avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Vanzare bunuri in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Vanzare bunuri in insolventa

Buna ziua,

Va solicit ajutorul in legatura cu o situatie.
Daca o firma care se afla in insolventa detine un anumit bun (teren , apartament, utilaj) are voie sa-l vanda dupa ce il transfera pe alta firma ?

Adica daca o firma ion srl are o proprietate, o transfera pe o alta firma maria srl iar maria srl vinde bunul.

Cumparatorul poate avea probleme in acest context ?
Cel mai recent răspuns: mirceacomsa , utilizator 15:19, 5 Septembrie 2013
Dar dupa cate am inteles nu vorbim de o cumprarare de la un falit ci de la un tert care a dobandit bunul de la un falit.

mirceacomsa a scris:

o firma ion srl are o proprietate, o transfera pe o alta firma maria srl iar maria srl vinde bunul.


Deci Ion SRL este falita, Maria SRL este societatea care a dobandit bunul de la falita si il vinde mai departe. Noi discutam despre un transfer de proprietate de la Maria SRL, care nu este in insolventa, la persoana care a inceput prezenta dezbatere.

Ma rog, cel putin asa am inteles eu, daca gresesc te rog sa ma corectezi.
@Amila, Nu imi permit sa spun cuiva ca greseste caci nu sunt popa. Este interpretarea dvoastra, eu am o alta interpretare si anume : falitul nu are voie sa vanda, nici catre alta firma, nici catre persoana fizica (fara stirea lichidatorului si aprobarea creditorilor).
Luat stricto senso cumparatorul nu cumpara de la falit ci de la o firma oarecare. Pare ok.
Dar, dar daca vanzarea este ilegala adica fara stirea lichidatorului si aprobarea creditorilor, aceea vanzare poate fi anulata cu usurinta de catre instanta, cumparatorul nostru ramane fara casa si trebuie sa se indrepte impotriva falitului ca sa isi recupereze banii (de fapt impotruva persoanei fizice care a contribuit la vanzare, ca falitul este persoana juridica).
Deci primul si singur lucru care trebuie facut, trebuie luat legatura cu lichidatorul, eu asa as proceda.

In ziua de azi se apeleaza la tot felul de tertipuri si ilegalitati ca sa se salveze ce se mai poate salva : case, bani , masini. F f f f multe firme sunt in insolventa sau datoare la banci sau terti si incearca chiar si facand ilegalitati sa puna mana pe ceva banuti, oricat si cu orice riscuri.

P.S. Retineti, ca imobilul inca nu este "transferat" la Maria s.r.l., este inca la Ion s.r.l.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Deci, firma A intra in insolventa. In cadrul procedurii se vinde imobilul apartinand firmei A catre firma B. Persoana fizica C vine si cumpara imobilul de la firma B. La momentul incheierii contractului de vanzare intre B si C, cumparatorul solicita OCPI eliberarea unui extras de carte funciara, iar din cuprinsul acestuia rezulta ca imobilul este liber de sarcini nefiind mentionate alte litigii. asfel ca procedeaza la incheierea contractului de vanzare.


Intrebarea mea este urmatoarea:

Cum poate fi anulata vanzarea dintre firma B si cumparatorul de buna credinta persoana fizica C?


Intradevar exista si posibilitatea in care firma A dupa deschiderea procedurii sa instraineze imobilul fara a avea aprobarea creditorilor sau a lichidatorului judiciar. In aceste conditii lichidatorul ar fi indreptatit sa promoveze o actiune intemeiata pe dispozitiile art. 46 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, acesta apreciind ca un astfel de transfer depaseste aria activitatilor curente. In aceste conditii o astfel de tranzactie este anulabila. Dar, daca la momentul introducerii actiunii respective firma B vanduse deja imobilul catre un tert (in situatia noastra persoana fizica C), va fi introdus in cauza si tertul dobanditor. In aceste conditii, daca lichidatorul nu va putea rasturna buna credinta a tertului dobanditor, actiunea acestuia va fi respinsa.

Totodata, aceeasi finalitate ar avea-o si o actiune intemeiata pe dispozitiile art. 79-80 din Legea insolventei care ar putea fi promovata in conditiile in care transferul de proprietate intre A si B ar avea loc anterior deschiderii procedurii, in perioada suspectal.

Avand in vedere cele aratate mai sus, revin la intrebarea mea:
Cum poate fi anulata vanzarea dintre firma B si cumparatorul de buna credinta persoana fizica C?
trandafir2 a scris:

P.S. Retineti, ca imobilul inca nu este "transferat" la Maria s.r.l., este inca la Ion s.r.l.


In conditiile in care Maria S.R.L. nu detine proprietatea imobilului atunci acesta nu are cum sa vanda. Toata teoria mea de mai sus se aplica doar daca Maria SRL are deja proprietatea si dreptul sau de proprietate este intabulat in cartea funciara.

@Amila,
Pai asta va spuneam, caci buna credinta este intradevar greu de rasturnat cum spuneti dvoastra, dar deocamdata azi situatia este:
- firma A este proprietar
- Cumparatorul stie ca firma A este in insolventa;
- Stie ca tranzactia se va face printr-un intermediar, firma B
- Cumparatorul isi pune problema legalitatii vanzarii de la firma A la firma B , asta reiese din primul lui mesaj: Daca o firma care se afla in insolventa detine un anumit bun (teren , apartament, utilaj) are voie sa-l vanda dupa ce il transfera pe alta firma ?
Mai departe, ca sa intre in posesia imobilului ce va face? Va accepta sa inchida vanzarea de la firma A, la firma B si apoi la persoana lui fizica ... in viitor. Deci apare chiar si o intelegere intre cei trei. Deci, cumparatorul este de buna credinta dar cam stie tot ce se afla sub pres.
Este discutabila intradevar asta cu rasturnarea actului, dar dpmdv este un risc pe care nu il recomand cumparatorului /utilizatorului. Sa verifice legalitatea la lichidator.
In rest, putem discuta la infinit.


Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu actul de proprietate? Iulian81 Iulian81 Ce se intampla cu actul de proprietate dupa ce s-a transferat dreptul de proprietate altei persoane, altfel spus altcineva a devenit proprietar? Se retine ... (vezi toată discuția)
Achizitionare apartament anomim2014 anomim2014 Urmeaza sa achitionez un apartament de la o persona juridica, fara credit. Cum pot afla daca apartamentul, obiect al vanzarii, este luat cu credit su este ... (vezi toată discuția)
Cumparare locuinta ioanabozgan ioanabozgan Vreau sa cumpar o garsoniera,intr-un ansamblu rezidential,de la primul proprietar.Pe internet, am descoperit ca terenul, pe care e construit acest ansamblu, ... (vezi toată discuția)