Buna ziua tuturor, as dori sa știu daca cumva este o regula a asociatiilor de locatari sau ceva trecut in legislatie referitor la numărul in plus de elementi calorifer pentru apartamentele de la ultimul etaj ( cazul meu, etaj 4 pe Est), număr in plus fata de cei de la etajele inferioare, tinand cont ca aceste apartamente vor trebui sa-si asigure același confort termic. As dori sa știm daca aceste apartamente ar trebui sa plătească ceva in plus, sau in minus fata de restul apartamentelor din bloc. Multumesc anticipat.
:console:
Este adevarat ca initial, apartamentele dintr-un bloc au fost „dotate” cu calorifere de o anumita marime, am mai zis. Aceasta situatie initiala o are as. loc. si furnizorul de energie termica (a a fost pe vremuri, insa situatia exista). Ei, insa proprietari intreprinzatori si-au atasat la caloriferele existente un nr. de elemente, imbunatatindu-si confortul temic. Daca este asa, atunci acelor proprietari trebuie sa li se modifice suprafata utila, asa cum prevede legislatia actuala.
Daca, nr. de elemeni este cel din constructie, nu trebuie sa va faceti griji. Este indeajuns sa va deplasati la asociatie si sa solicitati inventarul initial (se poate gasi si in cartea tehnica a consstructiei - daca asociatia o are). Verificati si cadeti la invoiala.
Repet: repartizarea costurilor cu incalzire in cazul dvs. (pausal) se face proportional cu suprafata utila a apartamentului. Daca se face altfel, trebuie sa atrageti atenia asociatiei ca este ilegal, caz in care trebuie sa va adresati primariei locale, au acolo un birou specializat de sprijin si indrumare a as. prop.
Succes!
Conform Ordinului 233/2004 al ANRSC (modificat ulterior prin Ordinul 255/2006 al ANRSC) repartizarea in pausal se face dupa suprafata utila numai daca nu au fost modificate caloriferele originale ale blocului. Daca s-au facut modificari trebuie facuta o expertiza (ANRSC nu spune de cine) si stabilit in fiecare caz o noua suprafata utila care se foloseste numai la calcularea caldurii.
Daca asta va face expertul Asociatiei atunci este legal si corect.
Orice condominiu are un proiect. Este normal ca majorari / diminuari ale SET (suprafata echivalenta termic ) a corpurilor de incalzire fata de proiectul initial sa se reflecte intr-o majorare /diminuare a parametrilor de calcul (spre exemplu suprafata utila) , proportional cu acea majorare / diminuare (realizata de proprietar ulterior) a SET-ului fata de proiect. Elementele prevazute prin proiect precum parter , ultimul etaj sau alte variante de expunere defavorizata a apartamentului nu fac obiectul majorarilor (daca nu s-au abatut de la proiect).
Inventarierea instalatiei termice de catre asociatie este un lucru bun, tinand cont de faprul ca in practica sunt proprietari care isi schimba caloriferele si monteaza altele "cam cat incap in camera" si consuma pe masura.
Problema nu este inventarul instalatiei termice ci modul de repartizare a energiei termice in raport de acest inventar.
Pretul este destul de curios pentru 19 apartamente si nu am vazut nimic precizat despre coloane de distributie, subsol, spatii comune, aspecte care cel putin la incarcari partiale (octombrie, noiembrie, martie, aprilie) sunt destul de importante ca si costuri (30 ...50%) din factura pe contorul de brnsament.
Multumesc pentru răspuns, așteptăm zilele următoare sa aflam daca vom avea ceva in plus sau minus, blocul este din 1982, deci cu siguranță modificări au survenit peste tot, daca nu la numărul de elementi, cu siguranță la tipul de calorifere. Pe acea vreme se obisnuiau sa se monteaza cele de tabla, acum fiind înlocuite cu cele din fonta, de la ap. la ap. cu zeci de modele. O sa întrebăm asociația, sa vedem daca dispun de o baza initiala de calcul, un inventar inițial. Oricum e bine de știut ca nu se va face media nr. de elementi pe apartament si se va tine cont de poziția defavorabila a unor apartamente.