avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constituire fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constituire fundatie

Buna ziua,
Fundatia trebuie sa aiba si Adunare generala? sau doar consiliul director si cenzor? din consiliul director pot face parte doar membrii fondatori daca ei sunt 2?
In afara de oRDONANTA 26/2000 exista si alte lacte normative care sa faca referile la fundatii...?
Multumesc mult!!
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
Ramona24, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:50, 24 Octombrie 2013
Fundatia nu doar ca nu TREBUIE, dar NICI NU POATE SA AIBA ADUNARE GENERALA si NU POATE SA AIBA MEMBRI. Ea are fondator sau fondatori, si Consiliu Director, si Comisie de Cenzori, si poate avea personal voluntar sau salariat.... Fondatorii nu au im mod necesar vreo legatura cu fundatia odata ce aceasta s-a constituit, dect intr-o situatie cu totul exceptionala si rarissima in practica... In rest nu au niciun drept si nicio obligatie juridica, ci eventual morala.... Pot insa, daca vor sa se implice in continuare in viata fundatiei, sa devina membri ai organelor ei de conducere si control sau sa devina salariat sau volutar in cadrul personalului fundatiei... Daca o organizatie are Adunare Generala, distinct de Consiliul Director, implicit are si membri, si deci in opinia mea indubitabil trebuie calificata juridic ca fiind de fapt o ASOCIATIE, nicidecum o fundatie, chiar daca denumirea este ”Fundatia X” si chair daca, din superficialitate sau din alt motiv, instanta a dispus inscrierea ei in RAF la sectiunea fundatii nu la sectiunea asociatii, pentru ca adevarul este ca de foarte multe ori judecatorii nu citesc atent sau nu citesc deloc actele constitutive, si uneori nici grefierul nu o face (care la multe instante, in mod ilegal, face de fapt munca pe care ar trebui sa o faca judecatorul, si judecatorul doar semneaza ”ca primarul” actele) si astfel ajung sa aiba inchieiere judecatoreasca definitiva de admitere a inscrierii in RAF si acordare a personalitatii juridice organizatii cu act constitutiv si statut care incalca flagrant legislatia, sau care are lipsuri sau contradictii interne ce fac nefunctionala organizatia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare consiliul director intr-un ong Dan012345 Dan012345 Buna ziua, Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong). El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In ... (vezi toată discuția)
Modificare acte fundatie ct25exs ct25exs Care este procedura, dupa Ad. Gen, de modificare a actelor constitutive ale unei fundatii? Trebuie depuse acte aditionale sau hotarari la grefa Judecatoriei ... (vezi toată discuția)
Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)