avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort sotul este in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort sotul este in strainatate

Buna ziua, as dori sa stiu ce trebuie facut pentru a divorta de sotul meu care este in strainatate, el fiind din Camerun. Mentionez ca si el este de acord cu divortul. A plecat din Romania acum 2 ani , nu vrea sa mai revina aici si relatia mea cu el nu isi mai are rostul. El se afla in Camerun eu aici in Romania. Vrea sa stiu ce model de cerere sa depun. Mentionez ca locuiesc in Bucuresti fara forme legale si casatoria s-a inchieat la primaria sectorului 1 atunci fiind studenta si locuind in camin sectorul 6. Pot depune cererea la Judecatoria sectorului 1 ? Cat dureaza cu aproximatie pana se pronunta divortul?
Daca sotul trimite intampinare la dosar, chiar si fara sa se indeplineasca procedura de citare, judecatorul va solutiona cauza. Eu am avut un caz absolut identic, solutionat asa cum am scris mai sus, de la primul termen de judecata.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Nu stiu care instanta va proceda la judecarea unei pricini ( divort, sau de alta natura) fara sa existe la dosar dovada indeplinirii procedurii de citare. Art. 614 prevede ca in cazul divortului, in instanta partile se vor infatisa personal, cu exceptia cazului .....cind unul din soti are resedinta in strainatate caz in care se va putea infatisa prin mandatar ( care poate fi si avocat). Dar repet, fara sa se indeplineasca procedura de citare, cel putin la un termen, mi se pare putin probabil sa se treaca la judecata ( fiind cauza de contestatie in anulare, pentru ca exista cereri accesorii divortului, asupra carora sotul pirit trebuie sa-si exprime opinia, chiar daca este de acord cu divortul in sine)
Nu cumva faptul ca paratul trimite intampinare la dosar este o dovada irefragrabila ca are cunostinta despre acest proces, ceea ce face inutila procedura de citare? Sunt sigur ca raspunsul dumneavoastra este afirmativ. Care este finalitatea procedurii de citare? Respectarea dreptului la aparare a paratului, asa e? Si daca paratul a depus intampinare la dosar, cum ii este lezat dreptul la aparare? :D
Paven Florentina a scris:

Nu stiu care instanta va proceda la judecarea unei pricini ( divort, sau de alta natura) fara sa existe la dosar dovada indeplinirii procedurii de citare. Art. 614 prevede ca in cazul divortului, in instanta partile se vor infatisa personal, cu exceptia cazului .....cind unul din soti are resedinta in strainatate caz in care se va putea infatisa prin mandatar ( care poate fi si avocat). Dar repet, fara sa se indeplineasca procedura de citare, cel putin la un termen, mi se pare putin probabil sa se treaca la judecata ( fiind cauza de contestatie in anulare, pentru ca exista cereri accesorii divortului, asupra carora sotul pirit trebuie sa-si exprime opinia, chiar daca este de acord cu divortul in sine)

Cele invocate de dl.avocat Paven sunt cele prevazute de lege,astfel cum v-au fost citate.
Am mai vazut si minuni judecatoresti...,dar totusi nu trebuie mizat pe aceasta
Stimati colegi, daca reclamantul nu stie unde locuieste paratul, iar paratul nu trimite la dosar "declaratie"sau intampinare, sotii nu mai divorteaza niciodata?!Citare la ultimul domiciliu cunoscut, adresa la evidenta populatiei, afisare la usa instantei si prin publicitate si ....servus.faptul ca paratul este cel care a trimis la dosar o simpla intampinare, nu inseamna ca ii apartine(asta daca nu e data in fata unui notar din tara respectiva).Si pentru ce atata cheltuiala...;)
Mie una mi se pare mai anevoioasa partea cu "avocat pentru parat cu resedinta in strainatate"- cand ai o procura de acolo, tradusa la noi, acte cu dovada resedintei....in 3 termene e gata citarea si e si mai ieftin.In plus, care e interesul partilor: separati de mai multi ani- sa divorteze, fara prea multe cheltuieli si bataie de cap!

Alte discuții în legătură

Divort amiabil, unul dintre parteneri are domiciliul in strainatate... im000111 im000111 Va rog frumos sa ma lamuriti daca unul din parteneri are domiciliul in strainatate iar celelalt in Romania, iar actiunea de divort este deschisa in Romania, ... (vezi toată discuția)
Divort NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, In urma cu 9 ani, sotul a plecat la munca in strainatate, trimitand lunar sotiei o suma de bani consistenta pentru intretinerea sa si a fiicei ... (vezi toată discuția)
Sfaturi de divort puffy_25 puffy_25 Buna ziua,sunt casatorita de 8 ani dar de 2 ani am parasit caminul conjugal de un an incerc sa divortez prima oara am incercat fara avocat am depus actele ... (vezi toată discuția)