avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vechime in munca sau nu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vechime in munca sau nu

Problema este urmatoarea.Fostul meu angajator nu si-a dat prea mult interes pt. a-mi face rost de Carte de munca(formular), iar la plecarea din firma mi-a dat o adeverinta care "ar tine loc de carte de munca".In adeverinta se mentioneaza perioada in care am fost angajat salariul functia cat si faptul ca s-au platit taxele la stat pt. mine.NOUL ANGAJATOR mi-a spus mai mult sau mai putin informat ca nu am vechime deoarece adeverinta nu tine loc de Carte de munca nefiind vizata de ITM(Inspectoratul Teritorial de Munca).
Va supun atentiei aceasta problema si astept raspunsurile voastre insotite si de motivatiile legale pe cat posibil
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 21:12, 10 Mai 2005
adeverinta data de fostul angajator trebuie vizata de ITM. Daca ai avut contr de munca, ITM-ul iti va viza aceasta adeverinta. Noul angajator iti va deschide cartea de munca, iar cu adeverinta aceasta, ti se va completa in carte si locul de munca anterior. deci daca ai avut contr de munca vizat de ITM,ai vechime si asta poate fi completata oricand in cartea de munca
nu toate unitatile au dreptul sa aiba carte de munca. ITM decide care anume indeplineste conditiile. potrivit decretului 92/1976, art 6 poti cere completarea cartii de munca instantei de judecata(judecatoria) dupa ce in prealabil ai notificat institutia respectiva sa-ti treaca vechimea in cartea de munca.
Conf. art. 34, alin. 5 C. muncii: "La solicitarea salariatului angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate".
"Incălcarea de către angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amendă de la 3.000.000 lei la 10.000.000 lei".
Cred ca este ceva in legatura cu obligatia angajatorului de a se ocupa de cartile si adeveritele de vechime in Lg. 130/99.

Asa cum spuneam, carnetele de munca trebuiau sa dispara.
La un moment dat nu au mai fost pe piata carnete de munca, fapt pentru care acestea nu au mai fost intocmite, stagiul de cotizare urmand a fi facut prin adeverinte emise de angajator. Daca trebuie si viza ITM-ului e o alta problema, dar care nu e deloc dificila.
Speram ca de la 01.01.2006 sa scapam de aceste carnete pentru care platim dari la stat, moca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am lucrat si part time si full time pot depune adeverinta impreuna cu cartea de munca la somaj la disponibilizare viu viu Am lucrat 2001-2006 full time iar intre 2002-2004 si part time. Firma la care am lucrat part time mi-a inmanat o adeverinta specifica pe care am uitat-o intre ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime srl alexandru andra alexandru andra O societate \\"SRL\\" a eliberat o adeverinta unui fost salariat, cu ce drepturi a avut la ei, perioada si spor de vechime....intrebarea este....aceasta ... (vezi toată discuția)
Noi probleme cu vechiul angajator Catalin P Catalin P Dupa ce am reusit, intr-un final sa parasesc vechiul loc de munca - loc unde le-a luat 18 zile sa imi dea decizia, unde n-am avut unde sa imi depun demisia ... (vezi toată discuția)