avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil obtinuta in Spania fara stirea tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil obtinuta in Spania fara stirea tatalui

Buna ziua,
Sunt tatal unui copil de 5 ani si tocmai am aflat ca mama copilului meu a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila cu privire la custodia acestuia fara ca eu sa fi luat la cunostinta.Procesul s-a derulat in Spania dar eu nu am stiut nimic pana acum cand a fost nevoita sa scoata sentinta pentru iesirea din Romania catre Spania.In acest moment nu stiu ce trebuie facut exact.Pot sa obtinut si eu o copie dupa sentinta?Pot sa fac ceva ca sa pot afla cine a semnat eventuale citatii sau orice invitatie de care nu am avut habar.Nu am avut cum sa ma prezint la un proces de care nu am stiut si asa am pierdut copilul pt ca mama a plecat cu el in Spania si nu pot sa-l mai vad decat daca merg acolo.Pot sa obtin custodia comuna? Macar sa o pot determina legal sa aduca copilul in Romania.Copilul meu este cetatean roman.Cum poate o instanta spaniola sa decida soarta unui copil roman.Cum poate un judecator sa incredinteze un copil de 5 ani unei mame care nu are nici-o sursa de venit? cum poate un judecator sa incredinteze un copil fara ca celalalt parinte sa fie prezent? Precizez ca in perioada in care s-a pronunatat sentinta mama copilului a stat cu mine in casa.Contractul de inchiriere al casei a fost pe numele meu si asta se poate demonstra.Recunosc ca am muncit de dimineata pana noaptea ca sa le asigur tot ce a fost necesar si nu pot decat sa ma gandesc ca si avocatul care a reprezentat-o a fost platit din banii mei pt ca ea nu a lucrat.Ce pot sa mai zic? Fara cuvinte!
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
Teodora_Nicolae, utilizator
Daca aveati rezidenta in Spania competenta era instanta din Spania. Din pacate lucrurile nu sunt totdeauna asa simple cum par. Sentinta respectiva trebuie tradusa legalizata si recunoscuta pe teritoriul Romaniei. Apoi puteti incepe un proces in Romania (sentintele privind incredintarea minorului sunt supuse modificarilor)..dar...este o cale lunga. Ar fi bine sa va adresati unui avocat spaniol, dar faptull ca fiul este cetatean roman nu este un argument care sa schimbe situatia. Sfatuiti-va cu avocatul spaniol, aratati ca aveti motive puternice sa faceti un proces. puteti sa-l vizitati oricand doriti cu acordul mamei si in programul stabilit, in functie si de varsta copilului. Faptul ca mama nu are un venit nu este un motiv. Banuiesc ca vi s-a fixat o suma pentru minor si.. o suma pentru mama daca nu lucreaza iar copilul este mic. Daca nu vedem sentinta este greu de dat pareri definitive.
daca s-a judecat in Spania, inseamna ca fosta sotie a dovedita cat atat ea cat si d-voastra va aflati "empadronados" in Spania. in Spania legea functioneaza cam la fel ca in Romania. este o sentinta de "1ª instancia" (judecatorie) que se puede recurir ante la Audiencia Provincial (tribunal).
Inteleg ca nu ati primit sentinta (in mod oficial, pe baza de semnatura). daca este adevarat ce spuneti si s-a judecat in lipsa, in urma recursului sentinta va fi declarata nula de drept. ganditiva ca instanta a fost facuta sa creada ca ati stiut de proces, dar nu ati vrut sa va prezentati, s-au sa va numiti un avocat care sa va reprezinte.
d-voastra trebuie sa demonstrati ca nu ati luat la cunostinta de desfasurarea procesului, asa ca ganditi-va cum dovediti asta, cautati probe (in special hartii, documente, etc) apoi cautati in localitatea unde s-a desfasurat procesul si imputerniciti un avocat si un "procurador" = in Spania un intermediar obligatoriu intre cetatean si justitie. procuradorul (va costa intre 70 si 100€) va obtine, in numele d-voastra, sentinta de la judecatoria respectiva si i-o va da avocatului. in 15 zile avocatul trebuie sa pregateasca recursul (cu probele d-voastra) si procuradorul sa-l depuna la aceiasi judecatorie "de 1ª instancia" unde s-a judecat procesul, judecatorie care va trimite dosarul la tribunal. misiunea avocatului se termina. oricum in Spania serviciile avocatilor sunt mult mai ieftine decat in Romania. recursurile se judeca "cu usile inchise" (nu asista nici avocatii, nici partile) si decizia (intarzie cam un an) va fi comunicata judecatoriei, care o va comunica procuradorului, care are obligatia legala de a o va comunica de imediat, prin mijloace care sa dovedeasca comunicarea.
daca va aflati "empadronado" impreuna cu fosta sotie poate ca ea primea citatiile si le arunca la gunoi (daca apare semnatura ei de primire si numarul ei de NIE en los "recibi" de la posta atunci citare este nula de drept (ea este partea opusa in proces) si ati castigat recursul. postasul nu stie pt ce este citatia si o poate da si altei persoane aflata in domiciliu (care trebuie sa puna nr de NIE si semnatura en el recibi) si care "se compromite verbalmente" sa v-o dea d-voastra.
in Spania nu exista citarea pe usa (ca in Romania), asa ca daca instanta nu a reusit sa va contacteze prin intermediul postei, atunci vor trimte un "oficial del juzgado" care va veni la adresa d-voastra, cea care apare "en el padron municipal" s-au (si) la cea comunicata judecatoriei de catre fosta sotie. "el oficial" iese din birou pt a suna pe la usi doar de luni pana vineri si de la 9ºº pana la 13ºº. daca nu va gaseste la adresa, lasa in cutia postala s-au oricarei persoane din casa s-au din vecini, o nota prin care va comunica ca trebuie sa va prezentati la biroul oficialilor din judecatoria ... pt ca trebuie sa primiti o instiintare foarte importanta pt d-voastra. se repeta inca o data si daca nu poate contacta cu d-voastra se considera ca nu sunteti interesat in proces. deci instanta considera ca ati fost instiintat dar nu doriti sa participati la proces (pana la proba contrarie).
deci daca nu ati primit si semnat pt citatiile prin posta si daca dovediti ca "el oficial" nici nu putea sa va contacteze in orarul lui de teren pt ca d-voastra va aflati in alta parte (la locul de munca, de exemplu) s-au pt ca pur si simplu locuiati in alta parte, in recurs veti putea obtine anularea judecatii si a sentintei de care se foloseste fosta sotie.
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
cuziamusia, utilizator
Daca nu a fost legal citata hotararea nu poate fi in regula insa pe simple presupuneri nu se poate ajunge la nicio concluzie.
E posibil sa fie o hotarare nedefinitiva.

Sunt multe variante posibile.
A deschide un proces nou in Spania si sa o ia de la capat ar insemna sa existe elemente noi care putea sa le prezinte in aparare daca a fost legal citat.
In acest caz foarte greu ar putea castiga procesul imediat...

Trebuie incercate niste combinatii incurcate in care sa nu se mai inteleaga nimic clar si sa se ajunga la o situatie in care fiecare se descurca cum poate...
Adica legea este lege dar...important este ceea ce iese si nu dupa cum prevede legea pe o situatie determinata intrucat daca se ajunge la o situatie care nu este determinata...fiecare se descurca cum poate...

Insa, in prezent, in speta, lucrurile par sa fie foarte clare si legea trebuie respectata pentru ca avem o situatie determinata...
Mda, e ca o poveste domnule Cuzamusia.

De unde stiti ca mama nu a dat in judecata tatal copilului pentru parasirea domiciliului "conjugal" si a si dovedit-o citand tatal la domiciliul presupus comun.
In acest caz dovedind ca tatal a parasit domiciliul conjugal a putut dovedi ca nu poarta nici un interes minorului si nici mamei acestuia.
Obligatia de citatie a fost acoperita si procesul si-a urmat cursul cu rezolutia sus mentionata.

Nu cred ca suntem in posesia tuturor datelor si convingerea mea este ca Doamna Avocat AVLIL are perfecta dreptate.
...Un lucru e sigur vorbiti bine Spaniola!
In general in lumea dreptului si a proceselor trebuie ca nimic sa nu fie asa cum pare.
Lucrurile complicate pot fi simple si cele simple sa fie complicate.
De aceea dreptul este frumos pentru ca niciodata nu se stie cum se termina un proces.
Cel care e sigur ca va castiga poate pierde si cel care e convins ca a pierdut iese castigator...
Dreptul este precum un meci si niciodata nu se stie care estre finalul...
Insa...totul tine de tehnica si de tactica...in raport de ceea ce exista in concret...
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort in spania, interzicere de a vizita familia mea si alte injustitii melidor melidor Buna ziua. Traiesc in Spania de 10 ani. In urma unei relatii cu un cetatean spaniol, s-a nascut un baietel care acum are 5 ani de zile. Ne-am despartit cind ... (vezi toată discuția)
Custodie copil cetatean spaniol concubinaj mama romanca tata spaniol barbu sanda barbu sanda Sunt mama unui baietel de 7 ani nascut din concubinajul cu un cetatean spaniel, in Spania, Baietelul are doar cetatenie Spaniola, Tatal baiatului a fost incgis ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in strainatate orangen orangen Sora mea are o fetita de 2 ani nascuta in Spania. Cand copilul avea 4 luni, sora mea s-a despartit de tatal copilului cu care nu era casatorita. Pentru a nu ... (vezi toată discuția)