avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare consiliul director intr-un ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare consiliul director intr-un ONG

Buna ziua,
Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong).
El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In statut apare aceasta informatie cu privire la Consiliul Director:
1. Asociatia este administrata de urmatorul consiliu director:
x - nume
x - nume
x - nume
2. Mandatul unui Consiliu Director este de un an.
3. Primul Consiliu Director este compus din:
x - nume
x - nume
x - nume

A trecut mai mult de un an de la infiintarea asociatiei, aproape doi. Intelegem ca consiliului director deja i-a expirat mandatul.
Ma intereseaza urmatorul lucru:
1) Ce trebuie facut pentru a schimba Presedintele asociatiei;
2) trebuie schimbat statutul si legalizat la notar impreuna cu actul constitutiv?
Multumesc
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: hobincu_elena , utilizator 16:29, 25 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie convocata Adunarea Generala, avand pe ordinea de zi alegeri pentru Consiliu Director, pentru tot, nu doar pentru presedinte, din moment ce a expirat mandatul celui initial, care ramane in functie pana se alege cel nou, dar ar putea fi tras la raspundere pentru neconvocarea AG in termenul legal sau statutar... ca ONG-ul e obligat de lege sa tina minim o sedinta AG pe an, care din motive de legislatie financiar-contabila si fiscala trebuie sa fie in primele luni ale anului...

Adunarea Generala alege noul CD, se atesta avocatial procesul-verbal sau extrasul din PV cuprinzand modificarea actului constitutiv (si statutului, ca scrieti ca sunteti in situatia cu totul neobisnuita sa fie mentionata componenta nominala a organelor si in statut...) extras care poate fi intitulat si "Hotarare AG privind modificarea....." desi recomandabil este sa adoptati si forma actualizata a Actului Consitutiv si Statutului....

Se completeaza cererea catre judecatorie pe modelul din anexele Ordinului MJ 954 / 2000, se anexeaza in numarul de exemplare cerut de instanta (variaza de la o judecatorie la alta) PV sau extrasul PV; si eventuala forma actualizata de Statut si de Act Constitutiv, atestate avocatial, o copie simpla din Actul Constitutiv si Statutulul initial - unele judecatorii cer si o copie a hotararii judecatoresti initiale, chitanta ce atesta plata taxei de timbru judiciar de 100 de lei... Se da termen, se emite hotararea judecatoreasca, ramane definitiva prin neapleare in 5 zile de la comunicare, o ridicati de la Judecatorie in cateva copii legalizate cu mentiunea definitiva prin neapelare si cereti eventual si un extras actualizat din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. (RAF)..

Exista si opinii izolate cum ca modificarile de componenta a organelor nu ar trebui operate in RAF sau nu prin procedura modificarii actelor constitutive, care seamana mult cu cea de infiintare, dar nu recomand sa se incerce mersul pe calea asta care nu pare sa fi convins prea multi magistrati.... Mai ales ca apar apoi mari probleme practice de a dovedi fata de persoanele din afara asociatiei cine e reprezentantul legal si conducerea legitima....

E bine de aflat care este practica Judecatoriei de care apartine sediul asociatiei, pentru ca, asa cum s-a mentionat, variaza unele practici si interpretari de la o instanta la alta...
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.
Apartin de judecatoria Sectorului 1, Bucuresti.
Ma intereseaza in principal daca trebuie autentificate la avocat sau practica judecatoriei arata ca se accepta si sub semnatura privata.

Multumesc pentru ajutor.
Buna ziua, doresc a va consulta in legatura cu revocarea unui membru in Consiliul Director(directorul executiv) facuta de catre acest consiliu.Revocarea stiu ca este de competenta conferintei ordinare la alegeri sau extraordinare.Modificarea in Reg. As. si Fundatiilor s-a facut fara conf. extraordinara ci pur si simplu prin hotararea Consiliului Director.
Vorbim de o asociatie functionand in baza OG 26 / 2000? Sa nu fie ceva confuzii mari la mijloc. Un director executiv in mod normal nu face parte din Consiliul Director, ci e un organ executiv unipersonal sunbordonat ierarhic Consiliului Director. CD la asociatii este un organ ALES de Adunarea Generala (care inteleg ca o numiti in statutul asociatiei sau federatiei "conferinta"). Si tot Adunarea Generala poate revoca un membru al CD, pe principiul simetriei, daca nu e prevazut vreun mecanism statutar de incetare automata a calitatii ex. la absenta de la x sedinte consecutive sau de la anumit procent de sedinte pe anumita perioada.... Hotararile Adunarii Generale luate cu incalcarea statutului se pot ataca in instanta de catre persoanele interesate. OG 26 / 2000 prevede termenele si detaliile.
Nu cred că aceste răspunsuri sunt date de un avocat. Cum să cred că un avocat scrie "ve-ți primi” și ”c-am asta ar fi”. N-ar fi trecut nici de clasa a patra.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea noii structuri de conducere Augusta_68 Augusta_68 La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii generale prin care a fost schimbat consiliul director nu au fost inregistrate de judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilor !! judgement judgement Ce se-ntampla cand hotararile Adunarii Generale prin care a fost schimbat Consiliul Director nu au fost inregistrate de Judecatorie in Registrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Notificare schimbare componenta consiliu director asociatie iuliana26 iuliana26 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu mai multe detalii referitoare la notificarea pe care trebuie sa o fac judecatoriei Sector 3 cu privire la schimbarea ... (vezi toată discuția)