avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis pentru 7 luni???
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis pentru 7 luni???

Buna ziua!

Am avut un accident in primavara,accidentand un pieton ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.In urma probelor de sange mi a iesit alcool sub limita de 0.8 la mie.Dosarul a trecut de politie iar la parchet a fost clasat cu NUP(pt ca victima nu a depus plangere in utma imapacarii).Acum dupa 4 luni cei de la politie au zis ca nu mi poate restitui permisu pe motiv ca se aduna lunile pt aciident plus lunile pt alcool si ar iesi vreo 7 luni in total.
Eu stiu ca legea spune asa:
"Art. 214.
(1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta, fara ca aceasta sa depaseasca 90 de zille"
Este posibil sa mi se retina pentru 7 luni?Si daca da in baza carei legi?

Va multumesc
Pentru ca una din fapte a fost urmarita ca infractiune(vatamarea corporala din culpa), si suspendarea ati primit-o ulterior avand in vedere ca dosarul penal a fost solutionat cu NUP.
Domnul Cyan are dreptate, aliniatu 2 este cat se poate de clar,nu exista drept de interpetrare decat intr un sigur mod.
Consider ca domul politist de la eliberari permise nu prea cunoaste legile prea bine.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Domnul Cyan ar trebui sa-si spuna parerea si dupa ultima mea explicatie, referitoare la faptul ca 90 de zile suspendare le-ati primit in urma faptului ca fapta a fost urmarita ca infractiune si solutia a fost NUP, dar totusi posibil ca dansul sa interpreteze legea corect, iar eu si politistul sa nu interpretam bine legile sau poate chiar sa nu le cunoastem.
patrascu razvan a scris:

ART. 214
(1) În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
(2) Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie


Utilizatorul @ciresel nu ne-a lamurit daca a primit o dovada inlocuitoare a permisului cu sau fara drept de circulatie.

Daca a primit o dovada fara drept de circulatie inseamna ca nu putea savarsi o alta contraventie deoarece ar fi savarsit o infractiune.

In cazul dovezii cu drept de circulatie, daca se aplica si sanctiunea suspendarii pentru 90 de zile ca urmare a NUP-ului dat de procuror se poate ajunge la 7 luni (30 zile neacordare de prioritate + 90 zile alcool + 90 zile NUP).

In opinia mea, aceste perioade nu se pot cumula in sensul art. 214/2 intrucat cele 90 de zile ca urmare a NUP nu se pot considera ca sunt "acordate" ca urmare a savarsirii unei "noi" fapte in perioada in care are drept de circulatie ci sunt "acordate" in baza art. 103 alin. (1) lit. c) unde se prevede perioada de suspendare este dispusa in cazul accidentului din care a rezultat vatamarea unei persoane iar procurorul a dispus NUP daca ptr regula incalcata se prevede suspendarea permisului.

Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Sper ca nu m-am incurcat in explicatii, dar eu inteleg ca perioadele de suspendare se cumuleaza atunci cand se savarsesc contraventii noi care sunt sanctionate cu suspendare in perioade diferite de timp.

Politia trebuie sa aplice sanctiunea suspendarii in baza legii, solicitati politiei clarificari suplimentare daca nu sunteti lamurit suficient, de altfel in instiintarea politiei privind perioada de suspendare se va inscrie temeiul legal si perioada de suspendare.
Intradevar dovada mi a fost data fara drept de circulatie,eu de atunci neavnd cum sa mai fac nicio alta contraventie,nemaiconducand.Si eu cred ca aliniatul 2 se refera la NOI contraventii ce ,evident le poti face doar daca ai dovada de circulatie de 15 zile.Ce spune domnul avocat-si cred ca si politia-este ca o contraventie a fost dovedita imediat(referitor la starea de ebrietate) iar vinovatia ca am comis accidentul,mai tarziu(cand am primit NUP ul ).Dar ambele contraventii au fost facutte in acelas timp in acelas loc.

Alte discuții în legătură

Un pic de ajutor va rog! albert33 albert33 Buna ziua. Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 90 de zile pentru ca nu am oprit la timp la trecerea de cale ferata si barierele s-au lasat ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala razzu razzu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)
Solutionarea unui accident rutier in care persoana in cauza este vinovata si totodata victima leandrubadica1967 leandrubadica1967 buna seara ,sunt nou pe acest site,as dori si eu o lamurire,acum 2 saptamani am avut un accident cu masina ,am lovit o masina in spate care oprise brusc ... (vezi toată discuția)