Va retin atentia cu o problema intampinata in relatia cu Directia de Taxe si Impozite Locale.
Am apelat la dansii in calitate de mostenitor al matusii mele in vederea obtinerii unui istoric de rol fiscal, intrucat nu sunt in posesia actelor de proprietate in original.
Mentionez ca decedata nu a fost casatorita si nu a avut copii, deci singurii mostenitori sunt eu ca nepot de frate si un alt frate al decedatei.
Functionarii DITL imi refuza eliberarea istoricului de rol fiscal, deoarece considera ca nu pot proba calitatea de mostenitor decat printr-un "certificat de calitate de mostenitor" emis de un notar public. Nu sunt insa dispusa sa solicit emiterea acestui certificat, deoarece presupune deschiderea succesiunii la notar, cale pe care doresc sa o evit din cauza taxelor notariale nejustificat de mari.
Din cunostintele dvs., exista un temei legal pentru solicitarea acestui "certificat de calitate de mostenitor" sau este suficienta dovedirea calitatii de mostenitor prin actele de stare civila si Anexa 24 emisa de Starea Civila (din care reiese ca decedata nu a avut copii)?
Va stau la dispozitie cu orice detalii suplimentare si va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
PS. Am facut deja declaratia de acceptare a mostenirii in termenul legal de 6 luni.
PPS. Ma pot lega de prevederea din noul Cod Civil conform careia, ca mostenitor din clasa a doua (colateral privilegiat) sunt considerat mostenitor sezinar si nu este necesara dovedirea calitatii de mostenitor?
dar dumneavoastra face ti o cerere scrisa in care solicitati istoricul de rol , atasati acte de stare civila ( certificat deces , certificatul de nastre si alte acte care fac schema filiatiei ) sa arate calitatea dumneavostra mentionati unde va este necesara aceasta adeverinta , ave-ti ragaz 30 de zile pentru raspuns si apoi actionati in consecinta / bafta
In dreptul romamesc (si nu numai), nu exista mosteniri fara un titular, nu exista bunuri care sa apartina nimanui. Prin urmare, daca fiecare bun apartine cuiva, fiecare om are mostenitori, indiferent de natura lor: legali, testamentari ori, in ultima instanta, statul.
Tocmai de aceea in dreptul nostru dreptul de proprietate al mostenitorului unei mosteniri dezbatute "urca" in tip, inapoi, pana la data decesului celui care a lasat mostenirea, indiferent de data dezbaterii ei.
Astfel, mostenitorul e un fel de proprietar retroactiv (desi juridic exprimarea mea e improprie), pana la data decesului celui ce a lasat averea...
Astfel, faptul ca nu s-a dezbatut mostenirea nu poate duce la ideea ca nu exista mostenitori, oricine are mostenitori.
NU cunosc situatia dv. concreta din acel dosar, nu stiu cu ce alte probe s-a coroborat acel act emis de Camera Notarilor, nu stiu nici macar ce anume era de dovedit...
Dar din punct de vedere legal, o instanta nu putea da o asemenea interpretare unui certificat care atesta numai ca nu s-a dezbatut o mostenire.
NU stiu cat de bine am clarificat unele chestiuni destul de incurcate de drept... ;)
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)