avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort sotul este in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort sotul este in strainatate

Buna ziua, as dori sa stiu ce trebuie facut pentru a divorta de sotul meu care este in strainatate, el fiind din Camerun. Mentionez ca si el este de acord cu divortul. A plecat din Romania acum 2 ani , nu vrea sa mai revina aici si relatia mea cu el nu isi mai are rostul. El se afla in Camerun eu aici in Romania. Vrea sa stiu ce model de cerere sa depun. Mentionez ca locuiesc in Bucuresti fara forme legale si casatoria s-a inchieat la primaria sectorului 1 atunci fiind studenta si locuind in camin sectorul 6. Pot depune cererea la Judecatoria sectorului 1 ? Cat dureaza cu aproximatie pana se pronunta divortul?
Evidenta populatiei priveste populatia de pe la noi nu cea de pe tot globul (domnul fiind un pic cetatean strain)
O solutie de-asta merge pe la Poplaca, dar nu la Jud. sector 1 Bucuresti. Aici chiar le zbarniei mintea judecatorilor.

Daca si el e de acord cu divortul de ce sa ne scarpinam aiurea.
Procura este solutia. Si, mai interesant, ar putea promoveze chiar EL divortul impotriva ei. Adica trimite intai o procura unei persoane (nici macar nu e musai sa fie avocat). Se promoveaza divortul in numele lui. (caz in care are si termen in cunostiinta, depunand cererea prin mandatar, si nu mai e nevoie de nici o citare a lui). La primul termen se prezinta doamna si s-a terminat povestea. Fara probleme de competenta, fara drumuri la evidenta nu stiu cui, fara citare cu strainatatea... doar cu o procura si un termen de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
romascanu, moderator
Multumesc tuturor! As dori si un model de cerere de divort din culpa comuna!
Este bine bun acest model, sau trebuie modificat ceva?
Domnule Presedinte,

Subsemnatii soti:

xxxxxxxxxxxx, cu domiciliul in Str. Xxxxxxxxxxxx ………………………….si
yyyyyyyyyyyy...., cu domiciliu in …….. ……………., va rugam sa dispuneti

DESFACEREA CASATORIEI NOASTRE PRIN DIVORT

înregistratã sub nr. ....din ..........., la Primãria Municipiului Bucuresti sectorul 1, pe baza acordului nostru.
Totodatã, prin aceeasi hotãrâre, vã rugãm sã dispuneti:
-sã reluãm numele avut înainte de cãsãtorie.

MOTIVELE ACTIUNII
În fapt, ne-am cãsãtorit la data de ............. si suntem despãrtiti în fapt din ..............
Pentru cã relatiile de familie sunt grav si iremediabil vãtãmate am hotãrât sã divortãm si, pentru cã am cãzut de acord asupra tuturor problemelor, întelegem ca cererea de divort sã se întemeieze pe acordul nostru.
De aceea, vã rugãm sã admiteti actiunea, sã desfaceti cãsãtoria pe baza acordului nostru, iar cererea sã fie rezolvatã în modul urmãtor: noi, sotii, revenim la numele avute anterior încheierii cãsãtoriei, respectiv acela de Ghita Claudia Florentina, în ce o priveste pe doamna Agbor Claudia Florentina

În drept, ne întemeiem actiunea pe dispoziþiile art. 37 alin.2 si art. 38 C. Familiei raportat la art. 613.1 C. Proc. Civ.
Pentru dovedirea actiunii întelegem, dacã va fi cazul, sã ne folosim de proba cu acte si de consimtãmântul nostru privind desfacerea cãsãtoriei prin acordul nostru.
Anexãm urmãtoarele acte: certificatul de cãsãtorie, copii buletine, taxa de timbru si împuternicirea avocatialã.

Data, Semnãturile,

Domnului Presedinte al Judecãtoriei Sectorului 1 Bucuresti
@ romascanu
Dupa ce am citit toate sfaturile si desigur cu multumirile de rigoare, aceasta solutie mi se parea cea mai buna. Deci, primul pas este sa iau legatura cu el si sa trimita o procura prin care imputerniceste o persoana de aici din Romania sa-l reprezinte si sa depuna cererea de divort in numele lui. Cererea e bine ca sa o faca el sa o trimita direct cu procura? Ce tip de cererere? Puteti sa-mi dati un model, ca sa-i trimit prin email? Multumesc anticipat tuturor!
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Blom, repet: nu exista cazuri de echipolenta a citarii. Ea se dovedeste numai si numai prin procesul/verbal de dovada a citarii. E singura dovada posibila.
In primul rand, comunicarea citatiei e o chestiune de fapt, asa incat, daca n-ar exista reguli stricte procedurale, ar insemna ca ea poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Ai vazut jude care sa admita alte probe (martori, scrisorele) care sa arata ca paratul stia de dosar?
E culmea!
In instanta, intai se striga dosarul; daca sunt partile prezente, totul e ok, daca lipseste macar una, se verifica procedura de citare cu aceasta.
Daca nu e indeplinita corespunzator, instanta nu are voie a face vreun alt act de procedura, asa incat, faptul ca ii sau nu ii la dosar vreo cerere, intampinare etc., nu intereseaza ca procedura nu ne lasa sa ajungem sa verificam.
Scopul citarii nu e acela ca paratul sa afle de dosar, ci sa afle intr/un anumit fel de dosar, cu respectarea anumitor garantii privind posibilitatea sa de aparare.

Exemplu din experienta mea. Domnul arab, doamna romanca, se casatoresc aici, dupa vreo doi ani de relatie de du-te / vino a lui, ea se satura si baga divort. Ea era aici, el la el acasa. Trimite el cerere la dosar ca sa fie cum vrea ea, nevasta; avocata titulara (nu eu) ii spune acesteia ca ar trebui sa faca si sa dreaga, sa fie procedura corecta, ca e aiurea cu actele de stare civila asa obtinute etc., ea insa decide sa termine divortul.
Avocata ei a pus-o sa dea declaratie ca-si asuma rezultatul.
Isi da el seama ca e mai greu cu venitul in Romania, asa incat domnul se razgandeste... :D Cale de atac extraordinara, el castiga, sunt iar casatoriti. B-)
Vine madam iar la avocata s/o divorteze din nou, cum stie ea mai bine, sa ramana insa asa.
Deci faptul ca un act e facut sau motivat prost (ca si o hotarare data prost) nu ajunge sa conteze decat in clipa in care e atacat actulala...
Ca s-au obtinut hotarari aberante si ele stau si azi in picioare, e corect, nu inseamna ca sunt si legale.

De acord cu Nicoleta, se poate sa fie reprezentat domnul si de un alt mandatar, insa atunci ar trebui sa stie cineva cum se introduce divortul etc. Daca isi ia doamna atunci avocat, e un mandatar in plus, atat. Ma gandisem ca impusca doi cu un glont...
Dar nu e mai rau, sigur...
Sa obtina doamna insa procuri si cereri aici sau prin alte parti pe net si sa ajunga la jude care sa aiba impresia ca e generica si nu speciala sau ca nu se precizeaza exact, concret tot ce poate face mandatarul... nu-i ok...
Cheltuielile pot ajunge mai mari.
Am vazut cazuri de refacere procuri... chiar si cu avocat... asa incat, atentie! Mai ales ca cei din Camerun nu stiu ce ar trebui ea sa contina! Si daca verific, parca vad ca nu a semnat conventia de la Haga Camerunul! Asa incat, dupa intocmire procura, ea trebuie supralegalizata. B-)
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Nu am sustinut contrariul. Am sustinut doar ca am avut o speta similara, la Judecatoria sectorului 2, solutionata asa cum am recomandat. In cazul meu paratul a depus intampinare la dosar.Evident ca pana la primul termen nu se realizase procedura de citare , dar exista depusa intampinarea paratului. Judecatorul a luat act de ea si a pronuntat divortul. Legea este perfectibila. Stiu ca aceasat hotarare ar putea fi desfiintata, daca paratul reclama ca nu a fost legal citat, in ciuda faptului ca a depus intampinare la dosar, o alta ciudatenie a legii romanesti.
Brom a scris:
Nu cumva faptul ca paratul trimite intampinare la dosar este o dovada irefragrabila ca are cunostinta despre acest proces, ceea ce face inutila procedura de citare? Sunt sigur ca raspunsul dumneavoastra este afirmativ. Care este finalitatea procedurii de citare? Respectarea dreptului la aparare a paratului, asa e? Si daca paratul a depus intampinare la dosar, cum ii este lezat dreptul la aparare? :D

Ok, imi place ca ai simtul umorului... Sa inteleg ca, desi erai sigur ca noi toti raspundeam afirmativ, tu nu sustineai acelasi lucru cum presupuneai ca o sa credem noi? :)) Esti foarte tare... neclar!
Adica tu esti convins ca toata lumea, dintr-o hartie aparuta la dosar, ar trage o concluzie pe care tu nu o tragi si nu o sustii?
Ca sa nu spun ca nu stiu de unde exact sa tragi concluzia ca acea hartie nu e trimisa de oricine altcineva decat paratul... chiar de clientul tau... deci siguranta ca vine de la parat nu exista... si atunci nu ii e lezat dreptul la aparare?
Nu cred ca inchide judele ochii si vede cine a semnat intampinarea trimisa in dosar, nu?

Partile, chiar prezente personal, sunt legitimate de instante, dovada ca juzii nu sunt mafalde... Tocmai ca sa se asigure ca nu e lezat vreun drept... :D
NU vad de ce ar fi evident ca pana la prim termen nu se facuse procedura de citare, caci de regula ea e indeplinita...
Legea e perfectibila, ea e insa foarte buna asa din punctul asta de vedere...

Ce se intampla daca semnatura de pe intampinare e a vecinului Costica, intr-o imitatie exemplara? Hotararea, cu toata intampinarea si toata procedura perfectionata asa cum doresc unii, ar fi desfiintata oricum.
Asa cum le-au trecut prin cap chiar unor avocati sa citeze oameni la alte domicilii decat ale lor, asa pot si altii sa se sfatuiasca si sa trimita la dosar "intampinari" semnate de altii.

Cred ca legea e buna asa, ar fi mai buna poate numai daca s-ar aplica in toate cazurile, chiar si la judecatoria sector 2. A! Aia cu bunul simt, tot la 2 am auzit-o. ;)

Alte discuții în legătură

Divort amiabil, unul dintre parteneri are domiciliul in strainatate... im000111 im000111 Va rog frumos sa ma lamuriti daca unul din parteneri are domiciliul in strainatate iar celelalt in Romania, iar actiunea de divort este deschisa in Romania, ... (vezi toată discuția)
Divort de la distanta amalia.p amalia.p Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un ... (vezi toată discuția)
Mandatar pt divort si intampinare hella hella Buna ziua! Am 2 intrebari la care sper sa pot primi raspuns. Sunt casatorita din 2006 si avem un copil de un an. Am depus actiune de divort din culpa comuna. ... (vezi toată discuția)