avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii fara plata

societatea , pentru a evita dispoznibilizari , cere salariatilor sa isi faca cereri de concediu fara plata pentru 10 zile. dupa care, daca situatiua nu se schimba in bine, mai doreste prelungirea acestui concediu cu inca cateva zile. Este legal? Nu se vor depasi 90 zile de CFS pe un an. Tb sa fac vreo decizie de suspendare a CIM?
Cel mai recent răspuns: Irina Havirneanu , Alte profesii 06:53, 21 Martie 2009
Din Codul muncii:
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.61(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Deci nici Codul muncii nici CCMUNN nu prevede un numar de zile maxim de CFP.
In cazul specificat de dvs. daca salariatii sunt de acord ei pot face cerere de CFP pentru probleme personale (asta pentru a nu le inceta CIM) ceea ce este legal.
Nu e nevoie de decizie de suspendare a CIM deoarece perioada nelucrata si neplatita este evidentiata in declaratiile pentru CAS etc.
in orice cerere de concediu fara plata se face suspendarea cim conform art 54 din codul muncii....intr-adevar tot concediu lse vede in declaratii...etc...dar in carnetul de munca?ca si vechime.....
recomand cu toata incredrea sa se emita decizie de suspendare pe care sa o inregistrati la itm....

innessomuch:
In cazul particular expus de initiatorul acestui topic decizia de suspendare a CIM trebuie facuta dupa ce expira toate perioadele consecutuive de CFP. Altfel face toata ziua numai decizii de suspendare.
Eu am alta metoda: cand ii inceteaza CIM unui salariat, pe decizia de incetare a CIM ii trec, la subsol, inainte de semnaturile legale, perioadele nelucrate (CFP, nemotivate, medicale etc.).
Mai precizez pentru a nu stiu cata oara: carnetul de munca nu mai este obligatoriu si nici relevant dupa 01.04.2001, asa ca se trece sau nu ceva in el salariatul nu pierde nimic. Este o munca in plus pentru cei de la ITM de care sper sa scape curand.
multumesc ptr raspunsuri. Dar, daca cererile de CFS sunt ptr 10 zile, iar eu descopar dupa doar 5 ca am nevoie urgenta de salariati la munca , ce mai fac cu decizia ? Iar daca e sa fac decizia de suspendare de contract dupa ce efectueaza ei CFS la ITM nu mai o primeste nimeni, ptr ca nu e depusa in cele 5 zile. Asa ca...
In cazul in care salariati placa din unitate eu completez adeverinte ptr ITM in care o sa mentionez si cate zile de CFS au avut in perioada lucrata
De aceea v-am spus mai sus ca procedez aswa cum procedez, ca sa nu mi se intample ce spuneti dvs.
Eu zic ca procedati corect.

Alte discuții în legătură

Cfs -carnet de munca eujad eujad in carnetul de munca se trec nr de zile de CFS calendaristice sau lucratoare?o inspectoare a zis ca se trec calendaristice.dar am salariati din 1974 .... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata kittybutnariu kittybutnariu Buna ziua, Am un salariat care doreste 15 zile concediu fara plata. Treabuie sa fac decizie de suspendare pe care sa o inregistrez la ITM? Multumesc (vezi toată discuția)
Act aditional de suspendare pt. "invoit" ? oti oti In cazul "invoirilor" adica salariati care nu mai au zile de concediu dar imi vin cu cereri de invoiri pentru diverse probleme personale... suntem obligati ... (vezi toată discuția)