avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Deschidere punct de lucru pentru o Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Deschidere punct de lucru pentru o Asociatie

Buna ziua, reprezint o asociatie non-profit care are sediul social in Bucuresti si ar dori sa-si deschida un punct de lucru in Cluj-Napoca. Intrebarea este: la ce institutie trebuie sa apelez pentru a afla de ce acte am nevoie?
O alta intrebare ar fi daca poate o asociatie non-profit sa desfasoare si activitati economice?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:04, 24 Octombrie 2013
am fost si la anaf si mi s-a spus ca trebuie sa depun declaratia 060 sa mi se dea cod fiscal separat pentru angajati doar in cazul in care numarul angajatilor ar fi peste 5.
In opinia mea sucursala nu se inregistreaza in RAF, doar filiala, si infiintarea unei sucursale nu este modificare de acte constitutive, e doar decizie de Adunare Generala, nesupusa formelor de publicitate, fiind pana la urma o structura functionala interna a ONG-ului, cum sunt si eventualele departamente, comisii etc. neavand personalitate judidica nu contracteaza nimic in nume propriu si conducerea actioneaza ca mandatar al organului central de conducere, deci nu prea intereseaza tertii detaliile ref. sucursala, spre exterior e cam tot organizatia-mama dpdv juridic, nu e alt subiect de drept civil, cu alt patrimoniu...
.
Fiind insa vorba de un sediu secundar, se face inregistrarea fiscala a sediului secundar, pe una din cele doua proceduri, in functie daca sunt sau nu salariati in numarul cerut de lege... Pe acest forum au fost recent postate linkurile la cele doua formulare din cele doua situatii.

Cat despre activitatile economice, asa cum s-a mai scris pe larg aici pe formum, ONG-ul poate desfasura activitati economice directe daca respecta un dublu criteriu - ele sa fie in stransa legatura cu scopul asociatiei (ex. un ONG de promovarea muzicii nu va putea da consultanta pe teme de agricultura) si ca activitatea economica sa fie cu caracter accesoriu, existand unele controverse privind notiunea de accesoriu in raport cu activitatea non-profit, in sensul de cum se verifica practic respectarea criteriuui, daca e raportat la venituri sau intr-un sens mai larg, si pe ce interval de timp....
Caracterul accesoriu nu exista.Mai ales acum cand vorbim de economie sociala si ONG-urile fiind unul dintre actorii principali ai acestui sector. Iar daca desfasoara activitati economice nu distorsioneaza piata absolut deloc (nici cat microintreprinderile). Deci nu ar exista nici un argument sa existe o limitare a activitatii economice.
Sunt platitoare de impozit de 16% ca orice societate comerciala. Au o scutire de impozit foarte limitata. Impozitele si taxele salariale sunt identice cu ale unei societati comericale. Vectorul fiscal de TVA este reglementat pentru activitatile economice in acelasi mod.
Din punctul meu de vedere, atat timp cat nu exista o limitare a volumului activitatilor economice in comparatie cu cel al activitatilor nonprofit o organizatie poate sa deruleze si exclusiv activitati economice.
Mai mult, o analiza a primului criteriu (caracter accesoriu) poate sa ne arate ca nu exista o granita clara dintre activitatile directe (accesorii) si cele care nu sunt in stransa legatura cu scopul organizatiei. De asemenea nu exista nici o sanctiune pentru derularea unor activitati economice care nu sunt considerate accesorii.
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Referitor la afirmatia ”Caracterul accesoriu nu exista.Mai ales acum cand vorbim de economie sociala si ONG-urile fiind unul dintre actorii principali ai acestui sector.”

Consider ca fiind expres prevazut de lege, e hazardat sa afirmam ca NU EXISTA ”caracter accesoriu”. Este adevarat cu nu e definit expres de lege, dar asta nu face notiunea inexistenta sau inaplicabila. De ”economie sociala” vorbim dar fara o baza juridica specifica, fiind un concept ce nu a patruns si in legislatie, spre deosebire de alte tari, care au unele chiar forme juridice specifice e ”intreprindere sociala” La noi se vorbeste doar doctrinar ca s-ar putea considera ca fiind indreprinderi sociale cooperativele si unele ONG care fac activitati economice directe etc. Legislatia romana inca e calata pe conceptul clasic de stricta separatie, exceptile gen activitatile economice directe permise ONG-urilor fiind de stricta interpretare. Si in opinia mea asa este si bine sa ramana, fiiind o evolutie negativa tendinta de stergere a delimitarilor clare intre operatorii economici, organizatiile private non-profit si institutiile publice.

Referitor la argumentul ca ONG ” daca desfasoara activitati economice nu distorsioneaza piata absolut deloc (nici cat microintreprinderile)” nu mi se pare relevant, pentru ca nu aceasta era ratiunea restrictionarii desfasurarii de activitati economice directe la ONG-uri, ci scopul lor prin definitie non-profit. In momentul in care activitatea economica devine cu pondere majoritara, ONG de fapt nu mai poate fi considerat ca urmarind in principal un scop non-profit, si deci ar activa ilegal, fiind caz expres de dizolvare - art. 56 alin.1 lit.c din OG 26 / 2000.. Deci in opinia mea ar exista argument sa existe o limitare a activitatii economice. Discutabil este insa modul de apreciere a predominantei for-profit-ului, criteriile pe baza carora s-ar trage concluzia ca de fapt este o firma sau masca ONG si ca obtinerea de bani este scopul principal, nu mijlocul, si scopul statutar declarat este deci o simulatie. In opinia mea nu ar fi adecvate interpretari mecanice de tipul ”veniturile dintr-un an financiar din activitati economice sa fie mai mici decat cele din activitatea non-profit”, ci ar trebui o interpretare mult mai relaxata si mai larga, pentru ca multe activitati non-profit nu au componenta financiara directa, nu lasa urme in contabilitatea financiara si nici chiar in cea de gestiune, si la un ONG unde 90% din venituri sunt din activitati economice, se poate foarte bine ca 95% din activitatile organizatiei sa fi fost pe parea nonprofit, in scopul princial, si dar 5% din activitate sa fi fost cea economica, care a adus cele 95% din incasari. De exemplu daca evaluam economic munca voluntara, know how-ul, valoarea de piata o bunurilor primite in comodat daca ar fi fost sa fie inchiriate etc. ar iesi o pondere mult mai mica a rezultatelor din activitatea economica....

Din punctul meu de vedere, un ONG NU poate sa deruleze exclusiv activitati economice.

Nici faptul ca uneori nu este usor de tras o linie clara de demarcatie intre ce se poate considera in stransa legatura cu scopul principal si ce nu, nu consider ca este un argument pentru a considera desueta sau din alte motive ineficace cerinta legala expresa respectiva.

De asemenea, eu consider ca EXISTA sanctiune legala pentru derularea unor activitati economice care nu sunt considerate accesorii, si anume art. 56 alin.1 lit.b din OG 26 / 2000 - dizolvarea judecatoreasca a ONG-ului pentru ca foloseste mijloace ilegale - asa cum si pentru firme exista sanctiuni daca desfasoara activitati neinscrise in actul constitutiv. E drept ca fiind o sanctiune de maxima severitate, ar trebui ca si gravitatea faptei sa fie mare, si ar fi excesiv ca pentru un mic pas in afara sferei ”stransei legaturi cu scopul” sa se dizolve asociatia, si ca in practica nici eu nu stiu daca au existat cazuri concrete de dizolvare - dar asta probabil pentru ca nu a initiati nimeni asemenea actiuni.... Dar nu cred ca faptul ca practica nu inregistreaza concret aplicarea de asemenea sanctiuni indreptateste la a afirma ca nu ar exista sanctiune si implicit ca acel ONG nu risca nimic dpdv juridic daca incalca acea limitare legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie cu activitati economice suciu_diana suciu_diana Buna ziua, o asociatie non-profit poate desfasura si activitati economice...corect? Dar daca aceasta asociatie non-profit desfasoara [u]numai ... (vezi toată discuția)
Poate exista un ong care să realizeze case pentru membrii săi? Andr@ Andr@ Poate fi înființat un ONG care, printre altele, să realizeze efectiv și case pentru membrii săi? Scopul și obiective statutare ale asociației ar fi ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea unei asociatii non-profit de a desfasura activitati economice dorrie dorrie [b]Situatie faptica:[/b] O asociatie nonguvernamentala, non profit, care are drept scop contribuirea la educatia juridica a studentilor la drept, tinerilor ... (vezi toată discuția)