum ca functionarul DITL are dreptul, in baza actelor de stare civila, sa furnizeze respectivele informatii insa numai daca, in precierea calitatii de mostenitor, nu si-ar depasi atributele.

Art. 11 este insa invocat cel mai des de DITL, cel putin in Bucuresti, in ciuda faptului ca secretul fiscal la care acesta se refera are ca obiect datele fiscale referitoare la contributia la bugetul general consolidat, or DITL nu centralizeaza informatii decat cu privire la bugetul local... :D Din pacate, articolul poate fi insa interpretat, extins, desi nu consider ca ar fi corect.
Depinde de puterea de convingere, am primit informatii si cand nu trebuia sa le primesc, am avut cazuri cand instanta a trebuit sa faca vreo 3 adrese...

Alte discuții în legătură

Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Succesiune, nu am actele imobilului din masa succesorala danielstroe danielstroe Buna ziua, Am un var primar care a murit in 2009. Eu sunt singurul mostenitor al lui, a lasat in urma o casa+ teren intr-un sat.... Vreau sa dezbat ... (vezi toată discuția)