avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la minor fara proces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la minor fara proces

buna ziua.in urma cu 4 luni am cunoscut-o pe prietena mea care are un copil rezultat dintr-o relatie de concubinaj.ea s-a despartit de el dupa 1 an si jumatate dupa ce s-a nascut copilul ,copilul acum are 3 ani.in acest timp ¨tatal¨ s-a interesat foarte putin de copil,facand vizite la domiciuliul mamei doar noaptea tarziu si foarte rar in ideea de a face copilului cunoscut tatal si sa nu se indeparteze de el eu fiind de acord.dupa o perioada am discutat cu ea si i-am spus ca sa nu mai permita sa faca vizite copilului la ore asa tarzii.de cand vorbesc cu ea,acestuia i s-au trezit dintr-o data instinctele paterne.a inceput sa ia copilul cu el cate 2,3 zile timp in care acesta cand il luam de la el era neingrijit si fiindu-i foame de fiecare data semn care arata ca nu il hranea corespunzator.am decis ca sa nu ii mai permitem sa ia copilul pentru ca isi bate joc de el.a trecut la amenintari cu mesaje precum ca ii va lua copilul si ca o da in judecata pentru..?mama copilului este o fata muncitoare,curata si se ocupa de copil foarte bine.intrebarea mea este,daca nu i se mai permite vizita la copil poate face ceva in instanta sa ii ia copilul?ce se poate face ca noi sa plecam din tara si sa luam si copilul cu noi.putem sa il decadem din drepturi sa nu mai depindem de semnatura lui?unde se pot face astfel de documente?in timpul in care i-am permis tot mai putin sa ia copilul am observat ca din mesajele lui reiese ca s-a cam speriat,gandindu-se ca in urma procesului sa se acorde domiciliul la mama iar el sa plateasca pensie alimentara din urma.semn clar ca acesta nu vrea sa scoata bani din buzunar.noi am vrut sa ajungem la intelegere cu el fara vreo pretentie din partea lui doar sa semneze..undeva,nu stiu ,ca sa putem sa avem drepturi depline asupra copilului fara sa mai depindem de el.acum copilul trebuie dat la gradinita si avem nevoie de semnatura lui ca sa il inscriem.el este din alt oras si vrea ca copilul sa mearga in oras la el la gradinita dar noi nu vrem pentru ca stim ca va putea lua copilul de cate ori va vrea.este un exemplu prost pentru copil si nu se ingrijeste deloc cand merge la el.ce putem face sa il excludem din viata noastra si a copilului?mentionez ca mama nu are servici si traieste din pensia bunicii si alte venituri de la fratele ei care o mai ajuta si de la mine.noi vrem sa ne casatorim in curand urmand sa o iau cu mine in strainatate ea neputand sa isi ia un loc de munca pentru ca trebuie sa se ingrijeasca de copil.este posibil ca dupa proces ca el sa fie obligat sa plateasca din urma pensie alimentara copilului,daca este declarata custodia mamei?repet ca noi nu avem nici un fel de pretentie din partea lui dar poate daca il atacam cu asta renunta de bunavoie.ce sanse avem?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
ciprian_23, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:30, 18 Septembrie 2013
Avand in vedere interesul superior al minorului, in termenii legii, parintii nu pot renunta la drepturile lor. Astfel, chiar daca prin acord tacit sau verbal exprimat in fata instantei, unul dintre parinti renunta la drepturile sale, instanta poate decide totusi exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Tatal, in schimb, daca nu doreste sa aibe relatii personale cu minorul, poate sa nu depuna cererea pentru stabilirea programului de vizita si atunci, vizitarea copilului se va face dupa un program stabilit de parinti, prin intelegere reciproca. De asemenea, daca veti putea ajunge la un acord cu tatal copilului, puteti merge la notar pentru a-si da acordul cu privire la plecarea in strainatate.
Cat priveste pensia de intretinere, aceasta va fi platita retroactiv de la data introducerii dosarului in instanta. Chiar daca mama lasa copilul in grija bunicii materne, pe durata plecarii la serviciu, acesta nu este un motiv pentru care o instanta poate hotari stabilirea domiciliului copilului la tata.
blueelf08, utilizator
Nu, pensie va plati de la data introducerii cererii.
Nu poate renunta la drepturi prin notar.
La notar isi da acordul in privinta gradinitei ( daca va trebuie), pt iesirea din tara a copilului si cam atat.
gi-jane2, moderator
iar daca ea pleaca de acasa si lasa copilul in grija bunicii 2,3 zile,pentru ca nu putem sa il luam de fiecare data cu noi,iar,intre timp el vine sa viziteze sau sa ia copilul la el si bunica nu ii permite ce se poate intampla? va rog sa ma scuzati ca pun atatea intrebari dar vreau sa inteleg factorii de risc si nu ma pricep la acestea si pricep putin mai greu cum functioneaza problema.
ciprian_23, utilizator
Pensia alimentara nu se plateste din urma. Daca pensia va fi stabilita de instanta, aceasta va fi acordata cu data introducerii cererii de chemare in judecata sau cu data pronuntarii, in functie de probele din dosar.
Nu puteti face niciun fel de tranzactie la notar privind "renuntarea la drepturi", nu-i ca la piata, azi vreau sa fiu parinte, de maine nu mai vreau. Din moment ce a recunoscut acel copil, si-a sumat statutul de parinte cu drepturile si obligatiile de rigoare. Decaderea din drepturile parintesti se face doar in conditiile legii, si nici asta nu-i definitiva, poate avea loc doar pe o perioada limitata.
In rest, va cramponati de chestii inutile gen "nu putem sa-l inscriem la gradinita fara acordul lui". Inscrierile la gradinita s-au facut din vara. Eu nu am auzit pana in prezent vreun caz in care copilul sa nu fie primit la scoala / gradinita din lipsa de semnatura a celulilalt parinte si nici de vreun copil dat afara de la scoala / gradinita din acelasi motiv.
Puteti doar sa va obisnuiti cu ideea ca acel copil are un tata.
De aceea e bine sa lamuriti lucrurile, sa se stabileasca in instanta domiciliul copilului , felul in care se va exercita autoritatea parinteasca de catre parinti, programul de vizita si pensia de intretinere.

Alte discuții în legătură

Ce inseamna legături personale cu copilul? bună seara! tatăl ... Adevar2 Adevar2 Ce inseamna legături personale cu copilul? Bună seara! Tatăl fetitei mele ( rezultata dintr-o relație de concubinaj ) lucrează în străinătate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dreptul la vizite ruximani ruximani Buna ziua, vorbesc in numele fratelui meu, care are probleme cu fosta prietena cu care a trait timp de 4ani si au locuit la dom. fratelui ,rezultand un ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita minor in urma unei sentinte ramase definitive catacata2011 catacata2011 Buna ziua, sunt extrem de nelamurit in privinta dreptului mamei de a vizita minorul care locuieste cu mine in conditiile in care prin sentinta judecatoreasca ... (vezi toată discuția)