avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare garantie in cazul unui apartament inchiriat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare garantie in cazul unui apartament inchiriat

Ma scuzati daca am postat unde nu trebuia insa era singura arie care parea sa se apropie de problema mea. Asadar, am inchiriat un apartament acum vreo 2 ani (student fiind) iar echivalentul a doua luni de chirie au fost opriti de proprietar ca si garantie. Cum pot fi sigur ca imi voi recupera banii cand plec, pentru ca mi-au tot spus diferiti colegi de munca/facultate ca au intampinat diferite dificultati din partea proprietarilor cand si-au cerut chiria inapoi. Unii nu au mai primit nici un ban. Avand in vedere ca eu am echivalentul a 2 luni blocati la proprietar, nu o luna...asadar sunt ceva bani, ce-as putea sa fac? Avem contract inregistrat la agentia imobiliara si la administratia financiara.

Mentionez si faptul ca acum jumatate de an, expirand primul contract am refacut contractul cu proprietarul. In primul contract era mentionat faptul ca sunt 2 luni/chirie la proprietar ca si garantie. In al doilea contract nu s-a mai mentionat asa ceva.
Cel mai recent răspuns: loredana_1900 , utilizator 12:52, 5 Mai 2009
Noul contract a fost semnat cam la o luna dupa expirarea primului pentru ca proprietarul nu locuieste in tara. Din acest motiv nu am putut face prelungirea primului, ci am facut un nou contract.
Incercati sa margeti pe cvarianta aratata anterior de dl. avocat,compensarea chiriei cu suma retinuta cu titlul de garantie.Daca nu se poate trece la actionarea in judecata chiriasul nefacand dovada ca v-a achitat pana in prezent garantia.Singurul impediment ar mai fi doar sa fi trecut trei ani de la expirarea primului contract.Daca se apropie acest termen, pentru a intrerupe prescriptia, formulati notificare prin executorul judecatoresc.Este bine sa incercati prima data varianta intelegerii pe cale amiabila prin compensarea celor doua sume,astfel cum am aratat atat eu cat si av.Cermak.Comunicarea poate rezolva multe si vapoate scuti de alte cheltuieli.

Am inteles, va multumesc foarte mult pentru raspunsurile primite. Sper totusi sa se rezolve pe o cale amiabila.
Brom a scris:

Daca nu se mentioneaza acest lucru in contractul de inchiriere, nu puteti recupera acei bani. Cereti sa faceti un act aditional in care sa se precizeze existenta acestei garantii.

Buna ziua, am si eu cam aceeasi problema. Am plecat dintr-un apartament inchiriat iar proprietara nu vrea sa ne dea banii datorati.
Ideea este in felul urmator:
Am inchiriat un apartament cu o suma de 600 euro acum un an, moment in care am facut si contractul de inchiriere inregistrat la fisc, dar numai pentru o suma de 200 euro.
La 2 luni de la inchiriere am facut imbunatatiri in apartament in valoare de 600 de euro, cu acordul (verbal) al proprietarului urmand ca acesta sa ne returneze banii treptat, in fiecare luna.
A trecut mai bine de 10 luni de la inchiriere si am hotarat sa plecam din apartament inainte de termen. Am semnat rezilierea contractului de inchiriere la fisc si urma sa primim banii datorati (garantia 600 de euro si investitiile in apartament 600 euro) insa acum proprietarul ne amana si nu vrea sa ne dea banii
Mentionez ca am foile semnate de mine si proprietar cu chiria de 600 de euro pe care a primit-o lunar.

Sunteti amabili sa imi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie?
Multumesc anticipat

Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
loredana_1900, utilizator
In primul rand il puteti ameninta cu denuntarea evaziunii fiscale pe care a facut-o primind 600 euro si pltind impozit doar pentru 200. Va plati restul de impozit catre stat si poate si raspunde penal pentru fapta sa. Pentru restituirea garantiei, daca aveti un act care sa dovedeasca plata acesteia ii puteti face actiune in pretentii. Daca aveti acte doveditoare pentru acele imbunatatiri si daca acele imbunatatiri erau in sarcina proprietarului, le puteti cere si pe acelea. Succes!

Alte discuții în legătură

Reclamatie la fisc pt neinregistrare contract de inchiriere cocor1 cocor1 Buna ziua, Am inchiriat un apartament in octombrie 2011 cu contract de inchiriere pe 9 luni, adica pana in iunie 2012 inclusiv, fapt specificat in contract. ... (vezi toată discuția)
Chirias marinelalisman marinelalisman am inchiriat apartament pe 5 ani si vreau sa scap de chirias. In contractul de la finante este stipulat doar faptul ca, contractul se reziliaza cu acordul ... (vezi toată discuția)
Contract inchirere spatiu uscatorie B_Floryn B_Floryn am si eu o rugaminte sa ma ajutati intr-o problema....Acum un an de zile am inchiriat ca si persoana juridica spatiul de la parterul blocului destinat initial ... (vezi toată discuția)