avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil mostenit

Buna seara! Daca se poate as vrea sa stiu si eu mai multe detalii despre situatia de fata.Multumesc anticipat!
Tatal prietenuli meu a murit acum 3 ani si de atunci nu s'a facut succesiunea.Prietenul meu este singurul mostenitor.El a facut un pre'contract cu o doamna ca sa vanda garsoniera printr'o agentie.
Nu are actele care sa demonstreze ca are cadastrul si intabularea la apartamentul respectiv,dar cei de la agentie in pre contrat i'au scris numarul de intregistrare al cadastrului.As vrea sa stiu , daca se poate unde am putea merge sa scoatem un dublicat si in cat timp este gata pentru ca avem termen la vanzarea apartamentului.
A doua intrebare este daca a facut cerere pentru eliberearea succesiunii in cat timp este gata.
Si ultima intrebare este normal ca atunci cand primesti un avans de nici macar 5% din valoarea imobilui ca agentia sa'ti ceara cheile ca cel care cumpara apartamentul sa inceapa sa renoveze,cu toate ca tu inca platesti intretinerea si celelalte utilitati?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:31, 7 Septembrie 2013
Notarul este unul ales de agentie.I-au trebuit 2 martori pentru a demonstra ca il cunosc pe tatal lui pana cand o sa iasa succesiunea.Promisiunea da este un act autentic.
Probabil ca la sediul agentiei a fost si un notar cu care acestia lucreaza in mod current, iar acesta l-a pus pe prietenul dvs in calitate de unic mostenitor, sa semneze precontractul de vanzare-cumparare dupa ce a facut actele de succesiune si le-a transmis catre Oficiul de cadastru-Biroul de carte funciara. Numai dupa ce "iese" intabularea provizorie la BCF se poate incheia contractual de vanzare cumparare. Toate acestea au fost posibile pentru ca prietenul dvs nu a avut banii necesari pentr actele privind succesiunea, situatie in care este de inteles motivul pentru care cumparatorii I-au cerut cheile apartamentului, ca un fel de garantie....De altfel, din moment ce acestia au platiti inclusive avansul la vanzare, este normal sa aiba si ei siguranta ca se efectueaza tranzactia si, pentru a nu pierde timpul s-au apucat de renovari pentru a se muta cat mai repede in imobilul pentru care au platit....Atentie la efectuarea restului de plata, respective sa mentionati ca vanzarea nu este incheiata pana la virarea integral a sumei in contul mentionat.....success!
Voi stiti ce act aveti si ce ati semnat.
Puteti incerca sa mergeti sa consultati un avocat care sa vada contractul si sa va lamureasca.
Nu se poate ghici ce s-a intamplat acolo si nici nu conteaza.
Aveati dreptul sa mergeti insotit de avocat iar acesta putea sa va lamureasca mai inainte de a semna.
Actul putea fi facut asa cum vroiati dvs.
Acum este insa tardiv.
Joha a scris:

Dezbateti succesiunea caci inca bunul nu apartine iubitului dvs, de abia dupa eliberarea certificatului de mostenitor va fi proprietatea dansului.


Apartamentul este proprietatea unicului fiu al defunctului încă de la data decesului acestuia din urmă.

Atît noul cod civil, cît şi cel vechi, precum şi legislaţia în domeniul publicităţii imobiliare, stipulează cu claritare că dreptul de proprietate se dobîndeşte, printre altele, prin moştenire (legală sau testamentară) şi că dreptul de proprietate se dobîndeşte fără înscrierea în cartea funciară atunci cînd (printre altele) provine din moştenire.

Certificatul de moştenitor nu este titlu de proprietate, astfel încît nu se poate susţine că moştenitorul devine proprietar abia la dobîndirea certificatului.

Aspectul care trebuie reţinut este acela privind dreptul de dispoziţie asupra bunului imobil moştenit, drept care poate fi exercitat numai după înscrierea în CF, dar asta este o altă chestiune.

Moştenitorul putea încheia antecontractul, în mod valabil. Dacă în antecontract se prevede obligaţia predării folosinţei imobilului anterior încheierii actului autentic de v/c, atunci fiul defunctului are obligaţia de a preda in fapt promitenţilor cumpărători imobilul promis, indiferent de valoarea avansului primit.
In baza a ce va putea sa vanda mostenitorul daca nu dezbate mostenirea?! In baza unei declaratii verbale?!
Iar potrivit NCC art 1133 certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor precum si dovada dreptului de proprietate.
Ca sa poata transfera dreptul de proprietate oricum trebuie dezbatuta succesiunea intabulat pe numele mostenitorului conform certificatului de mostenitor . Iar certificatul de mostenitor are la baza actele de proprietate ale defunctului s a m d.

Alte discuții în legătură

Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota mostenita dorinantik dorinantik Exista 4 mostenitori,succesiunea s-a inchis iar unul dintre ei doreste sa scape de cota ce i revine,ceilanti 3 nu au banii, a intervenit un vecin si spune ca ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - probleme cu promitentul cumparator anamaria08 anamaria08 In primavara anului 2008 am semnat un antecontract de vanzare cumparare in care ma obligam sa'i vand un teren extravilan prominentului cumparator pentru care ... (vezi toată discuția)