avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca

fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de comerţ, operaţiuni de bancă şi schimb.

in acelasi timp prin Legea nr. 313 din 20 februarie 1879 s-a prevăzut la art. 1 că este anulată clauza penală din contractele de împrumut sau prestaţiuni în natură.

fara indoiala este si faptul ca legea 313/1879 se aplica SI contractelor de imprumut de natura comerciala.

Din examinarea actelor de la dosar şi a dispoziţiilor legale incidente în cauză, rezultă că prima instanţă a apreciat bine, că atâta timp cât prin dispoziţiile art.1 din Legea nr.313/1879 (în vigoare şi în prezent) s-a stipulat expres „clauza penală, aflată în contracte de împrumuturi este şi va rămâne anulată”, fără a face distincţie sub aspectul naturii juridice a actului încheiat (contract comercial sau contract civil),contestaţia debitoarei împotriva titlului executoriu (rezultat din contractul de împrumut, în care a fost introdusă clauza penală) este întemeiată şi ca urmare a foat admisă contestaţia la executare şi anulat în parte titlul executoriu, cu consecinţa înlăturării plăţii penalităţilor de întârziere.
...
Cu alte cuvinte, prevederile legale invocate de recurentă reglementează o altă materie, decât cea care formează obiectul dispoziţiilor art.1 din Legea nr.313/1879, care au fost examinate anterior şi care prevăd expres nulitatea clauzei penale introdusă în contractele de împrumut, fără nici o distincţie dacă acestea sunt comerciale sau civile.


[ link extern ]

Pe de altă parte Legea 313/1879 se referă la oricare contracte şi nu numai la contractele civile. Că este aşa rezultă şi din interpretarea art. 3 din lege care exclude aplicarea acestor dispoziţii la contractele comerciale, ceea ce, printr-o interpretare ,,per a contrario”, dispoziţiile art. 1 şi 2 sunt aplicabile, aşa cum se prevede şi în chiar titlul legii, oricăror contracte, civile sau comerciale.

[ link extern ]

Dispoziţiile artl şi art. 2 din Legea nr. 313/1879 fac vorbire despre „contractele de împrumut", fără a se face precizarea că dispoziţiile respective se aplică doar contractelor civile, astfel că ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus. Legiuitorul a făcut în mod expres această distincţie doar în cuprinsul art 3 din lege, care se referă la admisibilitatea anatocismului în materie comercială, acesta fiind însă un argument în plus în favoarea interpretării aplicării dispoziţiilor articolelor anterioare atât în materie civilă, cât şi în materie comercială.

[ link extern ]


intrebare:

care este temeiul legal al perceperii de penalitati de intarziere in contractele de imprumut bancare ale populatiei?

sau, daca este discutabil (nu e cert) temeiul legal, cum e posibil sa se percepa (pe ceva incert, nesigur) sume de bani colosale drept "penalitati de intarziere" la toata populatia imprumutata?

sau nu exista niciun temei legal?

Nu trebuie sa va faceti probleme ca nu intelegeti, sunt mii de avocati care nu inteleg, la fel ca si dvs. Cand v-am spus ca nu oricine poate avea opinii juridice, probabil ca v-ati suparat, desi v-am rugat sa nu va suparati. Uitati acum, un exemplu elocvent. Nu intelegeti niste aspecte juridice banale. Penalitatile de intarziere si dobanda penalizatoare sunt doua institutii juridice diferite. Ele nu se confunda. Dobanda penalizatoare este o dobanda contractuale, stabilita pentru neexecutarea obligatiei de plata de catre debitor. O gasiti distinct reglementata inclusiv in OG 50/2010 si in Directiva care o reglementeaza. penalitatile de intarziere sunt o sanctiune pentru neexecutarea obligatiilor, nu numai cele de plata, din contracte, altele decat cele de imprumut comerciale.
Jocandi Causa a scris:

Nu trebuie sa va faceti probleme ca nu intelegeti, sunt mii de avocati care nu inteleg, la fel ca si dvs. Cand v-am spus ca nu oricine poate avea opinii juridice, probabil ca v-ati suparat, desi v-am rugat sa nu va suparati. Uitati acum, un exemplu elocvent. Nu intelegeti niste aspecte juridice banale.

Penalitatile de intarziere si dobanda penalizatoare sunt doua institutii juridice diferite. Ele nu se confunda."


pai daca sunt "aspecte juridice banale", cum se face de afirmati:

"Pentru creditele bancare penalitatile sunt perfect justificate. Banca este obligata sa constituie provizioane, asadar are pierderi ce nu pot fi acoperite decat prin aceste penalitati. Neplata reprezinta culpa debitorului, iat penalitatile sunt sanctiunile pentru aceasta culpa."

iar pe de alta parte, va contraziceti singur si afirmati:

"Intr-un contract de imprumut comercial nu exista penalitati, ci dobanda, contractuala si penalizatoare."
???

deci pentru acelasi lucru, "culpa debitorului", il pedepsiti prima data, in prima afirmatie, cu "penalitati", iar a doua oara, in a doua afirmatie, cu "dobanda penalizatoare" (pentru aceeasi culpa, intarzierea platii sumei imprumutate).

cum adica nu se confunda, ce trebuie inteles?

Definitie: RATA DE DOBANDA PENALIZATOARE
Rata de dobanda care se aplica pentru sumele restante, ea fiind folosita pentru a calcula penalitatile de intarziere.

[ link extern ]


adica, daca se stie dobanda penalizatoare se poate calcula penalitatea de intarziere, sau, invers, daca se stie penalitatea de intarziere se poate calcula dobanda penalizatoare.

FIX acelasi lucru!!!







Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
ContSters257414, utilizator
Am incercat sa va explic mai intai pe intelesul dvs. Daca v-as fi spus ca dobanzile nu sunt penalitati, cu certitudine nu m-ati fi inteles. De aceea am incercat sa va explic mai intai in mod logic, facand referire la dobanda bancara si denumind-o penalitate. In ochii unui om care nu a studiat dreptul, sunt 2 chestiuni identice. Nu vreau sa va tin lectii de drept, de acea am considerat suficient sa le denumesc asa.

Dupa ce ati postat dvs acea speta, era clar explicatia instantei va era suficienta sa intelegeti diferenta intre dobanzi si penalitati, de aici si referile mele la distinctia dintre cele doua institutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte- imposibilitate plata credit malina_alina33 malina_alina33 Buna seara, Am o rugaminte adresata celor care sunt in cunostinta de cauza. Am contactat acum 5 ani un imprumut de nevoi personale, cu termen de rambursare ... (vezi toată discuția)
Clauza penala necumulata cu dobanzi YNA-IOANA YNA-IOANA Acum 3 ani am dat cu imprumut o suma de bani prin notariat, prin contract de ipoteca. Am inserat in contract urmatoarea clauza : “pentru intarziere in ... (vezi toată discuția)
Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)