Buna ziua.
Ma 'cert' de azi dimineata cu o colega al carei sot lucreaza la o firma si caruia de 2 luni nu-i mai plateste salariile.
Patronul l-a sfatuit pe sotul colegei sa-si dea demisia pentru ca nu mai are bani.
Alta solutie nu am vazut nici eu, insa colega il sfatuieste pe sot sa nu-si dea demisia din doua motive: o data ca: isi pierde dreptul la salariile care nu le-a primit pe ultimele doua luni (intrucat, zice ea, prin demisie se renunta la tot), iar a doua ca daca isi da demisia trebuie sa stea obligatoriu in preaviz altfel isi pierde de tot toate drepturile.#-o
De azi dimineata ma cer cu ea (i-am arata si articolele din codul muncii) si i-am spus ca Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. .
Deasemenea poate face la ITM reclamatie pentru neplata salariilor si o actiune in instanta, dupa sedinta de informare privind medierea.
Va rog sa o convingeti (asteptam toti raspunsul dumneavoastra) ca sotul dumneaei, in ultima instanta, trebuie sa plece de la acest patron si ca are dreptul la despagubiri pentru neplata salariilor pentru aceste ultime doua luni, la despagubire pentru concediul de odihna neefectuat, la despagubire pentru intarzierea nejustificata a platii drepturiloe salariale.
Daca se duce in instanta, zice ea, instanta iar spune: "ca nu putem sa-l obligam pe patron sa-ti plateasca salariile din urma intrucat nu ai semnat lichidarea si nu ai stat in preaviz...ti-ai pierdut drepturile".
Multumesc. (o alta colega o sustine in ceea ce spune).#-o
Angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului toate drepturile in ziua demisiei sau la expirarea termenului de preaviz (in ziua lichidarii)?
Nu este cazul prezentat mai sus, insa de unde sa stiu eu ca la terminarea preavizului angajatorul se va tine de cuvant si imi va plati toate drepturile. Ca angajat doresc sa respect legea si sa stau in preaviz in ideea ca angajatorul va respecta si el legea si imi va plati toate drepturile salariale si compensari.
Pot spune ca am stat degeaba in preaviz daca la terminarea acestei perioade am constata ca angajatorul nu mi-a acordat in totalitate toate drepturile in cazul unei demisii?
Cum stiu ca trebuie sa plec cu sau fara preaviz daca nu stiu daca angajatorul la terminarea perioadei isi va respecta sau nu obligatiile contractuale (compensarea in bani a unui concediu neefectuat, ultimul salariu etc.?
Multumesc.
Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Corect, iar daca la data platii salariului (care sa zicem ar cadea dupa terminarea preavizului) nu primesc nimic, pot spune ca am stat degeaba in preaviz, intrucat prin neplata salariului, chiar si dupa terminarea perioadei de preaviz, se traduce ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
In fine, i-am recomandat colegei ca sotul dumneaei sa stea la acest patron, daca se poate, pana la pensie.:surrender:
Categoric in instanta, insa ideea era ca salariatul are in perioada preavizului dar si dupa incetarea c.i.m o nesiguranta asupra actiunilor angajatorului cu privire la plata drepturilor, chiar daca salariatul ar actiona in judecata si-ar castiga cu brio drepturile restante in cazul unei magarii. sunt atitia angajatori care ii inseala pe salariati.
Preaviz
mitzu1988
As dori sa imi dau demisia la zi de la firma la care lucrez. Patronul imi cere sa merg in preaviz chiar daca m a pus sa predau tot echipamentul de protectie. ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu
Alexiarom
mi-am dat demisia de la o firma fara a respecta preavizul,iar patronul spune ca nu imi va plati drepturile salariale pe ultima luna.el poate demonstra cu ... (vezi toată discuția)