avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare coloana gaz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare coloana gaz

In cadrul asociatiei noastre exista un proprietar care desi s-a debransat in urma cu mai multi ani de la reteaua de termoficare, refuza sa se debranseze de la reteaua de gaz a condominiului, pe motiv ca "nu locuieste in apartament".
Care este calea de urmat legala, medierea sau il putem da direct in judecata?
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 15:04, 1 Septembrie 2013
Omul este proprietar pe o parte a instalatiei ,trebuie sa intelegeti acest lucru.

Stimate tovarase, daca nu vreti sa cititi ceea ce am postat este treaba dumneavoastra, eu am spus DOAR de consumul pe care il face acel apartament la gaz, fiind debransat de la termoficare nu are alta sursa de incalzire decat aragazul.

@Adriantot
Multumesc pentru "sfaturi", daca spuneti sa tragem coloana separata 41 de apartamente pentru unu singur care desi locuieste in condominiu, s-a debransat de la termoficare si nu vrea sa se debranseze de la gaz....atunci chiar am postat gresit intrebarea.
Intrebarea a fost simpla:
Care este calea de urmat legala, medierea sau il putem da direct in judecata?

Pentru ca este foarte clar ca era obligat ca in momentul debransari de la termoficare sa se debranseze si de la coloana de gaz sau sa monteze contor separat, conform Ordinului 91 din 20 martie 2007
Art. 246. - Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debransarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;
c) să existe documentaţia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g);
d) solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.


Si locuieste in apartament, ca pleaca dimineata la servici si vine seara este adevarat, dar la fel de adevarat este si faptul ca vecinul de deasupra acelui apartament (care a si sesizat) a spus ca la el in deptul aragazului arde podeaua cand vine vecina acasa, atat de tare arde aragazul!!!
Multumesc oricum!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
Admin, administrator
Asta inseamna ca proprietarul respectiv locuieste in apartament ca doar a pleca dimineata si a veni seara de la munca nu inseamna ca nu traieste in acel apartament ori ca nu este trecut cu cheltuieli pe numar de persoane. Din mesajul dv eu am inteles ca apartamentul este nelocuit si de aceea am spus ca oricum nu consuma gaz.
Poate gasiti si revedeti acordul care i s-a dat atunci cand s-a debransat de la caldura. Noi stim ca legislatia prevede... (asa cum ati citat mai sus) dar omul a solicitat si i s-a dat acordul, acordul scris de catre asociatie, vecini si furnizor. Sigur ca in acel acord era obligat sa-si asigure alta sursa de incalzire, ca trebuia sa se debranseze si de la gaz...
Asa ca aveti baza legala, daca aveti documentul. Iar daca nu-l aveti dumneavoastra poate-l gasiti la furnizor.
In baza clauzelor din acest acord-aviz de debransare, cred ca-l puteti debransa si de la gaz poate urmand cativa pasi si va opriti dupa acel pas care a rezolvat problema:
- notificare cu semnare ori confirmare de primire
- invitat omul la o sedinta de comitet si consemnat in PV ca i s-a dat un termen de 15-30 zile sa se debranseze de la gaz
- invitarea la un mediator
- actionarea in judecata
Sedinta a fost facuta si invitati in mod expres cei debransati, dar nu s-a prezentat, notificarea am facut-o acum 2 luni si a confirmat de primirea deciziei, atunci urmatorul pas ramane un mediator, poate gasesc pe cineva chiar aici.
Va multumesc pentru timpul acordat.
O zi buna!
@thran
Nu cred ca-l puteti obliga acum sa se debranseze de la gaz,conditia asta puteati sa i-o impuneti inainte de a-i da acordul de debransare de la caldura.Vecinul se poate incalzi folosind energia electrica sau poate sta in frig c-asa ii place lui racoarea.Eu cred ca e dreptul lui sa gateasca folosind aragazul pe gaz.Cand foloseati repartitoarele de caldura ce masuri ati luat impotriva acelora care dadeau consum zero,i-ati debransat de la gaz ?
O rezolvare simpla ar fi montarea unui aparat de masura pentru a vedea consumul vecinului,nu sa-l obligati sa se debranseze
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
elenazan, utilizator
Aveti dreptate, dar ce sa fac daca cineva i-a dat acordul fara sa gandeasca, sa stau acum sa dezgrop mortii, sa vad cine a gresit, sau sa rezolv problema?
I-am propus sa se rebranseze, sa monteze contor separat pe coloana veche de gaz (costa aproximativ 1200 lei), sa traga singur coloana separata de gaz pentru a nu consuma la comun cu cei care acum doar gatesc pe aragaz sau a se debransa total de la coloana de gaz si sa cumpere plita electrica, oare ce varianta sa ii mai propun, sincer este cam batrana ca o luam de nevasta.
Va rog pe toti sa va puneti si de o parte (cea debransata) DAR mai ales in situatia in care ati fi proprietar a unui apartament bransat, care achitati caldura, dar platiti suplimenar la gaz pentru vecinul care nu vrea sa se branseze si prefera sa FURE de la restul proprietarilor sub deviza "Toti sunt niste prosti eu sunt destept, lasa ma ca merge si asa!"
Cand foloseati repartitoarele de caldura ce masuri ati luat impotriva acelora care dadeau consum zero,i-ati debransat de la gaz ?

De ce credeti ca am renuntat la repartitoare?
Marea majoritate inchideau caloriferele si foloseau aragazul (dar era o chestie generala), o parte le scoteau si le tineau pe balcon la racoare (pentru ca erau cu citire radio), iar ceilalti plateau caldura pentru toti si gazul pe numarul de persoane.

Alte discuții în legătură

Debransare de la gaze la bloc alina_25 alina_25 Se poate debransa un apartament de la reteaua comuna de gaze fara a avea montata centrala de apartament sau contuar de gaz separat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Contoare caldura si gaze ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am achizitionat de curand un apartament intr-un bloc din capitala. Am luat legatura cu administratorul pentru ca as dori sa imi montez repartitoare ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari sally_daisy sally_daisy Buna dimineata, V-as ruga sa ma ajutati sa inteleg daca problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari are vreo rezolvare si anume: Cei ... (vezi toată discuția)