avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare grupa II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare grupa II de munca

Mama lucreaza in cadrul unui Serviciu de Ambulanta.
Munca desfasurata in perioada martie 1990-aprilie 2001 a fost incadrata in grupa II de munca, are adeverinte in acest sens.
Din aprilie 2001 si pana in prezent desfasoara aceasi activitate, avand acord un spor de "conditii deosebite de munca", "conditii periculoase de munca", "conditii deosebit de periculoase", in funcitie de actul normativ aflat in vigoare din 2001 pana in prezent. Ideea este ca primeste un spor pentru conditii deosebite, dar munca nu a fost incadrata in grupa II.
In instanta s-ar putea obtine obligarea incadrarii in grupa II din 2001 pana in prezent?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:13, 28 Septembrie 2018
Brokeru22 a scris:

.....
De ce intr-un judet se poate si in altul nu?

.....


Din cauza vidului legislativ in care ne aflam cu privire la aspectele semnalate de dvs.
Va multumesc pentru raspunsurile anterioare.

Am aflat ca a fost intocmit un dosar pt grupa de munca...in care au fost facute nu stiu ce masuratori...si in urma caruia s-a stabilit ca institutia nu se incadreaza pt grupa a II-a, si tot in urma rezultatelor din dosar s-a propus acordarea acestor sporuri pt munca deosebita/periculoasa fara incadrare in grupa a II-a.

Am aflat ca acelasi dosar a fost facut si in alte judete, in unele s-a putut realiza incadrarea in grupa a II-a in altele nu...desi activitatea este aceasi.


Pentru un proces de acest gen, trebuie indeplinita vreo formalitate cu cine ma voi judeca? Trebuie realizata vreo mediere?
Trebuie platita vreo taxa?

Va multumesc.
Trebuie sa va judecati cu angajatorul.
Fiind litigiu de munca nu se platesc taxe judiciare.

Inainte de judecarea litigiului va trebui sa participati la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii . in cazul dvs , nu vad cum este posibila o mediere atata timp cat nu s-a obtinut incadrarea locului de munca in grupa a II-a.
Revin la mesajul initial si fac unele completari:

Mama lucreaza din 22.08.1980 la un Serviciu Judetean de Ambulanta.
Pana in data de 01.10.1995 acesta facea parte din Spitalul Judetean.
Din 01.10.1995 Serviciul Judetean de Ambulanta a primit personalitate juridica.
De la Spitalul Judetean s-a primit o adeverinta din care reiese faptul ca pe perioada x-y a fost incadrata in grupa a II a de munca.
De la Serviciul de Ambulanta a primit o adeverinta din care reiese ca din 01.10.1995 si pana in 01.12.2002 a fost incadrata in grupa a II a.

1. Din cate am inteles Casa de Pensii nu vrea sa recunoasca perioada 01.04.2001-01.12.2002 ca fiind in grupa a II a deoarece nu a fost aviz-chiar daca pe adeverinta(cum reiese si din carnetul de munca) a fost in grupa a II a pana in 01.12.2002.
Ce se poate face pentru ca sa fie recunoscuta de Casa de Pensii si perioada aceasta?

2. In perioada 01.01.2001-31.03.2008 mama a primit in acelasi timp 2 sporuri pt conditii de munca:
a) pt conditii periculoase;
b) pt conditii deosebite.
In perioada 01.04.2008-prezent primeste un spor pentru conditii deosebit de periculoase.
Toate aceste sporuri au fost trecute si intr-o adeverinta.

Din anul 2001 institutia nu a intocmit dosarul pentru incadrarea in grupa a II a de munca, din motive subiective(costuri, unii angajati doreau sa mai lucreze si dupa varsta de pensionare).

In mesajul initial am scris ca s-a intocmit un dosar dar ca nu s-a incadrat in conditii, acum am aflat ca s-a inceput acest demers dar a fost abandonat...nu a mai fost intocmit nici un dosar, deoarece foarte multi angajati solicitau sa lucreze si dupa implinirea varstei de pensionare, iar conducerea de atunci a decis sa nu intocmeasca acest dosar din ratiuni economice(sa nu se plateasca taxe mai mari la Casa de Pensii, mai ales ca unii din angajati nu doreau sa le fie redusa varsta de pensionare).

Institutia recunoaste in scris ca munca desfasurata este specifica grupei a II a de munca si ca nu a mai intocmit acel dosar din motivele pe care le-am spus mai sus.

3. Sunt servicii in tara care au personalul incadrat in grupa a II a.
Se poate obtine de la vreo institutie o lista cu unitatile incadrate in grupa a II a, as dori sa pot dovedi in instanta ca sunt 2 Servicii de Ambulanta care au acordata grupa a II a?

Va multumesc foarte mult.
In adeverinata emisa de catre Serviciul de ambulanta trebuie sa se mentioneze baza legala conform careia s-a acordat grupa de munca. Dupa cum singur afirmati, nu s-a intocmit de catre firma dosar pentru grupa de munca, conform prevederilor HG nr. 261/ 22.01.2001 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada de dupa 01.04.2001, motiv pentru care nu s-a obtinut de catre firma avizul anual de la ITM, aviz obligatoriu, mentionat in actul normativ, fara de care nu se putea face in mod legal, nominalizarea lucratorilor in grupa de munca.
Emiterea unei adeverinte de catre Serv. de ambulanta cum ca se incadreaza in grupa a II-a nu are astfel baza legala si mod logic nu este luata in calcul de catre casa de pensii.
Motivul ca lucratorii nu doreau sa iasa la pensie mai devreme si ratiunile economice, nu se sustine, neavand legatura cu dreptul salariatului de incadrare in grupa de munca (reducere varsta de pensionare si punctaj suplimentar la pensie). Deschideti actiune in instanta impotriva firmei si solicitati efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. Expertiza va constata neindeplinirea obligatiei din HG nr.261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare.
Recunoasterea de catre firma ca activitatea se incadreaza in grupa de munca este tardiva si responsabilizeaza suplimentar firma in fata instantei, pentru nerespectarea legii.
Confundati grupa de munca cu sporurile la salariu (pentru conditii deosebite, pentru conditii periculoase), care s-au acordat procentual la salariu si care sunt luate in calcul de catre casa judeteana de pensii, la calculul punctajului mediu anual, pe perioada acordarii sporurilor.
Toate serviciile de ambulanta care au intocmit dosarul cerut de lege, au primit cu siguranta avizul ITM si incadreaza legal salariatii in grupa de munca. Colege de ale mamei dvs. pot lucra in alte judete si confirma/ infirma.
Nu cred ca gasiti o lista undeva in acest sens, dar puteti trimite cateva adrese oficiale la Servicii de ambulanta din tara si puteti primi confirmarea.
Puteti cere instantei sa aprobe ca obiectiv al expertizei, daca sunt servicii similare care acorda grupa de munca, pentru ca in baza acestui obiectiv, expertul/ instanta sa solicite in scris informatii de la Inspectia muncii si sa si primeasca raspuns. Puteti face si dvs. o adresa la Inspectia muncii, dar nu sunt convins ca veti primi raspuns.

Alte discuții în legătură

Conditii periculoase mon73key mon73key In perioada 01.04.2001 - 2003 am lucrat la CFR si am trecut pe cartea de munca spor conditii periculoase in suma de ... conform CCM, la fel ca si inainte de ... (vezi toată discuția)
Grupele de munca dupa 01.04.2004 sasviorel sasviorel In perioada 01.04.2001 - 18.06.2003 am lucrat pe santier,in cartea de munca sunt trecute pe toata perioada sporurile inclusiv sporul de subtera 30%.Am ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)