avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor O problema interesanta privind capacitatea de exercitiu
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

O problema interesanta privind capacitatea de exercitiu

Phiii, ce ma mai doare capul! O sa iau un algocalmin inainte de a va scrie ... asa, acu' parca e ceva, ceva mai bine.

Unu. In ultimii doi-trei ani am auzit de cel putin treizeci de ori, in feluri diferite dar vizand acelasi fond: "Domnu' avocat, ce se intampla daca am avalizat un bilet la ordin/imprumutat o suma de bani/ oricare alta afacere paguboasa in beneficiul firmei lu' nasu' Costica?" Intotdeauna cand raspund imi pun fata de psihiatru binevoitor si ma intreb daca omul acela n-ar fi trebuit sa stie ce-i avalul sau ce riscuri implica imprumutul INAINTE de a se sinucide financiar.

Oy-vey! Iar incepe durerea de cap, alt algocalmin ... mi-a mai ramas doar unul ...

Doi. Esmerlanda si Zambirel (n-am scris gresit, chiar asa ii cheama) au vreo 7-8 copii din care doi in orfelinatul din Saraceni, 3 dati ca slugi pe la ciobani sau pe la unii mai avuti iar restul, cei mai marisori, or fi si ei pe undeva, prin lume. Nu se cere permis pentru facut copii iar in Romania nu-ti face nimeni nimic daca faci copii si-i dai la orfelinat pana mai cresc putin ca sa-i poti vinde ca slugi.

Ooof, asta-i ultimul algocalmin, apoi, daca nici asa nu ma lasa, trebuie sa merg la farmacie

Trei. Oricare persoana majora din oricare tara civilizata beneficiaza de doua prezumtii importante: in dreptul civil prezumtia capacitatii de exercitiu si a discernamantului pana la proba contrara iar in dreptul penal prezumtia de nevinovatie pana la ramanerea definitiva a unei hotarari judecatoresti de condamnare.

Ooof, iar e de serviciu la farmacie intepata aceea care nu da nimic fara sa ai reteta ...

Patru. S-ar putea sa fiti intre fericitii care habar n-au ca majoritatea covarsitoare (vreo 82%) a medicamentelor din Romania sunt medicamente cu circuit civil restricitionat, sau cu regim special, cum preferati sa-i ziceti, adica vi se pot vinde (farmacistii si medicii folosesc eufemismul pompos "se elibereaza" cu toate ca farmaciile nu "elibereaza" medicamente dupa cum nici birtul din colt nu elibereaza votca, tutun sau bere ci, pur si simplu, le vinde) numai cu aprobarea prealabila a unui medic. Algocalminul sau Quarelinul sunt date naibii de periculoase, la nivel mondial inregistrandu-se in fiecare an sute de cazuri de agralonucitoza provocata de excesul de calmante. Va dati seama? In fiecare an in intreaga lume se imbolnavesc din cauza excesului de calmante aproape tot atatea persoane cate sunt mutilate sau omorate in accidente de circulatie in Romania intr-o luna!

Cinci. Nu ma mai doare capul dar am vesti proaste pentru voi. Capacitatea voastra de exercitiu ca si discernamantul vostru se intinde exact pana la Algocalmin. Dincolo de "granita algocalminica" sunteti obligati sa va puneti sub tutela unui medic care va hotara pentru voi, printr-o reteta mazgalita in graba lui parinteasca de a incasa coplata si a scapa de voi, ce anume aveti voie si ce nu aveti voie sa luati daca va doare capul sau oricare alta extremitate.

Sase. Ce ar fi daca ... nenea Nelu, finu' lu nasu' Costica, cel care avalizeaza bilete la ordin si pe urma intreaba "ce-i ala aval, dom' avocat?" ar avea nevoie de o reteta de la avocatul de familie ca sa poata cumpara legal un porc pentru Craciun (un porc gras are atata colesterol incat va asigur ca e mai periculos decat algocalminul) sau ca sa faca un contract ori ca sa avalizeze un bilet la ordin toata lumea s-ar revolta, nu-i asa? Toti ati zice ca matragunele de avocati au pus stapanire pe libertatea voastra si pe dreptul de a dispune dupa cum doriti de viata, sanatatea si bunurile voastre cat timp nu faceti nici un rau altora, nu-i asa?

Dar atunci, va intreb, de ce alianta paternalista a medicilor cu guvernul are dreptul sa zica: nu esti in stare sa hotarasti ce este mai bine pentru tine, doar medicul sub tutela caruia te afli poate sa hotarasca asta Asadar dupa majorat te poti sinucide financiar si-ti poti lasa familia si copiii pe drumuri, poti conduce doua tone de metal cu 180 la ora, poti sa te imbeti sistematic pana ajungi o epava, poti manca mai mult si mai nesanatos decat un ramator pana iti crapa inima sau te damblagesti, poti fuma pana iti scoti plamanii pe nas, poti face bungee-jumping chiar daca stai prost cu aritmetica si ai socotit de doua ori gresit pe degete iar coarda e mai lunga cu 1 metru decat distanta, poti sa urci pe munti in decembrie cand e pericol de avalansa cu toate ca habar n-ai ce trebuie sa faci, poti face ABSOLUT orice lucru DACA nu interfereaza cu profesia medicala. Daca interfereaza cu medicina trebuie sa platesti mai intai iar apoi sa fii recunoscator ca medicul iti da voie sa faci ceva.

Cu toata inchipuita mea durere de cap mi-am adus aminte ca libertatea este lucrul care se plateste cel mai scump prin povara responsabilitatii si ca unul din cei mai mari prieteni din cati a avut vreodata omenirea, domnul Mohandas Karamchand Gandhi (Mahatma) care era de profesie avocat a zis odata ca libertatea nu face doi bani daca nu include si dreptul de a face greseli.

I have a dream ... intr-o zi oricare om de pe aceasta planeta va fi liber de orice tutela paternalista si ca persoana responsabila va avea dreptul, nu obligatia sa apeleze la un medic daca doreste sa consulte unul dupa cum poate sa mearga la avocat numai daca vrea si va putea sa cumpere pana si Quarelin fara sa aiba nevoie de aprobarea tutorelui medic deoarece beneficiaza de prezumtia ca major fiind actioneaza cu discernamant. Dar pana atunci mai e mult, mult de tot, nu-i asa?

Adalbert Gabriel Gazdovici
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
am recitit tot ce spuneti aici si mi-ati lasat impresia ca vorbiti in "dodii", la "misto":D cu exceptia ultimului mesaj
capacitatea de exerciţiu are raţiunea ei, pe care raţiunea nu o poate înţelege.
...care-i tot o bazdaganie:beer:

adica cum ratiunea... nu intelege ratiunea capacitatii de exercitiu?
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
ContSters297103, utilizator
Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri
Și niciodată n-or să vie iară,
Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară
Povești și doine, ghicitori, eresuri,

Ce fruntea-mi de copil o-nseninară,
Abia-nțelese, pline de-nțelesuri -



Bîzdîgănii eminesciene, milika.

Nu vă impacientaţi. Nici el nu a reuşit să le înţeleagă decît după ce a atins vîrsta maturităţii.

:duh:
:tomato:


:training:

:fight:
:wave:
themis a scris:

Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri
Și niciodată n-or să vie iară,
Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară
Povești și doine, ghicitori, eresuri,

Ce fruntea-mi de copil o-nseninară,
Abia-nțelese, pline de-nțelesuri -



Bîzdîgănii eminesciene, milika.

Nu vă impacientaţi. Nici el nu a reuşit să le înţeleagă decît după ce a atins vîrsta maturităţii.

:duh:


sigur..noi asta mai prosti nu intelegem nici ce-i modern si cu atat mai mult contemporan:D

Alte discuții în legătură

Cum pot ataca o eventuala lege a vaccinarii? SimonaAn25 SimonaAn25 Avand in vedere faptul ca actualul proiect de lege privind vaccinarea incalca multe drepturi si libertati, incalcand si constitutia României, ce actiuni ... (vezi toată discuția)
Poti sa cumperi de la farmacie si 1 capsula de nurofen sau trebuie ... Andreea Vogue Andreea Vogue Poti sa cumperi de la farmacie si 1 capsula de nurofen sau trebuie sa cumperi toata cutia? Daca mergeti la farmacie si doresti sa cumperi doar 1 capsula de ... (vezi toată discuția)
Vaccinarea - obligativitate sau abuz? ramonas1000 ramonas1000 Vaccinarea obligatorie este legala? Stiu ca medicii de familie au obligatia sa vaccineze copiii conform schemei de vaccinuri, dar sunt vaccinarile ... (vezi toată discuția)