avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Învãțãmânt - Introducere camere video de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Învãțãmânt - Introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã

Bună ziua,
Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală.
În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au montat camere de supraveghere video, prin care sunt monitorizați elevii și cadrele didactice din școală.
S-a precizat că înregistrările nu sunt și audio, camerele sunt îndreptate către clasă, nu către cadrul didactic.
Întrucât există temeri din partea tuturor părților implicate (părinți, elevi, profesori) și discuții interminabile despre legalitatea măsurii, vă rog să ne lămuriți dumneavoastră.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:22, 26 Septembrie 2013
La scoala copilul ar trebui sa aiba mai multe obligatii decat drepturi.
Camerele video functionale pe durata pauzelor ar putea preveni violenta si vandalismul sau macar le-ar putea limita.

Adevărata educație, pentru mine, cel puțin, presupune conștientizare, nu constrângere. Mă tem că ne educăm copiii - și greșit facem - sub imperiul pedepsei. Or, orientarea corectă este responsabilizarea. Nu se vor bate de teamă că-s văzuți și pedepsiți, ci pentru că vor fi fost în prealabil convinși că violența nu rezolvă conflicte, ci le alimentează. Că violența e reacția frustratului, incapabil să argumenteze, să convingă prin forța minții. Vor fi fost convinși că violența e înnăscută că doar ființele superioare și-o pot reprima și că spre aceasta trebuie să tindem, spre autodepășire.
Mă tem că o cameră video, chiar și în pauze, nu face altceva decât să întărâte, să culpabilizeze aprioric pe toată lumea, fie ei scandalagii sau copii bine crescuți.
Mi-aș dori să fiu tratat ca potențial infractor doar atunci când am fost odată prins
în atare ipostază. Argumentul cum că atunci când nu am nimic de ascuns n-ar trebui să mă deranjeze faptul că sunt supravegheată, nu mă satisface. Pentru că avem dreptul la un anumit grad de intimitate chiar și în spațiul public. Ni se înregistrează discuțiile telefonice, oriunde ar avea ele loc, suntem urmăriți la bancă, în stația de autobuz, pe stradă. Cine vrea să afle de unde scriu acest mesaj află cu două trei clickuri. Suntem scanați și parascanați, se face comerț cu datele noastre de identificare. Mă tem de ziua aceea în care mi se va părea firesc să fiu filmată în sala de naștere sau chiar atunci când concep copilul.
Cu respect, dar nu-s de acord cu cu ce spuneți.
Vandalismul și violența se vor practica și-n fața camerelor video. O persoană violentă, în starea aia de totală lipsă de logică, nu se va gândi că e filmată atunci când ridică pumnul. Copiii nu strică fiindcă le place să facă rău, ci fiindcă nu se pot controla atunci când sunt furioși sau fiindcă pur și simplu se plictisesc la școala care nu le oferă alternative specifice vârstei. În pauze stau toți cu ochii pe ei - nu ai voie să alergi, nu ai voie să strigi, nu ai voie să bați mingea și nici să improvizezi una, nu te poți juca fiindcă profesorii se tem că te poți accidenta și că vor fi făcuți responsabili. Copiii învață prin descoperire, învață din accidente. Copiii se mai bat... Nu mai suntem conștienți de asta. Am ajuns să pretindem altora să facă ce trebuie să facem chiar noi, Părinții dau vina pe școală, școala, pe părinți și pe șefii din Minister și toți dăm vina pe societate uitând că noi suntem societatea aia. Pentru că nu ne recunoaștem tarele, tratăm efectele în timp ce boala avansează iar durerile se acutizează.
Intra. Prin orice mijloace, nu face distictie cu/fara sunet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem video instalat in salile de clasa din scoli ContSters103501 ContSters103501 E o adevarata nebunie sa se instaleze sisteme video in salile de clasa din scoli. Nu se incalca prevederile legii 128/1997 art 97 alin 2? Art. 97. - (2) ... (vezi toată discuția)
Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii Ares-3 Ares-3 Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ... (vezi toată discuția)
Camerele video Comosicus Comosicus 1.Este legal sa se instaleze camere video in salile de clasa din scoli fara acordul profesorului, parintilor? 2.Firmele care instaleaza sisteme de ... (vezi toată discuția)