avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constituire fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constituire fundatie

Buna ziua,
Fundatia trebuie sa aiba si Adunare generala? sau doar consiliul director si cenzor? din consiliul director pot face parte doar membrii fondatori daca ei sunt 2?
In afara de oRDONANTA 26/2000 exista si alte lacte normative care sa faca referile la fundatii...?
Multumesc mult!!
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
Ramona24, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:50, 24 Octombrie 2013
Articolul 33 se refera doar la asociatii iar articolul 34 care spune ca prevederile de la articolul precedent se aplica in mod corespunzator si fundatiilor dar tinand cont , asa cum v-am dat exact ce spune articolul 29 ca doar consiliul director are atributia asta de aprobare sau modificare a statutului fundatiei.
Asa cum s-a precizat mai sus, fondatorii nu au printre atributii conducerea sau managementul fundatiei. Aceste roluri sunt date Consiliului Director. Daca ei fac parte din CD (care va trebui alcatuit din minim 3 persoane) atunci din acea calitate pot sa exercite functia de conducerea a fundatiei.
Singurul drept al fondatorilor este de a schimba scopul pentru care s-a constituit fundatia. orice alte prevederi din Statut pot fi schimbare de Consiliul Director.
Asadar nu exista Adunarea Generala a fondatorilor.
O fundatie prin definitie nu are membri, si nu doar ca nu trebuie, dar nici nu poate avea "Adunare Generala". Unele confuzii vin din faptul ca exista organizatii care, desi dpdv juridic ar trebui calificate ca fiind asociatii, din moment ce au membri si adunare generala, au denumirea de "fundatie" ba unele chiar au fost - in mod eronat in opinia mea - inregistrate la instante in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor la sectiunea "fundatii" desi sunt in opinia mea indubitabil asociatii....
Schimbarea scopului Fundatiei este obligatoriu si exclusiv un drept al fondatorilor, dar legea nu exclude ca si fondatorii sa aiba alte drepturi privind activitatea Fundatiei, in special cel de control si de numire/revocare a membrilor Consiliului Director sau membrii (fondatori). Dupa cum este formulat OG26, fondatorii pun in comun anumite bunuri la care renunta in mod irevocabil, nu mai au nici un drept asupra lor si lasa totul pe seama Consiliului Director. Totusi, constat din practica instantelor, ca Statutul este hotarator, daca fondatorii si-au prevazut unele drepturi care nu contravin legii, atunci instanta de judecata nu are cum sa nu ia act de vointa lor, se aproba adunari/hotarari al fondatorilor, se primesc noi membrii, fondatorii schimba Consiliul Director (si nu ei insisi), asemenea situatii am mai avut si nu s-au ridicat probleme ... recunosc si eu, Statutul este mai degraba o combinatie intre fundatie si asociatie, dar asa a fost conceput actul si infiintat fundatia, nimeni nu a contestat actul asa ca trebuie sa ne conformam.
orice decizie, act sau prevedere a statutului poate fi contestata in instanta si modificata de orice parte interesata.
deci, daca s-a trecut cu vedere aspecte care contravin legislatiei se pot corecta astfel.

Alte discuții în legătură

Schimbare consiliul director intr-un ong Dan012345 Dan012345 Buna ziua, Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong). El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In ... (vezi toată discuția)
Modificare acte fundatie ct25exs ct25exs Care este procedura, dupa Ad. Gen, de modificare a actelor constitutive ale unei fundatii? Trebuie depuse acte aditionale sau hotarari la grefa Judecatoriei ... (vezi toată discuția)
Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)