avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare grupa II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare grupa II de munca

Mama lucreaza in cadrul unui Serviciu de Ambulanta.
Munca desfasurata in perioada martie 1990-aprilie 2001 a fost incadrata in grupa II de munca, are adeverinte in acest sens.
Din aprilie 2001 si pana in prezent desfasoara aceasi activitate, avand acord un spor de "conditii deosebite de munca", "conditii periculoase de munca", "conditii deosebit de periculoase", in funcitie de actul normativ aflat in vigoare din 2001 pana in prezent. Ideea este ca primeste un spor pentru conditii deosebite, dar munca nu a fost incadrata in grupa II.
In instanta s-ar putea obtine obligarea incadrarii in grupa II din 2001 pana in prezent?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:13, 28 Septembrie 2018
O sa deschidem un proces.

Pentru perioada 01.04.2001-01.12.2002 s-au si platit taxele aferente pt gr. II. Practic serviciul de ambulanta a platit pt. grupa a II a chiar daca nu au mai intocmit dosarul respectiv. Si in carnetul de munca este trecuta incadrarea in gr. II.

Expertiza la care faceti dvs referire este obligatoriu sa se efectueze?-va intreb asta deoarece angajatorul a recunoscut printr-o adresa ca nu a intocmit dosarul respectiv si chiar daca tardiv recunoaste ca aceasta munca este specifica gr. a II - ma gandeam ca acest lucru va ajuta pt obtinerea in instanta a incadrarii in gr. II.

Instanta poate dispune incadrarea in gr. II fara a se face acea expertiza?

Am adus in discutie sporurile doar pt a arata ca munca se desfasoara in conditii deosebite/periculoase si din 2008 in conditii deosebit de periculoase, si ca nu s-a facut incadrarea in grupa a II a exclusiv din vina angajatorului(prin neintocmirea acelui dosar).

Practit persoana angajata nu are nici o vina pentru ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia legala(oricare ar fi motivul pt care nu au mai facut acest dosar).

Daca se obtine in instanta incadrarea in gr. a II a, va trebui deschis un proces si impotriva Casei de Pensii pentru a recunoaste aceasta incadrare?
Nefiind aprobata oficial incadrarea in grupa de munca, firma nu avea cum sa plateasca asigurari sociale majorate, corespunzator grupei a II-a de munca.
Expertiza este necesara pentru ca instanta sa aiba baza pentru a da o hotarare, respectiv sa i se confirme existenta aprobarii grupei de munca anterior 01.04.2001 si existenta acelorasi conditii de munca, dupa anul 2001, constatand in acelasi timp neindeplinirea de catre firma a obligatiilor pe care le avea pentru intocmirea dosarului prevazut de lege si obtinerea vizului ITM, iar ulterior nominalizarea salariatilor in grupa de munca.
Mentionarea in carnetele de munca ale salariatilor propusi pentru pensionare, respectiv emiterea de adeverinte, in care sa se specifice existenta grupei de munca, fara a avea acest drept, in mod legal (dosar avizat de catre ITM), poate constitui contraventie si ITM poate aplica angajatorului sanctiuni contraventionale.
Nu am cum sa stiu ce va decide instanta de judecata.
Daca se aproba de catre instanta incadrarea in grupa de munca a salariatilor reclamanti, aceasta se va putea aplica efectiv, regasindu-se in calculul punctajului pentru pensie, numai incepand cu luna urmatoare aparitiei hotararii judecatoresti. Prin aceeasi hotarare judecatoreasca, firma trebuie obligata sa plateasca retroactiv cota de asigurari sociale majorata. Daca firma face dovada acestei plati, atunci casa de pensii, va tine cont de grupa de munca la calculul pensiilor.
Procesul poate fi de durata, iar plata retroactiva este greu de facut, in conditiile in care toti salariatii vor dori firesc, grupa de munca si vor actiona firma in instanta.
Daca firma poate face la data procesului, dovada ca a platit cota de asigurari sociale majorata, pentru toti salariatii care ar fi beneficiat de grupa de munca (personal ma indoiesc de acest lucru), atunci solicitati instantei sa aprobe ca firma sa prezinte acest document (confirmat/ avizat de catre casa de pensii) si sa il anexeze la dosarul cauzei.
Nu este relevanta pentru instanta aducerea in discutie a sporurilor, in paralel cu grupa de munca. Nu au legatura. Legal, se acordau total diferit, numai firma a avut impresia ca acordand salariatilor sporuri este acelasi lucru cu a acorda grupa de munca si in plus face niste economii in bugetul propriu.
Brokeru22 a scris:

...
Instanta poate dispune incadrarea in gr. II fara a se face acea expertiza?

....


Fara a avea la baza o documentatie exacta, instanta nu va poate admite cererea, aceasta putand fi respnsa ca nefondata.
In acest moment nu este vorba despre nici o pensionare.
In aceasta situatie este doar mama mea...nu cred ca sunt si alti doritori.
Practic ea are munca desfasurata in grupa a II a 22 de ani, beneficiaza de o reducere de 5 ani la varsta de pensionare.
In situatia de acum, fiind nascuta in septembrie 1960, s-ar putea pensiona in 2017 luna iulie.
In urma acestui demers pe care speram sa il castigam, daca va castiga in instanta incadrarea in gr. a II a si dupa 01.04.2001 ar avea peste 32 de ani in grupa a II a, si i s-ar reduce cu 7,5 ani varsta de pensionare si din calculele noastre ar putea iesi la pensie in ianuarie 2015.

Am adus in discutie sporurile deoarece am vazut Decizia Curti de Apel Timisoara nr. 286/26.02.2008: " Din Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivel de ramura pe anii
2005-2007 si inregistrat la M i n i s t e r u l M u n c i i,
Solidaritatii Sociale si Familiei, sub nr. 2678/2005, rezulta ca salariatii
ce presteaza munca la serviciile de ambulanta reprezinta personal ce-si
desfasoara munca in conditii deosebite, beneficiind de sporuri aferente
grupei II, si de sporurile indicate in Contractul Colectiv de Munca si
Ordinul nr. 721/2005.
Reclamanta intimata a fost angajata la Serviciul judetean de ambulanta
M in perioada 01.04.2003 - 31.08.2005, iar din adresa nr. 1501/26.03.2007
emisa de aceasta unitate, rezulta ca in aceasta perioada, in conformitate
cu prevederile art. 13 din OUG nr. 115/2004 aprobata si modificata prin
Legea nr. 125/2005 si prevederile P. nr. 721/2005, a beneficiat in
totalitate de sporurile la salariul de baza.
Prin cererea de recurs parata-recurenta recunoaste faptul ca
activitatea Serviciului Judetean de Ambulanta M se desfasoara in
conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991, aceasta reprezentand de fapt
legea privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru
salariatii care lucreaza in conditii deosebite-vatamatoare, grele sau
periculoase.
Este de necontestat faptul ca reclamanta si-a desfasurat activitatea
in conditii de munca deosebite, si care fac parte din grupa a II-a de
munca, imprejurare recunoscuta de altfel de recurenta prin adresa nr.
3016/04.07.2007."


~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Conditii periculoase mon73key mon73key In perioada 01.04.2001 - 2003 am lucrat la CFR si am trecut pe cartea de munca spor conditii periculoase in suma de ... conform CCM, la fel ca si inainte de ... (vezi toată discuția)
Grupele de munca dupa 01.04.2004 sasviorel sasviorel In perioada 01.04.2001 - 18.06.2003 am lucrat pe santier,in cartea de munca sunt trecute pe toata perioada sporurile inclusiv sporul de subtera 30%.Am ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)