avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare notiune \'\'bun propriu\'\'
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare notiune ''bun propriu''

poate sa-mi spuna cineva daca de art.340 CC lit.g,notarul tine cont la deschiderea unei succesiuni?va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elenaref , utilizator 10:04, 22 Septembrie 2013
Acest bun are calitatea de bun propriu.

Art. 340 din Codul civil

Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pot dovedi cu acte notariale ceea ce afirm

Cu ce acte aveti veti dovedi in instanta. Daca nu ati avut grija ca atunci cand ati cumparat terenul si ati facut casa ca in acte sa se specifice de unde provin banii, notarul n-are de unde sa stie ca banii obtinuti in urma vanzarii bunurilor proprii, au fost folositi la achitarea terenului apoi la constructia casei ( nici nu aveti acte pt tot ce ati cheltuit cand ati construit casa).
Daca ar fi fost un schimb sau din acte rezulta clar ca bunul cumparat inlocuieste un bun propriu, da, altfel va vedeti cu ceilalti mostenitori ai sotului in instanta.

Daca dezbateti in viitor o succesiune, bunul dobandit prin donatie , inlocuit in timpul casatoriei cu un alt bun individualizat expres prin act notarial, va avea caracterul de bun propriu, conform lit.g a art.340 Cciv., asa cum a mentionat si colega din postarea anterioara. Puteti si este indicat acest lucru, sa precizati expres in fata notarului ca bunul respective este bun propriu al dvs si a fost dobandit ca urmare a schimbului "x" cu z" prin actul nr."K".....Cred ca asta ati dorit sa aflati, pentru o viitoare succesiune.
va multumesc ,este vorba de o succesiune in prezent,am detinut un bun propriu,in timpul casatoriei l-am vandut si am cumparat un teren pe care am construit o casa in 2010,sotul meu a decedat in 2012,acum fiul lui dintr-o alta casatorie are pretentii la toate bunurile.
am actele notariale din care rezulta ca terenurile pe care le-am vandut ,au fos ale mele primite prin donatie personala (mai mult am si o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru aceste terenuri,eu am intrat in casatorie cu ele,nu au fost dobandite in timpul casatorie)

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - bunuri proprii/bunuri comune elenaref elenaref am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Terenul primit de un veteran de razboi este bun propriu sau bun comun? Lutic Lutic Buna ziua, As dori sa stiu daca terenul primit de la stat/primarie de catre un veteran din al 2-lea razboi mondial este bun propriu sau este bun comun al ... (vezi toată discuția)