avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de a face copii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de a face copii

Buna seara,
Problema mea:
-proprietarii unei asociatii de proprietari au dreptul sa faca copii cand au chef, dupa orice contact de lucrari efectuate cu firme prestatoare.
-mentionez ca acestia au avut acces la toate contractele pentru a le studia, iar la avizier au fost afisate de fiecare data devizele cu numele firmei si numarul de telefon.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:03, 13 Octombrie 2013
varnan a scris:

-proprietarii unei asociatii de proprietari au dreptul sa faca copii cand au chef, dupa orice contact de lucrari efectuate cu firme prestatoare.
-mentionez ca acestia au avut acces la toate contractele pentru a le studia, iar la avizier au fost afisate de fiecare data devizele cu numele firmei si numarul de telefon.

Textul postat de dv mi-a inspirat acea interpretare glumeata.
Serios au raspuns colegii mai sus, iar acum incerc si eu sa raspund la subiect.
Proprietarii tebuie sa aiba acces la documentele asociatiei iar daca intr-o anumita situatie, cand omul nu este lamurit, cand are impresia ca nu i s-au stabilit corect sumele de plata... si solicita, vrea pe cheltuiala si efortul lui sa aiba copii ale unor documente care l-ar lamuri, este corect sa i se rezolve solicitarea. Adica, pe cheltuiala lui sa i se elibereze copii ori sa i se faciliteze cumva copierea unor inscrisuri.
Sigur ca nu putem face o practica, o obisnuinta din aceasta in sensul ca luna de luna vine acelasi proprietar si vrea copii peste copii... In aceasta situatie eu l-as invita sa lucreze in sediul asociatie zi de zi, ca administrator, contabil, casier, membru in comite, orice vrea sau poate, avand astfel acces la documente si chiar contribuind la intocmirea lor.

Am mai povestit acum cateva luni ca am avut in asociatie un restantier care trecea foarte rar pe la asociatie. Notificandu-l si explicandu-i ca trecem la pasii urmatori ca sa recuperam debitele, a venit la asociatie dar cu un val de intrebari cu privire la restante, reparatii, penalizari, fonduri..., pe ultimii doi ani, cu toate ca luna de luna s-au afisat listele, cu explicatii, conform legii...
Dupa incercari de a lamuri situatia cu actele in fata, cu dosarele din lunile anterioare, fara sperante, a fost rugat sa solicite in scris ceea ce vrea. A solicitat sa i se explice in scris cum s-a ajuns la sumele afisate pe listele de plata. Am muncit o saptamana si i-am intocmit un raport de expertiza cu explicatii (document, nr., data, sume...), cu tabel luna de luna cuprinzand sumele datorate pe capitole (asa cum este capul unei liste de plata), cu numar de zile de intarziere la plata a fiecarei sume, cu penalizarile aferente, cu platile partiale facute din cand in cand si toate acestea pe ultimii 5-6 ani de cand a avut candva "zero" intr-o luna. I-am dat raportul si i-am spus ca daca are vreo nelamurire putem stabili o intanire in care sa-i mai si explic daca e nevoie. Dupa cateva zile a achitat intreaga suma restanta cu tot cu penalizari. De atunci achita lunar, trece pe la asociatie cu incredere, saluta respectuos...
Am muncit o saptamana dar a meritat, avand acum inca un vecin multumit.

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si ma bucur ca inca exista oameni care pot si stiu sa glumeasca.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
elga50, moderator
elga50 a scris:

Proprietarii au dreptul sa ia la cunostinta despre activitatea asociatiei, dar nu este obligatoriu sa li se permita sa-si copieze documente.

Cand eram tanar imi placea sa hartui asociatiile...si sa faca si ceea ce trebuia sa faca..ca tot trebuiau sa faca...
Asa este cumva legea...

Dreptul la xerox exista, dar asociatiile nu recunosc dreptul.
Si sa fie dati in judecata nu prea mai este la moda desi dreptul exista...
Orice membru al asociatiei are dreptul in mod clar sa vada pe xerox ce se intampla ca nu este ceva confidential sau strict secret...
Dar...nu mai e la moda judecata desi dreptul exista in mod incontestatibil...
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
:offtopic:

Pusca si cureaua lata
Ce barbat eram odata!

Noroc pe asociatiile de proprietari care v-ar cadea victime ca tineretea nu tine o vesnicie si zbenguiala cu datul in judecata se mai potoleste.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cand eram tanar imi placea sa hartui..

Asa s-a ajuns la cresterea demografica pe acea vreme. Dar o fi fost oare si calitativa?
Dreptul la xerox exista..

Mi se pare ca este chiar un drept constitutional, nu?
Orice membru al asociatiei are dreptul in mod clar sa vada pe xerox

Daca va referiti la art.5700 indice 3 din Constitutie, da, cred ca aveti dreptate. Dar ca sa vada pe xerox conform aceluiasi articol orice membru trebuie sa fie dotat. Dar cine sa-i doteze ca nu se mai precizeaza!?
Mi se pare ca in conformitate cu legea fundamentala, orice om are dreptul la un trai fericit dar nimeni nu este obligat sa i-l asigure.
O duminica placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere acte copii xerox proprietar euely euely Buna ziua, Am primit o cerere de la un proprietar adresata domnului Presedinte al C. Executiv, solicitand eliberarea unor copii xerox la ultimul proces verbal ... (vezi toată discuția)
Pretentie proprietar cristian_conea cristian_conea am primit (ca președinte) o adresa de la un proprietar prin care solicita \"copii dupa documentele justificative privind cheltuielile de întreținere ... (vezi toată discuția)
Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)