avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovedire calitate de mostenitor in vederea obtinerii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovedire calitate de mostenitor in vederea obtinerii istoricului de rol fiscal

Buna seara,

Va retin atentia cu o problema intampinata in relatia cu Directia de Taxe si Impozite Locale.

Am apelat la dansii in calitate de mostenitor al matusii mele in vederea obtinerii unui istoric de rol fiscal, intrucat nu sunt in posesia actelor de proprietate in original.

Mentionez ca decedata nu a fost casatorita si nu a avut copii, deci singurii mostenitori sunt eu ca nepot de frate si un alt frate al decedatei.

Functionarii DITL imi refuza eliberarea istoricului de rol fiscal, deoarece considera ca nu pot proba calitatea de mostenitor decat printr-un "certificat de calitate de mostenitor" emis de un notar public. Nu sunt insa dispusa sa solicit emiterea acestui certificat, deoarece presupune deschiderea succesiunii la notar, cale pe care doresc sa o evit din cauza taxelor notariale nejustificat de mari.

Din cunostintele dvs., exista un temei legal pentru solicitarea acestui "certificat de calitate de mostenitor" sau este suficienta dovedirea calitatii de mostenitor prin actele de stare civila si Anexa 24 emisa de Starea Civila (din care reiese ca decedata nu a avut copii)?

Va stau la dispozitie cu orice detalii suplimentare si va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

PS. Am facut deja declaratia de acceptare a mostenirii in termenul legal de 6 luni.

PPS. Ma pot lega de prevederea din noul Cod Civil conform careia, ca mostenitor din clasa a doua (colateral privilegiat) sunt considerat mostenitor sezinar si nu este necesara dovedirea calitatii de mostenitor?
exista o cale mult mai simpla sa va rezolvati problema. mergeti in fata instantei de judecata, depuneti hartia prin care ei va refuza emiterea istoricului de rol fiscal si in baza acelui refuz, solicitati instantei sa faca ea insasi o adresa prin care sa solicite acel istoric de rol. instanta nu va poate refuza cererea, pentru ca acest istoric este util rezolvarii cauzei si ati facut dovada ca ati depus diligente pentru a-l obtine. si nici directia de impozite si taxe legale nu mai comenteaza nimic daca primeste o astfel de cerere de la instanta de judecata.
Buna seara,

Multumesc inca o data pentru raspunsurile dvs. In final, se pare ca totul depinde de "buna dispozitie" a functionarului public si ce interpretare aduce acesta legii.
Se pare ca tot in fata instantei voi ajunge, chiar daca nu mi se pare deloc cea mai simpla cale pentru obtinerea istoricului de rol. Din pacate, nu mai pot obtine certificatul de calitate de mostenitor deoarece au trecut mai mult de 6 luni de la data decesului.
In alta ordine de idei, cum pot dovedi ca decedata nu a avut copii? Conform legii 119/1996, pot solicita un "certificat de stare civila cu mentiuni" de la primaria unde a fost inregistrata nasterea decedatei?
Pentru deschiderea procedurii succesorale in fata instantei, este nevoie si de acel certificat de neincepere a procedurii succesorale eliberat de Camera Notarilor Publici?
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
mikidutza, utilizator
impreuna cu actul de deces si un certificat de grefa emis in dosarul in care va judecati, va adresati camerei notarilor publici cu o cerere in care veti solicita un certificat din care sa rezulte daca s-a dezbatut succesiunea de pe urma acelui defunct. ei va vor elibera un certificat din care va reiesi faptul ca de pe urma acelui defunct nu s-a dezbatut succesiunea, iar cu acest certificat dovediti ca acea persoana nu are mostenitori.
Pai daca nu s-a dezbatut, de unde reiese ca nu sunt mostenitori? Ca sunt atatea mosteniri nedezbatute care au mostenitori...
Pentru inceperea in instanta a dosaarului nu aveti nevoie de acel certificat, insa pentru judecare, da, va trebui sa depuneti o astfel de hartie pe parcurs.
pai din moment ce nu s-a dezbatut succesiunea, este clar ca nu s-a intocmit niciun certificat de mostenitor, ceea ce este un indiciu ca nu exista mostenitori. iar daca sunt, n-au decat sa vina in instanta si sa sustina acest lucru. dar eu am fost pusa in fata acestei situatii, iar in instanta de judecata mi-a fost suficient certificatul eliberat de camera notarilor publici pentru a face dovada ca nu exista mostenitori. instanta nu mi-a cerut probe suplimentare.

Alte discuții în legătură

Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Succesiune, nu am actele imobilului din masa succesorala danielstroe danielstroe Buna ziua, Am un var primar care a murit in 2009. Eu sunt singurul mostenitor al lui, a lasat in urma o casa+ teren intr-un sat.... Vreau sa dezbat ... (vezi toată discuția)