avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atacabil ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atacabil ??

Bunica mea vrea sa imi lase mostenire apartamenul ei si nu fiicei ei (adica mamei mele ) prin testament. Acest testament poate fi atacat de mama ? Sau daca bunica mea isi face analize de exemplu sa poata dovedi ca are discernamant si se afla in toate facultatile mintale mai exista alte argumente cu care mama poate ataca testamentul ? Mentionez ca bunica mea are 74 de ani iar eu 17 .
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: Irinabv , utilizator 18:30, 23 Septembrie 2013
Testamentul poate fi contestat, de catre mama dumneavoastra ( aceasta are calitatea de mostenitor rezevatar ).

Asadar, in cazul in care rezerva succesorala ii este lezata, aceasta se poate adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii testamentului ( liberalitate care ii ataca rezerva succesorala), in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului sau, sau in termen de trei ani de cand a cunoscut perfectarea testamentului.( act mortis causa ).


Deci rezerva succesorala i-ar fi lezata mamei mele in cazul in care bunica mi-ar lasa mie mostenire casa ei , dar nu ar trebui sa fie considerata ,,lezata" dat fiind faptul ca este dorinta bunicii mele . Si m-am gandit ca mama ar putea ataca testamentul avand ca argument faptul ca bunica mea nu ar fi avut discernamant sau ca nu s-ar fi aflat in toate facultatile mintale (iar daca aceste analize ar fi facute inainte ca bunica sa incheie testamentul nu ar mai avea un astfel de argument rezultand ca bunica mea nu are nici o astfel de problema )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament priestx priestx Buna seara! Detin mai multe proprietati impreuna cu mama mea (eu mostenind in urma decesului tatalui meu partile aferente...cred ca 3/8). Am fost casatorit ... (vezi toată discuția)
Anulare testament gagiu19 gagiu19 Buna ziua, O cunostinta mi-a facut testament notarial pe o casa la tara. Eu vreau sa ma apuc sa investesc in acea casa deoarece vreau sa ma mut in ea. Ma ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament danutzaag danutzaag tatal meu a decedat ,si cat era in viata a facut un testament la notariat prin care ii lasa surorii mele o gradina si jumatate din curtea casei.Sora mea cand ... (vezi toată discuția)